• EMITT FUARI KAPILARINI AÇTI

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ’nin sponsorları arasında yer aldığı 21. EMITT Turizm Fuarı (Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı), TÜYAP’ta kapılarını ziyaretçilerine açtı.

  • Uluslararası fuarın açılış törenine Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, BM Turizm Örgütü Genel Sekreteri Taleb D. Rifai, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Avrupa Otel Restoran Kafeler Birliği (HORTEC) Başkanı Susanne Kraus- Winkler, Alman Seyahat Birliği Başkanı (DRV) Norbert Feibig ile bazı milletvekilleri ve belediye başkanları ile yerli ve yabancı sektör temsilcileri katıldı.

    BAKAN AVCI: “TURİZM BARIŞ VE HUZURUN ZEMİNİ…”

    Törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, turizmin dünyada barışın, huzurun, güvenliğin de zemini olmaya başladığını belirterek, “O bakımdan bugünkü 21. EMITT Fuarı, dünyaya ve dünyayı daha yaşanmaz bir hale getirmek isteyen karanlık güçlere karşı bir meydan okuma” dedi.

    Turizm destinasyonu ülkelerinin birbiriyle rekabet etmesine gerek olmadığını ifade eden Bakan Nabi Avcı, “Bu 1 milyar 200 milyon, önümüzdeki dönemde sizlerin de gayretleriyle 2 milyara yaklaşacak. Dolayısıyla her ülke, istediğinden daha fazla turisti ağırlayabilecek imkanlara sahip olacak. Bu yıl Türkiye’ye gelenler, gelecek yıl Tunus’a gidecekler. Bu yıl Filistin’e gidenler, önümüzdeki yıl Makedonya’ya gidecekler. Dolayısıyla dünya barışına, dönüşümlü olarak katkıda bulunacaklar” diye konuştu.

    Fuarın açılışına katılan Birleşmiş Milletler Turizm Örgütü Genel Sekreteri Talep Rifai’ye teşekkür eden Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü; “Türkiye ile ilgili ne zaman üzücü bir olayla karşılaşılsa, ilk sesini yükselten kişilerden biri Sayın Rifai’dir. Atatürk Havalimanı’na saldırı gerçekleştiği zaman, ‘Şimdi Türkiye’ye gitmek zamanıdır’ diyen sayın Talep Rifai’dir. Türkiye 15 Temmuz’da, akıl almaz bir hain saldırıyla karşılaştığı zaman beni telefonla arayıp ‘Sözleştiğimiz gibi 22’sinde Madrid’e protokol imzalamaya geliyorsunuz değil mi Sayın Bakan?’ diyen, Sayın Rifai’dir. 22 Temmuz’da Madrid’e gittiğimizde, uluslararası medyayı toplayıp ’15 Temmuz’dan sonra yurt dışına çıkan ilk Hükümet temsilcisini dinlemek için, ona sorular sormak için işte size fırsat, buyurun gelin’ diye çağrıda bulunan ve Türkiye’nin gerçekten ne durumda olduğunu, gerçek değerlerini anlatmamıza zemin hazırlayan Talep Rifai’dir. Türkiye size minnettardır.”

    TOPBAŞ: “TURİST SAYISINI 2.8 MİLYONDAN 13 MİLYONA TAŞIDIK”

    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da turizmin dünya insanlarını yakınlaştıran ve barışı teşvik eden önemli bir yanının olduğunu belirterek, medeniyetlerin geçiş noktası olan İstanbul’un coğrafi güzellikleri ile 8 bin 500 yıllık kadim tarihiyle çok önemli turizm potansiyeli barındırdığını söyledi.

    2004 yılında göreve ilk geldiğinde ilk toplantısını turizmcilerle yaptığını ve o gün 2.8 milyon olan yıllık turist sayısının verilen destekle geçen yıl 13 milyona yaklaştığını hatırlatan Kadir Topbaş, turizmin Türkiye ekonomisi ve istihdamı için önemine işaret etti.
    Turizmin gelişmesi için turizm yatırımlarına emsal desteği verdiklerini ve kolaylıklar gösterdiklerini ifade eden Başkan Topbaş, “İstanbul var olan turizm potansiyelini tam olarak dünyaya anlatabilmiş değil. Turistler Tarihi Yarımada’daki medeniyet izlerini görüyor ama Çatalca’daki erken Hristiyanlık dönemine ait mağaraları bilmiyor. Altınşehir mağaralarında 15 bin yıllık yaşam izleri var. Avrupalıların atalarının buradan gittiği söyleniyor. Yenikapı’daki metro kazısında 8 bin 500 yıllık ayam izleri ve eşyalar çıktı. Böyle bir kadim medeniyet kenti İstanbul” diye konuştu.

    İstanbul’un bir özelliğinin de kültürel açıdan insanlara değer katan bir şehir olmasından kaynaklandığını vurgulayan Topbaş, EMİT fuarını uluslararası turizm potansiyelini ortaya çıkartan çok önemli bir fuar olduğunu ve turizmcilerin bilgi ve deneyimlerini birbirine aktardığını kaydetti.

    Turizmin ortak bir barış lisanı oluşturduğunun altını çizen Topbaş, “Eğer konu dünyanın güvenliği geleceği ve huzuruysa burada biz anlaşırız. Böyle önemli bir fuara katılan yabancı ve yerli misafirlerimize teşekkür ediyorum. İstanbul’da böyle uluslar arası bir fuara ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz. İstiyoruz ki insanlar terör tehdidiyle evlerine kapanmasınlar, dışarı çıksınlar. Alışveriş yapsınlar, bir kafeye otursunlar. Bu aynı zamanda teröre karşı bir duruştur. Terörün hedefine ulaşmaması için bir tavırdır. Bu fuarın geçmiş EMİT fuarları gibi başarılı geçeceğine inanıyorum” şeklinde konuştu.

    Bakan Avcı’nın konuşmasının ardından, fuarı düzenleyen ve destek veren kurum ve kuruluşlara plaketleri takdim edildi. Başkan Kadir Topbaş, plaketini Bakan Nabi Avcı’nın elinden aldı.
    Törende daha sonra Bakan Avcı, Başkan Kadir Topbaş, Vali Vasip Şahin, Taleb Rifai, Susanne Kraus-Winkler, Norbert Feibig, İstanbul Valisi Vasip Şahin, kurdele keserek fuarın açılışını gerçekleştirdi.

    Bakan Avcı ve beraberindekiler fuarı birlikte gezdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin standını ziyaret eden Başkan Kadir Topbaş, ebru yaptı ve standın içindeki İBB iştiraklerinin masalarını tek tek gezdi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir