• CEM KARA ÇATALCA’YI ANLATTI

    Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, canlı yayın konuğu olarak İstanbul’un Sesi Radyosunda İstanbul’un havası, suyu ve tarımıyla yaşam kaynaklarından biri olan Çatalca’yı anlattı.

  • Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, 91.8 İstanbul’un Sesi Radyosunun canlı yayın konuğu olarak, “Başkanlarımız Konuşuyor” programında Çatalca’yı anlattı.

    Ali Osman Kara’nın sorularını yanıtlayan Başkan Cem Kara, son günlerde bölgede yaşanan doğal afetten İnceğiz Mağaraları Piknik Alanına, doğal gaz çalışmalarından Kanal İstanbul Projesi ve Kuzey Marmara Otoyolu’na kadar çarpıcı açıklamalarda bulundu. Başkan Cem Kara konuşmasının sonunda Cumhuriyetin önemine değinerek vatandaşların 29 Ekim Cumhuriyet Bayramlarını kutladı ve bütün herkesi Çatalca’da iki gün boyunca sürecek Cumhuriyet Bayramı coşkusunu birlikte yaşamaya davet etti.

    Yaralar sarılıyor

    Son günlerde bölgede yaşanan doğal afet konusunda açıklama yapan Başkan Cem Kara, Çatalca’nın sel felaketi ile ilk defa karşılaşmadığını belirterek bu felaketlere neden olan unsurları sıraladı. Başkan Cem Kara sözlerinde, “Göreve geldiğim 2009 yılında 8 ve 9 Eylül’de Çatalca’nın her alanında çok ciddi bir sel felaketiyle karşılaşmış ve 7 vatandaşımızı kaybetmiştik. O zaman Devlet Su İşleri’nin raporlarında ve yapılan görüşmelerde bizlere bu felaketin 150-200 yılda karşılaşılacak bir felaket olduğu ama önümüzdeki yıllarda da buna benzer doğal afetlere hazırlıklı olunması gerektiği ifade edilmişti. Yani eskiden çok karşılaştığımız bir durum değildi ama bundan sonra her yağışta benzer ani su baskınları ile karşılaşabileceğimiz söylenmişti. Bunun nedenlerinden birisi teknik bir takım hatalar olması. Özellikle köprülerin yapılmasında, kesitlerin konulmasında, büzlerin döşenmesinde yetersizlik söz konusu. Bir diğer neden ise kentleşme olgusu ve buna bağlı olarak iklim değişiklikleri. 24 saatte alacağınız yağışı çok kısa bir sürede alıyorsunuz. Sel felaketi ile karşılaştığımız Binkılıç, Aydınlar, Yaylacık, Karamandere, Karacaköy, Yalıköy daha sonrasında Hisarbeyli, Celepköy, Ormanlı gibi Karadeniz kıyısına yakın olan bölgelerde birkaç saat içerisinde 100 kg’ımın üzerinde yağış aldık. Kentleşmenin kaçınılmaz sonucu olarak dere yataklarına yakın yerleşme alanlarının da bu felaketle karşılaşması gerçekleşti. Sele maruz kalan mahallelerimize giderek muhtarlarımızla görüştüm, hasar gören alanları denetledim. İnsanlarımızın bir kısmı ciddi mağdur oldu. Dün itibariyle tespitler yapıldı ve yaralar sarılmaya başlandı. Kaymakamlığımızla da görüşerek bu insanlarımıza sosyal yardımda bulunularak destek olunacaktır” ifadelerine yer verdi.

    Derelerin ıslahı çok önemli

    Başkan Cem Kara konuya dair açıklamasında her yağmurda hazırlıklı olunması gerekliliğinin altını çizerek aynı zamanda insanların bilinçlendirilmesinin ve derelerin ıslahının önemine vurgu yaptı. Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, DSİ’ye derelerin ıslahı noktasında yaptığı çalışmalar için teşekkür ederek, “Eğer DSİ derelerin ıslahında o büyük çalışmaları yapmamış olsaydı bugün daha beter durumlarla karşı karşıya kalırdık. Birkaç yıl içinde derelerin ıslahının tamamlanacağını umut ediyorum. Hepimize geçmiş olsun” dedi.

    En iyi şekilde işletiriz

    İnceğiz Mağaraları Piknik Alanı hakkında da açıklama yapan Başkan Cem Kara, “Trakya insanının ilk yerleşim alanlarından olan İnceğiz Mağaraları hem tarihsel öneme sahiptir hem de insanlarımızın nefes alabileceği, dinlenebileceği piknik alanımızdır. 2014 yılından itibaren biz buranın ve Çatalca’da bulunan 11 piknik alanının işletmesine talip olduk. Çatalca’da oldukça yoğun olan gençlerimizi her türlü kötü alışkanlıklardan uzak tutan spor kulüplerimize vererek onlara destek olmak istedik. Büyükşehir’e verildi. Vatandaşlarımızdan bizlere yetkimiz olmayan bu alanlarla ilgili birçok sorun iletiliyordu. Son olarak İnceğiz Piknik Alanı’nın Arnavutköy Belediyesi’ne verilmesi kararına siyasi parti, kurum kuruluş ayrımı olmadan genç yaşlı bütün Çatalcalılar karşı çıktık, tepki gösterdik. Sorun kısmi olarak çözülmüştür. Buradan bir kez daha iletmek isterim. Biz 11 piknik alanımızın işletmesine talibiz. Çatalca Belediyesi bu piknik alanlarını işletecek güçtedir. En iyi şekilde işletiriz ve bütün İstanbul yararlanır. İlçe halkımıza bir kez daha top yekûn göstermiş oldukları duyarlılıktan dolayı teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

    Ormanların korunmasına da vesile olacaktır

    21. yüzyılda İstanbul’a bağlı bir ilçenin bütün mahallerinin doğal gaza kavuşması gerekliliğini söyleyen Başkan Kara, 2019 sonuna kadar bütün Çatalca’nın doğal gaza kavuşacağına inancının tam olduğunu belirtti. Başkan Kara bunun ormanların korunması ve kollanmasına ve o mahallelerde yaşlanan nüfusun rahat etmesine vesile olacağını sözlerine ekledi.

    Kanal İstanbul hakkında bilgim yok

    Kanal İstanbul Projesi hakkında net cevap veremeyeceğini söyleyen Başkan Cem Kara bu konuya dair herhangi plan ve projenin kendilerine iletilmediğini belirtti. Başkan Cem Kara, Kuzey Marmara Otoyolu’nun ise somut bir şekilde Çatalca Nakkaş’tan başlayarak İzzettin, Gökçeali, Kaleiçi, İnceğiz ve Elbasan’dan Kınalı’ya doğru devam ettiğini söyledi. Çatalca sınırları içinde çok ciddi çalışmalar olduğunu söyleyen Başkan Kara, “Bir taraftan istimlak çalışmaları bir taraftan da köprüler, geçitler ve tüneller yapılıyor. Bizler bu konuda da ciddi bir mücadele vermiştik. Yaklaşık 28 bin dönümlük araziye kamulaştırma kararı alınmıştı ama Kuzey Marmara Otoyolu’nun geçeceği alan 4000 dönüm civarındaydı. Bu konuda Danıştay’a dava da açmıştık, şu anda işler yoluna girdi” şeklinde konuştu.

    Kavga içerisindeyiz

    Çatalca’nın sorunlarına dikkat çeken Başkan Cem Kara, “Biz bu yolların yapımına hiçbir zaman karşı çıkmadık, sadece yeteri kadar alanın dışında ki alanların istimlak edilmemesini ve bu alanların tarım alanları olarak kullanılmasını talep etmiştik. Şu anda bu anlamda istediklerimiz gerçekleşti ama bunlara bağlı olarak yaşadığımız birkaç tane daha sorunumuz var.

    Bunlardan bir tanesi Kuzey Marmara Otoyolu yapılıyor bahanesi ile mera alanlarımızın taş ocaklarına ya da kalker ve kum ocaklarına dönüştürülmek istenmesi ve bu mera alanlarında tünelden çıkan atıkların depolanmak istenmesidir. Biz buna şiddetle karşı çıkıyoruz. Hem Elbasan’da hem Çakıl Mahallesi’nde şu anda çok ciddi sıkıntımız var. Biz hayvancılığın, tarımın yapılmasını arzu ediyoruz. Meralarımızın angajman projelerinin yapılarak çiftçilerimizin, halkımızın kullanımında olmasını arzu ediyoruz. Meraları dönüştürmeye çalışıyorlar, buna şiddetle karşı çıkıyoruz. Çakıl Mahallesi sakinlerimiz belediyeden arkadaşlarımızla birlikte yaklaşık 10 gündür ciddi bir mücadele veriyor. Bir firmaya kalker çıkarma ruhsatı verilmiş Enerji Bakanlığı tarafından ama Mera Komisyonundan geçmemiş konu. Şimdi bir kavga içerisindeyiz. Yeterince belge ibraz edilmeden mera alanları tahrip edilmeye çalışılıyor Çakıl Tulumba Tepesi’nde.

    Biz Çatalca ilçesinde karşılaştığımız sorunlarla ilgili hiçbir siyasi parti ayrımı olmaksızın Çatalca’nın kentlisi, köylüsü, mahallelisi tek bir vücut oluyor ve ortak akılla duyarlılık gösteriyor. Umut ediyorum ki Çakıl’da da biz başarılı olacağız ve meranın kullanılmasını sağlayacağız” dedi.

    Tarım, orman ve mera alanlarını yok etmemelisiniz

    Yapılan hizmetlere karşı olmadıklarını belirten Başkan Cem Kara açıklamalarının devamında şu sözlere yer verdi; “Bizler yapılan hizmetlere karşı değiliz ama bunların bir denge içerisinde yapılması gerekir. Bir taraftan yolu, barajı yaparken tarım, orman ve mera alanlarını yok etmemelisiniz. Hamzalı Barajı konusuna da şiddetle karşı çıkıyoruz çünkü 25 bin dönüm 1. Sınıf tarım arazisi sular altında kalacak. Bütün projeleri dengeleyerek yapmak gerekir. Tarım alanlarını heba etmeyin. Biz Çatalca’da tarımla uğraşmak istiyoruz, hayvancılıkla uğraşmak istiyoruz, sahillerimiz, ormanlarımız, piknik alanlarımız temiz kalsın, yeşilimiz bol olsun istiyoruz ve bütün İstanbul buradan faydalansın istiyoruz”

    Toprağından olan vatanından olur

    Bu konuda gençlere de seslenen Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara toprağın kıymetini bilmelerini, “Toprak o kadar kıymetlidir ki. Gençlerimize seslenmek istiyorum, “Toprağın kıymetini bilelim” Toprağından olan vatanından olur” sözleriyle nasihat etti.

    29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun

    Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara programın son bölümünde Cumhuriyeti bizlere armağan eden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını rahmet, şükran, minnet ve özlemle andı. Bütün yurttaşların 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını kutlayan Başkan Kara, bugün elde ettiğimiz bütün kazanımların Cumhuriyet sayesinde olduğunu ifade etti. Atatürk’ün “Türk insanının adetlerine ve geleneklerine en uygun yönetim şekli Cumhuriyettir” sözleriyle tavrını ortaya koyduğunu belirten Başkan Cem Kara, Cumhuriyetin Türk Gençliğine emanet edildiğini hatırlattı.

    Cumhuriyeti sevmek yetmez, sevdirmeliyiz

    ”Bize düşen görev Cumhuriyeti korumak, kollamak ve sonsuza kadar yaşatmaktır. Cumhuriyeti sevmek yetmez, sevdirmeliyiz. Cumhuriyeti anlamak yetmez, anlatmalıyız. Cumhuriyeti yaşamak yetmez, yaşatmalıyız. Cumhuriyeti yeni nesile çok iyi öğretmeliyiz” şeklinde konuşan Başkan Cem Kara Çatalca’da her yıl 29 Ekim’in coşku ile kutlandığını ve Çatalca’nın bayramlarda her zaman önder ve örnek bir ilçe olduğunu söyledi. Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara 29 Ekim akşamı saat 19.23’te 94 metre Türk Bayrağı ve 94 meşale eşliğinde gerçekleştirilecek Cumhuriyet Yürüyüşü ’ne tüm vatandaşları davet etti.

    Kaymakamımıza teşekkürlerimi sunuyorum

    Başkan Cem Kara sözlerinin sonunda 39 ilçenin tek bayan kaymakamı olan Çatalca Kaymakamı İnci Sezer Becel’e bayramlara sahip çıkmasından ve bu tavrının ilçe bürokrasisi ve siyasilerinin kaynaşmasına, barış içerisinde yaşamasına ve kardeşlik duygularının pekişmesine vesile olmasından dolayı teşekkürlerini sundu.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir