• BELEDİYE KONSERVATUARI İLK MEZUNLARINI VERDİ

    İstanbul’da büyükşehir dahil 40 yerel yönetim arasında tek olan Avcılar Belediye Konservatuvarı, bu yıl ilk kez 93 mezun verdi. İstanbul’da kilometrekareye düşen insan sayısına en az bütçe ile hizmet verdiklerini belirten Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak Benli, gençlerin tam donanımlı yetişmesini hedef aldıklarını, bu yönde attıkları adımlarda muhalefetin haksız eleştirilerine maruz kaldıklarını söyledi.

  • Türk Müziği, Halk Dansları ve Tiyatro dallarında mezun olan öğrenciler Başkan Dr.Handan Toprak Benli’nin elinden diplomalarını aldı. Öğrencilerine hitaben duygulu bir konuşma yapan Başkan Toprak Benli, sürece dair yaşadıklarını anlattı. Konservatuar nedeniyle her bütçe döneminde haksız eleştirilere maruz kaldıklarını belirten Başkan, konservatuarı açabilmek için orkestra müdürlüğünü kurmak zorunda kaldıklarını söyledi. Başkan Toprak Benli, “Çünkü İçişleri Bakanlığı norm kadrosunda ‘Sanat Müdürlüğü diye bir birim bulunmuyor. Sadece Orkestra Müdürlüğü bulunduğundan biz de Konservatuar kurmak İçin bu müdürlüğü kurduk. Ancak her yıl belediye meclisinde bütçe görüşmelerinde bunu anlatmamız çok zor olmakta.. Bu bütçenin sadece eğitim bütçesi olduğunu ve sadece öğretmen maaşından ibaret olan çok mütevazı bir bütçe olduğunu anlatmak zorunda kalmaktayız. Sanata ayrılan bütçeyi gereksiz gören anlayışa sırf müdürlüğün adı nedeniyle bunun bir eğitim bütçesi olduğunu anlatmamız zor olsa da kültür ve sanattan ödün vermeyen bir anlayışa sahip olduğumuzu ve bunu Atatürk’ten öğrendiğimizi ifade edip mücadelesini vermekteyiz” dedi.

    İSTANBUL’DA TEK

    Avcılar’da 4 yıl önce kurulan Belediye Konservatuarı’nın ilk mezunlarını vermesi nedeniyle Barış Manço Kültür Merkezi’nde diploma töreni düzenlendi. Törende konuşan Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak Benli, İstanbul gibi büyük kentte sadece Avcılar’da belediye bünyesinde konservatuar bulunmasının sanata verilen önemine ilişkin anlayışın göstergesi olduğunu vurguladı. Başkan Toprak Benli, “Avcılar kilometrekareye düşen insan sayısına en az bütçe ile hizmet veren belediyedir. Avcılar;  kişi başına en az bütçeli ancak, konservatuarı olan bir kent. Bu  Avcılar’ı Avcılar, bizi biz yapan anlayıştır. Biz biliyoruz ki, Mustafa Kemal Atatürk de, Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki yokluklara rağmen sanattan hiç ödün vermemiştir. Akademik eğitimi veren kurumları oluşturmuş, Cumhuriyet tarihinin en büyük sanatçılarını yetiştirilmesini sağlamıştır. Sanattan ödün veren toplum sağlıklı bir toplum olamaz” diye konuştu.

    Bilimsel açıdan donanımlarını arttıran sanat ve takım sporları ile ilgilenen sağlıklı insanların suçtan uzak kaldığını, bu tür faaliyetlere katılanların özgüven de kazandığını ifade eden Avcılar Belediye Başkanı, “Yetenekli evlatları olduğu zaman ‘Eyvah’ diyen bir toplum olmak istemiyoruz” dedi. Yaptıkları bu çabaların çok da övgü almadığını paylaşmak istediğini belirten Başkan Handan Toprak Benli, şöyle dedi:

    “2014 yılında göreve geldiğimizde ilk yapacağımız şeyler toplumun sorunlarını çözmeye yönelik kurumların kurulması oldu. Avcılar’ın en büyük sorunu imar planıydı. İstanbul 1’inci derece deprem bölgesinde ve Avcılar’ın yarısının imarı var, yarısının yoktu. İmarı olanların önünde de evlerini yenileme engelleri olduğu için imar planını yapmak üzere plan ve proje müdürlüğünü kurduk. Gençleri suç ve bağımlılıktan korumak gerektiğini göz önüne alarak sanat ve spora yöneltmeye çalıştık. Spor müdürlüğünü ve sanatı da kurumsallaştırırken akademileştirmek için konservatuarını kurduk. Cinsiyet eşiksizliği ve kadına yönelik şiddete karşı Türkiye’de ilk kadın müdürlüğünü kurduk. Zabıtaya bağlı veteriner şefliği yerine veteriner müdürlüğünü kurup, donanımlarını arttırdık. En büyük muhalefeti konservatuarda gördük. İçişleri Bakanlığı’nın norm kadrolarında sanat müdürlüğü olmadığı için en yakın orkestra müdürlüğünü uygun bulduk. Yani siz mecburen orkestra müdürlüğüne bağlı kurulmuş bir konservatuar mezunusunuz. Her bütçe döneminde muhalefet bize ‘Zaten az olan bütçesiyle orkestra kurmuş ve buna para harcıyor’ diyor. Her seferinde çıkıyoruz, burada eğitim ve öğretime yönelik çalışma yapıldığını anlatmamıza rağmen bu her seferinde çok büyük tartışmalara yönelik devam olarak sürmekte.”

    Toplumun sanat ve sanatçıya harcamayı israf görülmemesi gerektiğini, en yararlı yatırımın eğitime yönelik olduğunu anlatan Başkan Handan Toprak Benli,  “Sanat, bilgi, algınızla bu topluma ışık tutacaksınız.  Avcılar Belediyesi Konservatuarından mezun olmak Bir misyon sahibi olup yetişmektir. Ekonomisi en az olan bir belediye bir konservatuar açmış ve dünyanın en iyileri dediğim öğretmenleri tarafından yetiştirilmiş öğrencilersiniz. Sizler ‘ışığı gördünüz’ siz. Gölgeyi gören adamlara gördünüz ışığı anlatacaksınız onlara. Toplumun umudusunuz” diye ekledi.

    Diplomasını 4 aylık oğlu Haydar Efe ile almaya gelen  Gaye Gündoğdu herkesin ilgisini çekti.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir