• EBEVEYNLERE ÖNERİLER

    İletişim Psikolojisi Uzmanı Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu ve Sosyolog -Yazar Polat Doğru, Küçükçekmece Belediyesi'nin düzenlediği ''Ailede İletişim '' konulu söyleşide, Küçükçekmecelilerle bir araya geldi.

  • İletişim Psikolojisi Uzmanı Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu ve Sosyolog -Yazar Polat Doğru,  Küçükçekmece Belediyesi’nin düzenlediği ”Ailede İletişim ” konulu söyleşide, Küçükçekmecelilerle bir araya geldi.

     Cennet Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen söyleşide,  aile içinde yaşanan iletişim sorunları ve çocukların yetişmesinde ailenin önemi anlatıldı.

     “AİLEYİ ANNE BABA YÖNETME HUKUKUNA SAHİP”

     Aynı çatı altında yaşayan aile içinde iletişim kopukluğundan kaynaklanan bir çok sorun yaşandığını ifade eden Cüceloğlu, “Hayatı bir arada sürdürüyor olmak gerçek bir aile bütünlüğü oluşturmaya yetmiyor. Oysa toplumun en küçük hücresi ve bireylerin ilk sosyalleşme alanı olan ailede ilişkiler ne kadar olumlu ve bireyleri geliştirici olursa topluma da aynısı yansıyor. Bir insanın kendisine saygısı yoksa hiçbir şeye saygısı yoktur. Anne baba olarak o aileyi yönetme hukukuna sahipsiniz” diye konuştu.

     “ÇOCUĞUNUZA GÜVENİRSENİZ, GÜVENİLİR BİR İNSAN OLUR”

     Ünlü Psikolog, çocukların yetişmesinde ailenin önemini ise şöyle anlattı:

    “ Kendi egonuz adına değil de o ailenin kalitesi adına bazı şeyleri yapmanız gerekiyor. Gerçek zenginlik aile içi saygı ve sevgidir. Kendisine olan saygısını kaybetmek istemeyen insan değerleriyle yaşar ve ailede yaşanan değerler ülkemizdeki değerleri temsil eder. Ailenizde eşiniz ve çocuklarınızla empati yapmak en önemlisidir. Çocuğunuza güvenirseniz güvenilir bir insan olur, eğer çocuğunuza değer verirseniz, kendisine değer veren insanları sever. Bir çocuğun anne ve babası en büyük tanıklarıdır. Anne ve babalar çocuklara her zaman doğruyu söylemeli ve doğru tanıklık yapması gerekir. Güvenilir bir insan olduğunu çocuklara hissettirmeniz gereklidir”

     “BİR İNSANIN ANA VATANI ÇOCUKLUĞUDUR”

     Bir insanın ana vatanının çocukluğu olduğunun altını çizen Doğan Cüceloğlu, “Günümüzde aynı apartmanda yaşayıp birbirine selam vermeyen insanlar var ve şehirleşmiş eğitimli kişiler iyice bencilleşmiş durumda. Bebeklik çocukluk çağı çok önemlidir. Yaşam köklerinin geliştiği dönemdir. Çocuk bu dönemde kendi anlam verme sistemini geliştirmektedir. O nedenle bir insanın anavatanı çocukluğudur. Çocukluğunu doya doya yaşayamamış bir insanın mutlu olması çok zordur. Bir anne babanın en temel görevi; çocuklarının çocukluğunu doya doya yaşamalarına olanak sağlamasıdır. O yüzden çocukluğunu doya doya yaşamamış insanlardan oluşan toplumun çoğunluğu asık suratlı ve öfkelidir”dedi.

    “ÇOCUKLARINIZA ZAMAN AYIRIN, NE İSTEDİKLERİNİ BİLİN”

     Sevginin temellerinden bahseden Polat Doğru ise; ” Sevgi aile arasında en önemli bağdır. Sevdiğiniz şeylerle ilgileneceksiniz, sevdiğiniz şeylerle ilgili bilgileriniz olacak, sevdiğiniz şeye saygınız olacak ve seviyorsanız söyleyeceksiniz. Ailede çocuklara ayırdığınız zaman çok önemlidir. Çocuklarınızın neye ihtiyacı olduğunu bir anne baba olarak çok iyi bileceksiniz. Çocuklar en çok anne ve babasına güvenir. Onlara nasıl yaklaşırsanız, onlardan da öyle tepki alırsınız. Benim oğlumun bir sorunu olduğunda benimle bir arkadaş gibi paylaşır ve ona en doğruyu en güzel şekilde anlatmaya çalışırım” diye konuştu.

    Söyleşi sonunda ise Küçükçekmece Belediyesi Meclis Üyesi Sami Şahin konuklara teşekkür ederek çiçek takdim etti.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir