• CEM KARA İLK KEZ KONUŞTU

    Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, Number One Türk Fm’de Kadir Çetin’in konuğu oldu. 18. Erguvan Festivali hakkında bilgi veren Başkan Cem Kara, son günlerde gündem oluşturan Sertab Erener konusuna da açıklık getirdi.

  • Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, 98.6 frekansta yayın yapan “Kadir Çetin ile Number One Star” programının canlı yayın konuğu olarak 5. gün etkinlikleri ile dolu dolu devam eden 18.  Erguvan Festivali hakkında bilgiler verdi.

    Çatalca halkı naif ve zariftir

    Programda soruları da cevaplayan Başkan Cem Kara, Kadir Çetin’in, “Çatalca doğal ortamını koruyan hayvancılık ve tarım hayatının devam ettiği bir ilçe,. Bir Belediye Başkanı olarak zorlanmıyor musunuz, Çatalca’yı İstanbul’un başka ilçeleri ile mukayese eder misiniz, örneğin Beşiktaş ile” şeklinde ki sorusuna “Her yörenin, her ilçenin kendisine göre zorlukları vardır. Bir belediye başkanı olarak insanınızı, coğrafyanızı tanırsanız zor değil. Çatalca halkı o kadar naif ve naziktir ki zorlanmıyoruz. Sadece bazen üst üste gelen vatandaşlarımızın acı ve tatlı günlerinde mesafelerin uzaklığından kaynaklanan yetişme sorunu yaşıyorum. Onun dışında her zaman söylediğim gibi ben sıradan, halkın içinden bir insanım ve sürekli Çatalcalı vatandaşlarımızla bir aradayım. Çoğu insanımız beni öğretmen olarak algılıyor. Kent merkezinde bulunan ilçelerinde kendilerine göre zorlukları vardır mutlaka. Bizim nüfusumuz çok değil o nedenle pek çoğumuz birbirimizi tanıyoruz zaten, geçmişe dayalı komşuluk, akrabalık, babadan, atadan gelme dostluklarımız var” şeklinde cevap verdi.

    Halkımızın isteğini değerlendireceğim

    Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara daha önceki programda da kendisine sorulan “3. döneminiz olacak mı?” sorusuna esprili bir şekilde yanıt verdi. Siyasetçiler kolay kolay evet ya da hayır demez diyen Başkan Cem Kara, “Bazen görevler verilmez alınır. Danışmanız, konuşmanız gereken halkınız vardır, onların görüşlerini alırsınız, ölçersiniz. Mensubu olduğunuz siyasi partinin memnuniyeti önemlidir. İnsanlarımız kalpten ve gönülden size ‘Hocam bizi bırakma’ diyorlarsa bu sese kulak vermeniz gerekir.  Ya da sizi başka alanda görmek istiyoruz derlerse bunu da değerlendirmek gerekir. Tüm bunlar 2019 öncesi Çatalca halkı ile birlikte değerlendirilecektir” şeklinde cevap verdi.

    O gün neler oldu

    Kadir Çetin’in Sertab Erener ile yaşanan konuya açıklık getirmek üzere dinleyicilere açıklama yaparak Başkan Cem Kara’ya sorduğu, “25 Ağustos Cuma günü, Sertap Erener ile bir protokol sorunu yaşandı. Belediyelerin tertip ettiği konserler halka ücretsiz olarak yapılıyor. Bu organizasyonlar da alanın güvenliğini tamamen zabıta sağlıyor ve sözleşmelere de bu yazılıyor. Bu önlemlerle konser sırasında meydana gelecek olumsuzluklar, sanatçıya yapılabilecek bir saygısızlık ve olası bir terör provokasyonu engelleniyor. Ön sıraya da hasta, yaşlı ve engelli vatandaşlar alınıyor. Belediye Başkanı da nezaketen oraya oturuyor. Bu durum aslında sanatçıyı korumak adına yapılıyor. Halk konserlerinde durumun bu şekilde olduğunu bilmeyen sanatçılardan bazıları hayranlarını sahne önüne isteyebiliyorlar. Ama halk konserlerinde bu az önce söylediğim nedenlerle olmuyor. O gün Sertab Erener çıktığı zaman sahneye neler olmuş, sahneden gitmiş, gelmiş, neye itiraz etmiş, iki taraftan da kaynaklanan bazı problemler olmuş ama tam olarak şimdi Belediye Başkanımız bize anlatacak” soruya Başkan Cem Kara şu sözlerle cevap verdi;

    Biz sanata da sanatçıya da saygı duyarız

    “Aslında siz bu işi yapan birisi olarak o kadar güzel özetlediniz ki, söyleyecek bir şey hemen hemen kalmadı. Beni belediye başkanı olarak tek üzen konu şu; ben ilk defa festival yapmıyorum. Çatalca’da göreve geldiğimden bu zamana kadar 9.’sunu festivali gerçekleştiriyorum. Birde 22-24 Nisan tarihleri arasında uluslar arası bir çocuk festivali gerçekleştiriyoruz. Erguvan Festivalimizin bu yıl benimle birlikte 9.’sunu, toplamda 18.’sini yapıyoruz. Güzel ilçemizde 50’ye yakın sanatçı sahne almıştır bugüne kadar. Burada biz bu canlı yayını yaparken Çatalca’da sahne alan her sanatçımız çıkabilir, bağlanabilir. Bir tanesinin ben ilçemizden memnuniyetsizlikle ayrıldığına tanık olmadım. Bir tanesinin sahneye zamanında çıkmadığına tanık olmadım. Bizim bugüne kadar yaptığımız bütün programlar, saati saatine dakikası dakikasına ve sanatçıların bütün talepleri karşılanarak, en iyi ortam hazırlanarak gerçekleşmiştir. Çünkü biz sanata da sanatçıya da saygı duyarız. Tabi ki bütün bunların tamamını biz ilçede yaşayan halkımızın gündelik yaşamında bir takım değişikliklere, hoş bir sedaya neden olmak için yapıyoruz. Yani festivalin bünyesinde konserler bu festivalin sadece bir parçasıdır. Bu festivalin içeriğinde o kadar çok şey var ki ve bu sene Çatalca’nın değerleri ile buluşuyoruz temasıyla yola çıktık.

    İstanbul için Çatalca o kadar kritik öneme sahip bir ilçedir ki. Bugün İstanbul’a suyu veren en önemli merkezlerden bir tanesi Çatalca’dır. Orman alanlarıyla kaplı,

    insanların hafta sonu piknik yapmak için geldiği en önemli merkezlerden bir tanesidir. Çilingoz’u, Yalıköy’ü, Karacaköy’ü ile ormanıyla, el değmemiş sahilleriyle, 30-40-50- 100 bin insanın hafta sonu sahillere geldiği bir merkezdir. Bu bir değerdir. İstanbul’un 5/1 coğrafyasıyla halen üzerinde tarım ve hayvancılık yapılabilen bir ilçedir. Bugün toprak o kadar kıymetlidir ki hem üzerinde kendi yaşamımızı sürdürürüz, hem de temel besinimiz olan bitkisel ve hayvansal ürünlerin yaşadığı alandır. İşte biz bu festivalde Çatalca’nın bu değerlerini bu önceliklerini anlatmaya gayret sarf ediyoruz.

    Protokol düşkünü insanlar değiliz

    Konserlerde bunun bir kısmıdır. Tabi ki konserler sanatçıların başarısına göre ilgi çekiyor. İlk akşam Yalın ile başladık, ikinci akşam Sertab Erener bizim misafirimizdi. Siz biraz önce çok iyi özetlediniz. Biz öyle protokol düşkünü insanlar değiliz. Sadece ve sadece orada yapılmaya çalışılan oraya kim gelirse gelsin, ister Çatalca’nın vatandaşı olsun, ister Beylikdüzü, Esenyurt’tan gelsin, ister Türkiye’nin başka bir yerinden gelsin hepsi bizim misafirimizdir ve o insanların sorumlulukları, sağlıklı bir şekilde konseri izlemeleri, oradan mutlu ayrılmaları buna sanatçı da dâhil bizim görevimizdir. O nedenle belediyeler her türlü tedbiri almakla mükelleftir. Toplumun dezavantajlı grupları vardır, engelli kardeşlerimiz var, hepimizin birer parçası, yaşamın parçası, yaşlılarımız var, hamilelerimiz var, küçük yaşta bebeği olan kadınlarımız var. Dolayısıyla her zaman konserlerde bazı istisnalar dışında bu insanların rahat ettirilmesi için bir ortam hazırlanır. Aynı zamanda bizim düşündüğümüz aile hayatında belki yan yana yaşıyoruz ama çok bir araya gelemiyoruz. Konser alanında biz aileleri çoluğu ile çocuğuyla, yaşlısıyla genciyle, kadını erkeğiyle buluşturuyoruz. Bir aylık bebekte bizim konserimizde, 90 yaşında ki bir ninede konserimizde. İnsanlar saatler önce geliyor ayakta duramayacakları için oturma gereksinimi duyuyorlar. Onlara sandalye, koltuk koyabilmeliyiz. Bu nedenle bizim sahne önünde aldığımız tedbirler dezavantajlı gruplarımızın rahat ettirilmesi,  korunması ve kollanması içindir. Bu açıdan emniyet tedbirlerinin alınması, kimsenin bir sıkıntıya düşmemesi içindir. Kuralları siz koyarsınız, ben şimdi sizin evinize misafir olsam sizin evinizdeki kuralları bozabilir miyim? İnsanlar tatile gittiklerinde otele, havuza gittiklerinde ben buradaki kurallara uymam kafama göre davranırım diyebilirler mi? Bunlar da sanatçılarımıza organizatörler vasıtasıyla iletiliyor. Sanatçımızın bir talebi var ise o talepte bize iletilirdi, ona göre de bir değerlendirme içerisinde olabilirdik. Ama böyle anlamsızca, fan grupları organize edilerek böyle bir ortamın yaratılmış olması, tabi ki bizim yapmış olduğumuz etkinlikleri ulusal basında gölgeledi.

    Acaba kendisine hangi olumsuz tavrımız olmuş?

    Ben Sertab Erener’in yüzünü sahnede gördüm, sahnede elimi uzatmama rağmen bu el uzatmama da cevap vermedi. Ben orada Sertab Hanımın da güvenliğinden sorumluyum. Bizim Sertab Hanıma karşı acaba hangi olumsuz tavrımız olmuş? Bizim sanatçıya böyle bir tavrımız söz konusu olmadı, sadece bizim kurallarımıza uymasını, sanatını o şekilde icra etmesinin gerektiğini söylemeye çalıştık. Kendisi böyle bir tavır belirledi. Arzu ediyorsa inip o boş alanda da şarkılarını söyleyebilirdi, ona engel teşkil edecek herhangi bir durum söz konusu değildi. Ben kendisiyle ne konser öncesi ne konser sonrası bir daha görüşmedim. Sertab Hanım’da herhalde benim resmimi o gece orada sahnede konserin sağlıklı yapılabilmesi için gençlerimize bir şeyler anlatırken görmüştür. Yani bizim kendisine karşı bir davranışımız olmamıştır.” dedi.

    “Sertab Hanım öndeki oturma düzenini görünce bunların kaldırılmasını, arka taraftaki o müziğe eşlik eden gençlerin ön tarafa gelmesini, hatta sahneye gelmesini istiyor. Burada bir kriz çıkıyor, oradaki birimlerden, güvenlik açısından riskli, biz güvenliği o zaman sağlayamayız cevabı gidince Sertab Hanım bu sefer sahneyi terk ediyor doğru mu” şeklinde konuşan Kadir Çelik’e Başkan Cem Kara şu sözlerle cevap verdi;

    Halk konserini herkesin izlemeye hakkı var

    “ Siz bir konser verdiğinizde gücü olan insanlar gidip bilet alırlar. Ama biz halk konserlerinde oraya gelen bütün insanların sanatçıyı rahatlıkla izlemesini arzu ediyoruz. Biraz önce bahsettiğimiz, yaşlılarımızın, kadınlarımızın, engellilerimizin korunmasına, kollanmasına ihtiyaç var. Diğer insanlara biz eğlenmeyin demiyoruz ki. Oradaki kurallara uyulmuş olsaydı ki zaten özel istediğimiz bir şey de yoktu. Oradaki seyirci düzeninin bize bırakılması gerekiyordu. Spontane bir durum gelişti ve bu da hoş bir şey olmadı. Ben zaten konseri arka tarafta izliyordum, protokole zaman zaman gelirim ama çoğunlukla vatandaşın içerisinde olurum. Çocuklarımızla gençlerimizle fotoğraf çektiririm, onlarla sohbet ederim. Bir gece önceden arkadaşlarımıza herkesin bu konseri izlemeye hakkı var sadece bir grup izlemesin herkes gönlünce eğlensin demiştim. Ama arkadaki fan grupları özellikle ön tarafa davet edilince böyle bir kargaşa ortaya çıktı Bizim kendisine karşı ne bir sözlü tavrımız oldu ne başka bir tavrımız oldu” dedi.

    Sel gider kum kalır

    Ne kadar ücret ödediniz Erener’e şeklindeki soruya da 100 bin liranın üzerinde sözleriyle cevap veren Başkan Cem Kara, “Biz bugüne kadar sanatçılarımızın bütün ücretlerini ödemişizdir, bütün isteklerini yerine getirmişizdir, saygılı davranmışızdır. O gün de bizim bir saygısızlığımız olmamıştır. Ama kendisi böyle bir tarzı seçmiştir, yakışıklı mı olmuştur, yakışıksız mı olmuştur halkımız karar verir. Bana sahneden indirseydin diyenler oldu olaydan sonra, ama kadınlar bizim başımızın tacıdır. Kendisi de kendisiyle baş başa kaldığında haklı mı haksız mı olduğunu çok daha iyi anlayacaktır. Biz belediye başkanı olarak o akşamda hoşgörüyle yaklaşmayı başarmış, elimizi, gönlümüzü uzatmışızdır, karşılığını bulamadık. Çok önemli değil. Sertab Hanım Çatalca’dan bir gün gelip geçmiştir, sel gider kum kalır. Biz Çatalca halkı ile beraber bundan böylede bu konserleri sanatçılarımızla yapmaya devam edeceğiz. Sansasyonel bir olay yarattığından dolayı ne heyecanımızdan ne hizmetimizden ne turnuvalarımızdan ne konserlerimizden vazgeçmeyeceğiz.” dedi.

    Gerçekleşeceğini sanmıyorum

    Çetin’in “Sertab Erener ücret almadan gelip orada konser ve sizinle beraber güzel bir resim versin, bu olay tatlıya bağlansın” sözleri karşısında Başkan Cem Kara,” Bu konuyu ilk defa burada sizinle konuşuyorum. Teklifiniz ortada, Halk için konser verdiğini söyleyenlerin bir gün ücretsiz konser verdiğine şahit olmadım, bugüne kadar 9 senede ben bunu hiç görmedim, yaşamadım. Dolayısıyla bu söylediğinizin de gerçekleşebileceğini zannetmiyorum. İyi dileklerle bir şey ortaya koydunuz ama maalesef halk için konser verdiğini söyleyenler asgari ücretin 1500 civarında olduğu bir ülkede yüz binlerce lirayı alıp ancak sahneye çıkmaktadırlar” ifadelerine yer verdi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir