• Akgün: Ankara’ya kadar pedal çeviririz

    Büyükçekmece’de bir araya gelen çevre il ve ilçelerden sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar 300 bisikletle 15 kilometrelik etabı tamamlayarak, son zamanlarda ülkenin kanayan yarasına haline dönüşen çocuk ve kadın istismarı konusuna dikkat çektiler.

  • Büyükçekmece Belediyesi önünde bir bildiri açıklayan sivil toplum kuruluşları, istismar olaylarının son bulması için yetkilileri harekete geçirmek, kamuoyu baskısı oluşturmak ve toplum vicdanını harekete geçirmek amacıyla böyle bir etkinliği gerçekleştirdiklerinin belirttiler.

    Vatandaşların ilgisi yoğun oldu

    Büyükçekmece Belediyesi’nin katkıları ile Büyükçekmece Bisiklet Kulübü, Büyükçekmece Bisiklet Akademisi, Büyükçekmece Bisiklet İhtisas Kulübü, Ali Hür Yılmaz Bisiklet İhtisas Kulübü, Büyükçekmece Gençlik Platformu, Büyükçekmece Anneleri ve Anakucağı Kadın Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin öncülüğünde gerçekleşen “İstismara Dur De!” etkinliğine çevre il ilçelerden sivil toplum kuruluşları da destek verdi. Büyükçekmece Mimaroba Mahallesi’nde bir araya gelen 300’ü aşkın bisikletli 15 kilometrelik etabı Büyükçekmece Belediyesi önünde tamamladı. Bisikletçileri belediye binası önünde CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, belediye meclis üyeleri ve kalabalık bir vatandaş gurubu karşıladı.

    Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, yapılan etkinliğin çok doğru ve yerinde bir etkinlik olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu: “Geri kalmışlığın en kötü tablolarından bir tanesi bu istismar meselesidir. 2010 yılında öldürülen kadınlarımızın sayısı 180-200 arası, 2017 yılında 409 kadınımızı katlettik. Kayıtlara geçen diye de altını çiziyorum. Bu vahşiliğimizi nasıl anlatabiliriz 21. Asırda Avrupa topluluğuna, Avrupa milletine, medeni topluluklara nasıl anlatabiliriz? Çocuğa istismarı nasıl anlatabiliriz? Çocuğa, kadına istismarı ancak üçüncü, dördüncü sınıf toplumların vahşileri yapar. Bu büyük bir vahşiliktir. Cehaletin olduğu yerde çocuğa da kadına da yaşlıya da istismar vardır. Eziyet vardır, ahlaksızlık vardır. Bugün Büyükçekmece’den çevre il ve ilçelerden sivil toplum kuruluşları ile birlikte bu işe omuz verdik. Ama bu konuda biz sizlerin emrinizdeyiz.  Gençler ve eğitim seviyesi yüksek siz değerli kardeşlerimiz bu davaya sonuna kadar sahip çıkıp unutturmamak için çeşitli vesileleri eylem haline getirmek zorundayız. Her türlüğü desteği vermeye ve gerekirse buradan Ankara’ya kadar bisikletlerle bende sizin yanınızda olmak üzere gitmeye hazırız.”

    Emre : İstismarın her türlüsü ile karşı karşıyayız

     CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, Türkiye’de 18 yaş altındaki nüfusun 25 milyon olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne imza atan ülkelerin başında geliyoruz. Yani çocuğa yönelik her türlü şiddetin, her türlü istismarın önlenmesi konusunda devlet olarak yükümlülüğümüz var. Maalesef çocuğa karşı istismarın her türlüsü ile karşı karşıyayız. Çocuk işçiliği konusunda yapılan istismar başlı başına bir problem. Çocuğun sosyal adaletsizlik nedeniyle yoksul koşullarda büyümek zorunda kalması bir tür istismar, çocuklarımızın siyasete alet edilmesi bir tür istismar. Modern dünyada çocukların nasıl karar süreçlerine katılması gerektiği, nasıl eğitilmesi gerektiği, nasıl yaşama hazırlanması gerektiği tartışılırken biz maalesef çok ilkel problemlerle uğraşıyoruz. Biz çocuklarımızı geleceğe en iyi şekilde hazırlamakla mükellefiz. Yine aynı şekilde kadına karşı şiddet olayları yüzde bin 400 gibi inanılmaz oranlarda artış gösteriyor son yıllarda. Toplumun artık şiddet, korku, istismar gibi toplumu baskı altına alan toplumu bölen, ayrıştıran ve gelişmesine engel olan olaylarla anılmasının karşısında durmamız lazım. Biz kadınlarımıza da sonuna kadar sahip çıkacağız, çocuklarımıza da sonuna kadar sahip çıkacağız.”

    “En ağır şekilde cezalandırılsın”

    Büyükçekmece Bisiklet Kulübü Başkanı Umur Durman, “İstismara Dur De!” etkinliğine destek veren sivil toplum kuruluşları adına bir bildiri okudu. Durman’ın okuduğu bildiride şu ifadelere yer verildi: “Ülkemizin güzelliklerle meşgul olması gerekirken son dönemde her gün yüzlerce çocuk, kadın, hayvan istismarı vakasıyla ülke gündeminin meşgul hale gelmesi göz ardı edilebilir bir durum değildir. Bizlerde bu duruma duyarsız kalamazdık. Memleket meselelerine duyarlı ve sorumlu tavır göstermenin sivil toplum görevi olduğunun bilinciyle biz başta Büyükçekmece Bisiklet Kulübü ve sivil toplum kuruluşları olarak, istismar olaylarının son bulması için yetkilileri harekete geçirerek kamuoyu baskısı oluşturulması ve toplum vicdanını harekete geçirilmesi amacıyla bir araya gelmiş bulunmaktayız. Çocukların, kadınların ve tüm canlıların kötü niyetli bireylerden arındırılması, istismar suçu işleyenlerin en ağır şekilde cezalandırılması için gerekli hukuki düzenlemelerin yapılması ve daha önemlisi eğitim planlamalarının yapılarak vakit kaybedilmeden uygulamaya geçirilmesini yetkililerden bekliyoruz.”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir