• GENLERİNİZ NE DURUMDA?

    Bakırköy Belediyesi'ninn düzenlediği “Bağışıklığınız ne kadar güçlü. Genleriniz ne durumda?” konulu seminere konuşmacı olarak Genetik Uzmanı Doç. Dr. Hakan Ulucan katıldı.

  • Bakırköy Belediye Başkanı Dr. Bülent Kerimoğlu’nun öncülüğünde halkı bilinçlendirmek için sürdürülen sağlık seminerlerine bir yenisi eklendi. Bakırköy Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nün düzenlediği “Bağışıklığınız ne kadar güçlü. Genleriniz ne durumda?” konulu seminere konuşmacı olarak Genetik Uzmanı Doç. Dr. Hakan Ulucan katıldı.

    Bakırköy Belediyesi Tarık Akan Konferans Salonu’nda düzenlenen seminer ile ailevi kanserlerin erken tanısı ve taşıyıcılıklarının belirlenmesi, genetik yapıya uygun diyetler, egzersizler, yaşam tarzı hakkında merak edilenlere cevaplar arandı.

    Konuşmasına genler hakkında genel bilgi vererek başlayan Doç. Dr. Hakan Ulucan, genlerin kendilerinde meydana gelen hatalar nedeniyle işlevlerini düzgün gerçekleştiremediklerini mutasyona uğramış veya değişmiş genler olarak bilinen bu genlerin kanser gibi hastalıklara neden olduğunu dile getirdi.

    Kanser ve Genetik

    Yapılan çalışmalar sonrasında tüm kanserlerin yaklaşık yüzde 10’unda kalıtsal faktörlerin varlığı kanıtlandığını söyleyen Ulucan “Sık gözlenen kanserlerde yapılan genetik araştırmalarda bazı hastalarda yaşam sırasında kazanılmış genetik değişiklikler saptanmıştır. Bu değişiklikler ailenin her bireyinde bulunmayabilir. Ama değişimin görüldüğü kişilerde kanser gelişimine neden olmaktadır. Türkiye’de kalp-damar hastalıklardan sonra ikinci en sık ölüm sebebi olan kanserin genetik yatkınlık, yaşam tarzı ve çevresel faktörlerin bir araya gelmesiyle oluşuyor.” dedi.

    Kanserle mücadele için koruyucu ve önleyici hekimliğin yanı sıra kişilerin kansere yatkınlığı da çok önemli. Bireyin kansere yol açan genetik yatkınlıkları tespit edilerek kanser erken safhada teşhis edilebiliyor.

    Kötü Yaşam Tarzından Uzak Durun

    Gen tespiti ve yatkınlığın tespitiyle kişiye özel uygun yaşam tarzı planı geliştirilir ve bu sürdürülürse, kanser vakaların önlenmesinin artırılabileceğini vurgulayan Ulucan, bağışıklık sistemini destekleyen programların uygulanmasıyla hastalığa yakalanma riskinin azaldığını ve hastalıktan kurtulmanın daha mümkün olduğunu dile getirdi. Vücudumuzda bulunan Natural Killer (NK – Doğal Öldürücü) hücrelerin bağışıklık sisteminde önemini vurgulayan Ulucan, NK hücrelerinin aktivitesinin düşmemesi için stres, uykusuzluk, yorgunluk, enfeksiyondan uzak durulması, beslenme ve egzersiz konularına dikkat ederek özellikle sigarasız bir yaşam tarzı benimsememiz gerektiğini belirtti.

    Ulucan katılımcılara son olarak, bağışıklık sisteminin korunması ve güçlenmesi için beslenirken mutlaka; vitaminler, çinko, selenyum, curcumin, ginseng içeren gıdalar ile çörekotu ve sarımsağın mutlak surette  tüketilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir