• 97 Suriyeli daha memleketine döndü

    Esenyurt Belediyesi’nin organizasyonuyla ilçede yaşayan Suriyelilerden 97’si daha ülkelerine kesin dönüş yaptı.  Esenyurt Belediye Başkanı Ali Murat Alatepe, bu yıl sonuna kadar 5 bin 2019’da ise 20 bin civarında Suriyelinin Esenyurt’tan vatanlarına döneceğini söyledi.

  • Türk Silahlı Kuvvetlerinin Özgür Suriye Ordusu ile birlikte Suriye’de gerçekleştirdiği Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı operasyonlarının ardından bölgenin güvenli hale gelmesi, Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin ülkelerine dönme isteğini artırdı. Esenyurt Belediyesi’nin organizasyonu ile ülkelerine kesin dönüş yapan 42’si çocuk 97 kişilik bir Suriyeli grubu daha memleketlerine uğurlandı. Türkiye’den ayrılmanın burukluğunu yaşayan Suriyeliler Esenyurt Belediyesi’ne ait 3 otobüse binerek, ülkelerine dönmek üzere Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı’na doğru yola çıktı. Otobüsleri ve yiyecek ihtiyaçlarını Esenyurt Belediyesi’nin karşıladığı Suriyeli vatandaşlar uğurlanırken Esenyurt Belediye Başkan Ali Murat Alatepe de çocuklara oyuncaklar hediye etti. Başkan Alatepe, Türkiye’nin misafirperverliğine dikkat çekerken dünyanın hiç bir noktasında savaşların, dramların yaşanmaması gerektiğini söyledi.

    Gelecek yıl 20 bin Suriyeli dönecek

    Suriyeli vatandaşları büyük bir misafirperverlikle ağırladıktan sonra bugünde memleketlerine uğurladıklarını ifade eden Esenyurt Belediye Başkanı Ali Murat Alatepe,“ İnşallah önümüzdeki hafta içinde 100 kişilik bir kafile ve yıl sonuna kadar da 5 bin 500, 6 bin Suriyeliyi özgür vatanlarına ulaştırmış olacağız. 2019 yılında da 20 bin civarında bir Suriyelinin vatanlarına dönmelerine aracılık edeceğimizi düşünüyorum. Yaklaşık 100 bin kişilik Suriyeli nüfusa ev sahipliği yapıyoruz. Bugünkü kafilede Halep bölgesine giden insanlarda var.  Kızılay ve AFAD, gönderdiğimiz misafirleri orada karşılıyorlar. Gidenler orada bir meydana Esenyurt Meydanı demişler, böyle de bir sempatileri var” dedi.

    Uluslararası medyadan yoğun ilgi

    Esenyurt Belediyesi’nin organizasyonuyla 97 kişilik kafilenin vatanlarına dönüşünü ulusal medyanın yanı sıra uluslararası basın yayın kuruluşları da yakından takip etti. Esenyurt Meydanı’nda düzenlenen Suriyelileri uğurlama törenine Avusturya, İngiltere. Rusya ve İtalya medya kuruluşlarına ait muhabir ve kameranlar takip etti. Gazeteciler, Başkan Alatepe ve dönüş yapan Suriyelilerle çeşitli röportajlar gerçekleştirdi.

    “Burada 8 senem geçti”
    Türkiye’nin çok misafirperver bir ülke olduğunu belirten memeleketine dönen bir Suriyeli vatandaş, “Suriyeli vatandaşları dünya ülkeleri kabul etmezken Türkiye kucak açtı. 2011’de gelmiştim sekiz sene oldu. Suriye iyi oldu, savaş kalmadı. Çok şükür bende çocuklarda İstanbul’da iyi yaşadım. Tek başıma gelmiştim burada evlendim” dedi.Türkiye’de kendi ülkelerinde gibi yaşadıklarını ifade ederek Türk milletine minnettar olduklarını söyleyen Suriyeli Emin Ramazan, “5 yıldır buradayım bugün de gidiyoruz. Allah Türkiye’den razı olsun, bize çok yardım yaptılar. Burada hiçbir şey hissetmedik sanki vatanımızda yaşıyor gibiydik. Bize sıkıntı göstermediler” diye konuştu.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir