• ESENYURT’TA KENTLEŞME YOK, DEMOGRAFİK ŞİŞME VAR

    Esenyurt’da sadece demografik şişmenin yaşandığını, kentleşmenin gerçekleşmediğini söyleyen Prof.Dr. Ahmet Özer kentleşmenin önce zihinlerde oluşarak beraberinde ekonomik değişimle olması gerektiğini belirtti.

  • Her ay düzenli olarak söyleşiler yapan Esenyurt Ortak Akıl Derneği bu ay Mersin Toros Üniversitesi Rektör Yardımcısı Sosyolog-Yazar Prof.Dr. Ahmet Özer’i konuk etti.

    Tütkiye’de Kentleşme ve Sivil Toplum Örgütlerinin Öneminin koşulduğu söyleşinin moderatörlüğünü dernek genel sekreteri Metin Karakoç yaparken, gençlik komisyon sözcüsü Ömürcan Eralmaç ise dernek faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

    TÜRKİY’YE MODEL OLABİLİR      

    Kentleşmede demografik yapının önemine değinen Özer “ Bakın Esenyurt da demografik şişme var. Ekonomik değişim olmadan kentleşme olmaz. Şimdi 2 tane Esenyurt görüyorum varoş gelişmemiş ekonomisi kötü Esenyurt yanıbaşında ise yüksek binalar yaşam tarzları ultra lüks Esenyurt oluşmuş. Yani Esenyurt henüz kentleşememiş. Ancak Esenyurt Türkiye’nin minyatürü gibi duruyor. O zaman Esenyurt’da yapılacak kentleşme çalışmaları ile Türkiye’ye örnek bir model olabilir.

    Esenyurt Ortak Akıl Derneğini önemsediğini söyleyen Prof. Ahmet Özer “Dünyada bu tür derneklere düşünce dernekleri deniliyor. ABD’de özelikle Think-Tank Düşünce Külüpleri ülkenin yönetim stratejilerinde çok büyük öneme sahipler. Umarım Esenyurt Ortak Akıl Derneği de önce Esenyurt sonra İstanbul’da bu anlamda önemli projelere imza atarlar”.

    3 BOYUTLU DEĞİŞİM OLMALI

    Kentleşmenin oluşabilmesi için 3 boyutlu bir değişimin yaşanması gerektiğini söyleyen Prof. Özer “Bunlar demografik, ekonomik, sosyo-kültürel değişimlerdir. Ayrıca kentleşmelerde mimar ve mühendislerinde katkısı bulunmaktadır. Buna da fiziki değişim diyoruz. Bunun yansıra idari değişimde oluşması gerekmektedir”.

    Şehirlerin demografik değişimlerinin, kentlerin kendi içindeki nüfus hareketinin yan ısıra göçle gelen yoğunluklarında etkili olduğunun altını çizen Ahmet Özer “Bakın son 10 yıllardır nüfusun yüzde 75’i büyükşehirlerde yaşarken geri kalan yüzde 25 nüfus ise köy ve kırlarda yaşamaktadır. Dolaysıyla kentlerde ve şehirlerde bir şişme söz konusudur. Yine içerisinde tarım, hayvancılık, sanayi, teknoloji ve hizmet sektörünü bulunduran değişim ekonomik değişimdir.

    Köyden, kırdan ve varoşlardan şehre gelen yurttaşlar çoğu zaman sosyo-kültürel değişimlerde sıkıntılar çekmektedir. Hiçbir kültür diğer kültürden üstün değildir. Her kültürün yaşama biçimi vardır. Kentli yaşamda zaman dilimi önemli iken köyde ise zaman dilime bölünmemiştir. Kentleşme yeni bina yada mekanların çoğalması değildir. Kentleşme zihin ile ilgilidir.

    SİVİL TOPLUM İTİRAZDIR

    Son dönemlerde hemşehri derneklerinin ön plana çıktını söyleyen Prof. Ahmet Özer “Hemşehri dernekleri sivil toplum kuruluşları değildir. Bu dernekler hemşehrilerini bir arada tutan örf adet ve geleneklerini yaşatan derneklerdir. Sivil toplum devlet dışı toplumsal yararı olan kuruluşlardır. Bakın 1215 yılında temsili demokrasi geliştiğinde sivil toplumun önemi ortaya çıkmıştır. Öyleyse demokrasi nedir? Demokrasi rızaya dayalı bir yönetimdir. Demokrasilerde örgütlenme bir toplumun olmazsa olmazıdır. İtirazınız varsa örgütleneceksiniz. Dünyada başarılı olanlar örgütlenerek başarılı olmuşlardır” dedi.

    Prof.Dr.Ahmet Özer söyleşisine daha sonra soru cevap şeklinde devam ederek kitaplarını imzaladı. Ortak Akıl Dernek Başkanı Seyfettin Kırık ise kente ve şehre katkı sunmak için söyleşi ve panellere devam edeceklerini söyledi

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir