• 5 YENİ METRO HATTI GELİYOR

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2016 Yılı Faaliyet Raporu’nu Belediye Meclisi’ne sunan Başkan Kadir Topbaş, 5 yeni metro hattının ihale süreçlerinin tamamlandığını ve önümüzdeki günlerde yapım çalışmalarının başlayacağının açıkladı.

  • İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Meclis 2. Başkanvekili Göksel Gümüşdağ’ın yönettiği oturumda 2016 yılında yapılan çalışmaları ve yapılacak projeleri anlattı. İstanbul’un Türkiye ve dünyaya karşı sorumluluğu olan bir şehir olmasının kendilerine çok büyük sorumluluk yüklediğini belirten Başkan Kadir Topbaş, yatırım programını bu sorumluluk ışığında şehrin bugününü ve gelecek kuşakları düşünerek gerçekleştirdiklerini söyledi.

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yatırım ve hizmetlerinin hem Türkiye’de hem dünyada hayranlık uyandırdığını ifade eden Başkan Topbaş, odak şehir haline gelen İstanbul’un dünyada bir güneş gibi parladığını dile getirdi.

    13 yılda gece gündüz çalışarak İstanbul’a 98 milyar lira yatırım yaptıklarını, bu yılki yatırım bütçesinin de 16,5 milyar lira olduğunu aktaran Kadir Topbaş, “Gelir bütçemiz 12 milyar 700 milyon liraydı. Devlete yada finans kuruluşlarına günü gelmiş 1 lira borcumuz yok. Yatırım odaklı gider bütçemiz de 16 milyar 100 milyon liraydı. 2016 sonu itibariyle gelir gerçekleşmesi 11 milyar 717 milyon 665 bin lira. Gerçekleşme yüzdesi yüzde 92,3 oldu. Bu büyük başarı. Gider gerçekleşmesi ise 15 milyar 68 milyon 391 bin lira. Yüzde 93,6 gerçekleşti. 28 şirketimizin 2016 yılı gelir-gider ve yatırımlar tablosu da faaliyet raporumuzda yer alıyor. Gerçekleşen gelir bütçeleri; 13 milyar 365 milyon. Gider bütçeleri ise 12 milyar 87 milyon oldu. 2016’da yaklaşık 370 milyon yatırım yaptılar. Verimli bir yapıları olduğu son derece açık. Yaptıklarımız ortada, projelerimiz de… İstanbul’u finans, kültür, spor, kongre ve turizm alanlarında bir inovasyon şehri haline getirdik” diye konuştu.

    SULTANBEYLİ KAYAŞEHİR VE HALKALI METROYA KAVUŞUYOR

    İstanbul’da 5 yeni metro hattının ihale süreçlerinin tamamlandığını ve önümüzdeki günlerde yapım çalışmalarının başlayacağının müjdesini veren Başkan Kadir Topbaş, göreve geldiklerinde İstanbul’daki en önemli ulaşım aksının toplu taşıma ve metrolar olarak belirlediklerini söyledi.

    Başkan Topbaş, “Her Yerde Metro Her Yere Metro diyerek, İstanbul ulaşım master planlarında 1000 kilometrelik raylı sistem hattı öngördük. Belediye bütçesiyle yapılması çok zor olmasına rağmen kentin bu önemli ihtiyacını karşılamaya çalıştık ve bütçemizde büyük fedakârlıklar yaparak ana yatırımı ulaşıma ve toplu taşımaya koyduk. Bir kentin medeniyet ölçüsü o kentte yaşayan insanların toplu taşımayı kullanma oranına bağlıdır. toplu taşımayı ne kadar çok kullanabiliyorsak o kadar başarılı bir kentiz demektir. Toplu taşımayı insanların tercih edebilmeleri için de kaliteli, güvenli, konforlu ve hızlı olması gerekiyor. Biz de bundan dolayı sistemi buna göre kurgulamaya çalıştık. Her yaptığımız yeni metro dünyadaki standartların çok önünde. Çünkü son dönemde yapılanlar olduğu için en ileri teknolojileri kullanmaktayız” ifadelerini kullandı.

    2019’DA 400 KİLOMETRE METRO

    İstanbul’a 5 yeni metro hattı daha yapacaklarını açıklayan Kadir Topbaş, şöyle konuştu; “Şu anda 5 metro hattımız sözleşme imzalama aşamasına geldi. Yakın gelecekte de temel atmalarını beraber yaparız. 6 kilometrelik Başakşehir-Kayaşehir Metrosu, 9.7 kilometrelik Bağcılar-Kirazlı-Küçükçekme –Halkalı Metrosu, 12 kilometrelik Kaynarca-Pendik Tuzla Metrosu, 17.8 kilometrelik Çekmeköy- Taşdelen- Sultanbeyli Metrosu ile 13 kilometrelik Ümraniye-Ataşehir-Göztepe Metrosu. Esasında 6 hat ihaleye çıkmıştık bir tanesine itiraz edildiği için bekliyor. Bu 5 metro hattının sözleşmeleri imzalanmak üzere ve yakında temellerini atacağız. Böylece 2019’un sonuna gelirken İstanbul’un 400 km üzerinde raylı sistemi dönemimizde kazandırmış olacağız.”

    DÜNYANIN EN MODERN METROLARI İSTANBUL’DA

    Başkan Topbaş, yeni metroların dünyanın en ileri teknolojisine sahip olduğunu dile getirerek, “Çok teknolojik yapılardan bahsettik, çok teknolojik sistemlerden bahsettik, en ileri teknolojileri kullanmaya çalıştığımızı bahsettik. Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy hattının daha güvenli olması açısından insansız sürücüsüz yaptık. Çok ileri bir teknoloji, dünya artık buna geçmekte. Türkiye’de de ilk defa İstanbul’da bu uygulanacak. Şu anda test sürüşleri yapılıyor. Sonuçlandığı zaman, güvenlik sınırları belirlendiği zaman devreye alıp İstanbullulara hizmetine sunacağız. İstanbul’da 45,1 kilometre olarak devraldığımız raylı sitemleri 150 kilometreye çıkardık. İnşaatı devam eden de takriben 180 km metro hattı var” şeklinde konuştu.

    Topbaş; 14,3 kilometre Dudullu- Kayışdağı- İçerenköy- Bostancı Metrosu. 18 kilometre Mecidiyeköy-Kağıthane- Mahmutbey Metro Hattı. 6,5 kilometre Mecidiyeköy- Kabataş Metro Hattı. 10,1 kilometre Eminönü- Eyüp- Alibeyköy Metrosu. 13 kilometre Ataköy- Basın Ekspres- İkitelli Metrosu ve 20 kilometre Üsküdar–Ümraniye- Çekmeköy- Sancaktepe Metrosu olmak üzere 99,7 kilometrelik raylı sistem inşaatının da devam ettiğini hatırlattı.

    Üsküdar-Çekmeköy Metrosu’nun Üsküdar-Yamanevler arasındaki 9 istasyonu Mayıs ayında açacaklarını, 30 Ağustos’ta ise hattın tamamı hizmete gireceğini belirten Topbaş, “Bu hattın devamı olacak iki hattımızın ihalesini de yaptık. 6,9 km’lik Hastane- Sarıgazi- Taşdelen- Yenidoğan Metro Hattı. 10,9 Km’lik Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli Metro Hattı. Bu Hat Sabiha Gökçen Havalimanına kadar ulaşacak. Ayrıca, 15 km Sefaköy-Halkalı-Başakşehir Havaray Hattı ile Kayaşehir metrolarının da temelleri atılacak. Ümraniye’den Göztepe’ye metro yapıyoruz. Önemsediğimiz metro projelerinden biri de İncirli ve Göztepe’den Kadıköy’e gidecek hat. Havaray, İstanbul ulaşımı için önemli bir ulaşım projesi. 87 km’lik bir havaray projemiz var. 2019 sonunda raylı sistemlerin oranı yüzde 28’e ulaşacak. Bu önemli bir rakam, böylece Londra ile Paris’i geride bırakıyoruz. İstanbul’un nerede bir yoğunluk ihtiyacı varsa oralarda bu sistemleri ortaya koymaya çalıştık. 3. Havalimanından kent içine erişim noktasında Ulaştırma Bakanlığı’nın yapmakta olduğu Gayrettepe’den itibaren bir metro var. Bizim de buna ilaveten yapacağımız Vezneciler’den Arnavutköy’e ve 3. Havalimanına gidecek metro hattımız var” diye konuştu.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir