• 30 AĞUSTOS’U ANLATTI

    26 Ağustos’ta başlayıp, 30 Ağustos’ta Türk ordusunun zaferiyle sonuçlanan Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin 93. Yıldönümü'ne yaklaşırken yazar Erol Mütercimler, Beylikdüzü Belediyesi'nin davetlisi olarak Yaşam Vadisi Sahnesi'ne konuk oldu.

  • Tarihi zaferi detaylarıyla anlatan Mütercimler, “30 Ağustos, laik Türkiye Cumhuriyeti’nin doğuşudur. 9 Eylül 1922 İzmir’in Kurtuluşu ile tescillenmiştir. 24 Temmuz 1923′ de ise bu gerçeği İngiltere dahil tüm müttefik devletler kabul etmişlerdir.” diye belirtti.

    Beylikdüzü Belediyesi, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı binlerce insanın katılacağı kortej yürüyüşü ile kutlamaya hazırlanırken, mücadelenin başlangıç tarihi olan 26 Ağustos’ta Yazar Erol Mütercimler’i Yaşam Vadisi’ne konuk etti. ”Büyük Zaferin Yıl Dönümü” konulu sohbetine başlayan Mütercimler, Büyük Taarruz’un, Ağustos’un 26’sını 27’sine bağlayan gece Afyon’da başladığını, Aslıhan civarında kuşatılan düşman birliklerinin Mustafa Kemal Paşa’nın bizzat idare ettiği Dumlupınar Meydan Muharebesi’nde 30 Ağustos 1922’de imha edilmesi ile Türk ordusunun zaferiyle sonuçlandığını söyledi.

    O dönemdeki imkanları değerlendiren Mütercimler, güçler dengesi açısından Yunanlılar’ın Türkler’den çok daha kuvvetli olduğunu vurguladı. Büyük Taarruz sonrası, Yunan Orduları’nın İzmir‘e kadar takip edildiğini dile getiren Mütercimler, 9 Eylül 1922’de İzmir’in kurtarılmasıyla Türk topraklarının Yunan işgalinden kurtulduğunu ifade etti.

    Cumhuriyet’i Korumak İçin En Önemli Adım Eğitim.

    Mütercimler, Dünya harp akademilerinde okutulan büyük taarruzun yıldönümlerinde hatırlanması ve ders çıkarılması gerekenin bağımsız devlet bilinci olduğunu vurguladı ve ” Devletin bağımsız yaşatılması özlemimizdir. Cumhuriyetimiz, demokrasinin özüdür. Akıtılan kanlar özgürce yaşamamızın bedeli oldu. Boşa akmış olmaması için bu devleti çağdaş medeniyetlerin üzerine çıkarmak namus borcumuzdur.” diye kaydetti.

    Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin muhafaza edilmesi ve gelişmesindeki en önemli faktörü eğitim olarak açıklayan Mütercimler, “Bu ülke bundan sonra bilim, eğitim savaşını kazansın. Bir ülkenin gelişebilmesi ölen, öldürtülen insanları ile değil sağ kalan insanları ile olur. Zaferin üzerine neyi inşa ettiğimiz önemlidir. Biz çocuklarımıza nasıl bir devlet bırakıyoruz?” dedi.  Günün sonunda Beylikdüzü Belediyesi 1. Başkan Vekili Ömer Şatır ve Meclis Üyesi Figen Karahan Mütercimler’e teşekkürlerini sunarak, kendilerine çiçek takdim ettiler.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir