• BASIN İLAN KURUMU’NUN KİMSESİZ ÇOCUĞU: YEREL BASIN

    CHP İstanbul Milletvekili Didem ENGİN, Basın İlan Kurumu'nun resmi ilan dağıtımlarındaki adaletsizlik iddialarını ve dijital haberciliğin neden resmi ilan reklam kapsamına alınmadığını önerge olarak sundu.

  • CHP İstanbul Milletvekili Didem ENGİN, Basın İlan Kurumu’nun resmi ilan dağıtımlarındaki adaletsizlik iddialarını ve dijital haberciliğin neden resmi ilan reklam kapsamına alınmadığını Başbakan Yardımcısı Hakan ÇAVUŞOĞLU’nun yanıtlaması istemiyle Eylül ayında TBMM Başkanlığı’na verdiği yazılı bir soru önergesi ve yaptığı bilgi edinme başvurusu ile gündeme taşımış ve yerel basın için resmi ilan gelirlerinin önemine dikkati çekmişti. Bilgi edinme başvurusuna gelen yanıta göre gerek İstanbul ilinde gerekse ülke genelinde yerel basının resmi ilan ve reklamlardan aldığı pay yok denecek kadar az.

    Verilen cevapta Basın İlan Kurumu’nun asli görevi; resmi ilanların, hâlihazırda 41 ilde bulunan Şube Müdürlükleri aracılığıyla bu illerin Büyükşehir/Merkez Belediyesi sınırları olan görev alanlarında münteşir sözü edilen ilanları yayınlama hakkını haiz gazetelerde neşrettirilmesine aracılık etmek olarak belirtilmiştir. Basın İlan Kurumunun görev alanı dışında kalan diğer yerlerde ise resmi ilanların gazetelerde yayımına aracılık ödevinin, benzer mevzuat hükümleri dairesinde ilgili Valiliklerin uhdesine bırakıldığı açıklanmıştır.

    RESMİ İLAN ALABİLEN YEREL YAYIN SAYISI 581

    Basın İlan Kurumu görev alanındaki yerlerde 38’i yaygın süreli yani ulusal, 581’i yerel süreli yayın olmak üzere 619 adet resmi ilan ve reklam yayınlama hakkını haiz gazete bulunduğu belirtilirken, Valiliklerin sadece resmi ilanlara aracılık ettiği yerlerde, yerel süreli yayın olarak neşrolunan ve anılan ilanları yayınlama hakkı bulunan gazete sayısının ise 540 adet olduğu açıklanmıştır.

    İSTANBUL İLİNDE 916 YEREL GAZETEDEN YALNIZCA 14’Ü RESMİ İLAN ALABİLİYOR!

    Didem ENGİN’in, İstanbul ili genelinde ve ilçelerinde yayın yapan yerel gazete sayısı ve bu yerel gazetelerden kaç tanesinin Basın İlan Kurumu vasıtasıyla resmi ilan ve reklam alabildiği yönündeki sorularına verilen cevaba göre, İstanbul ilinde 916 adet yerel gazetenin yayınlandığı belirtilmiştir. Ancak Basın İlan Kurumu’nun katı prosedürleri sebebiyle, hâlihazırda İstanbul ilinde münteşir resmi ilan ve reklam yayınlama hakkını haiz yerel yayın statüsünde yalnızca 14 adet, 5187 sayılı Basın Kanunu dairesinde yayın yeri İstanbul ili olmakla birlikte yurt çapında dağıtılıp satışa sunulmaları hasebiyle yaygın süreli yayın olarak addedilen 36 adet gazete olmak üzere toplam 50 adet gazetenin bulunduğu açıklanmıştır.

    Verilen yanıtı değerlendiren Didem ENGİN, Basın İlan Kurumu’nun ilan prosedürünün yerel basına yıllardır ağır bir darbe vurduğunu belirterek “Yerel basının hiçbir baskı ve etki altında kalmadan yayın hayatlarını sürdürebilmeleri ve vatandaşlarımızın haber alma özgürlüğü için hizmet vermeye devam etmeleri adına resmi ilanlar büyük önem taşımaktadır. Ancak verilen yanıta göre tüm Türkiye’de, özellikle de İstanbul’da yerel basın resmi ilanlardan neredeyse hiç pay alamamaktadır” dedi.

    DİJİTAL GAZETECİLİK: BASIN İLAN KURUMU ÇAĞI NE ZAMAN YAKALAYACAK?

    Günümüzde teknolojinin gelişimi ile birlikte özellikle yerel basın açısından dijital gazeteciliğin önemini vurgulayan Didem ENGİN, “Basın İlan Kurumu tarafından da belirtildiği gibi kurumun çağı yakalayabilmesi için bir an evvel gerekli kanun değişikliği yapılmalıdır. Ancak bu kanun değişikliği yapılırken dijital gazetelerin tirajlarının ölçümünde tarafsızlığın sağlanması halkımızın haber alma özgürlüğü açısından büyük önem taşımaktadır. Ayrıca yerel gazetecilerin teknolojik gelişmelere adapte olmaları için Basın İlan Kurumu’nun gerekli teknik desteği sağladığı çalışmalar hızlandırılmalı ve tüm yurt çapına yayılmalıdır” dedi.​

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir