• GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE TÜRKÜ

    Küçükçekmece Belediyesi’nin kültür-sanat etkinlikleri kapsamında düzenlediği “Türküyü Okumak’’ isimli programın konuğu Türk Halk Müziği Araştırmacısı Süleyman Şenel oldu. 

  • Küçükçekmece Belediyesi Müzik Akademisi’nde gerçekleşen programda Şenel, Türkü’nün geçmişten günümüze kadar olan tarihini anlattı.

    “TÜRKÜNÜN YAZILI BELGESİ YOKTUR’’

    Türkünün geleneklerinden bahseden Şenel; “Dilimizde okumak tabiri çok zengin anlamlar içeriyor. Birçok şey okuyabiliyoruz. Türküyü de okuruz ama türküyü yazılı hale getirirsek, daha farklı okuruz. Aslında geleneğe göre türküyü yazılı okuyamayız. Çünkü gelenek türküyü sözlü olarak bize taşıyor sözlü olarak bize aktarıyor. Bilim adamları ise tam tersini söylüyor, iyi bir türkü gerçek bir türkü yazılı olmayan, yazıya çizgiye girmemiş, notası yazılmamış sözlü bellek yolluyla taşınmış olan eserler türküdür diyorlar’’dedi.

    “HERKESİN ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMASI GEREKİYOR’’

    Türkü kültüründen bahseden Şenel; “Türküyü sözlü olarak yaşatırsak, yazılı hale getireceğiz, yazılı hale getiriyorsak okuyacağız ve türküyü çok yönlü okuyacağız. Sözlü kültürü yazılı kültür haline geçirmek bir çağ kapatıp bir çağ açmak demektir. Biz büyük bir kültür coğrafyasının içerisinde yaşıyoruz ve her geçen gün sözlü kültür ürünlerini yazılı kültüre geçirmek telaşı içerisindeyiz. Eğer buna inanıyorsak herkesin elini taşın altına koyması lazım çünkü herkesin üzerine düşen bir sorumluluğu vardır. Uluslararası Halk Müziği Kurulunun bir tanımı var, ‘Eğer bir şey türkü olacaksa, ya da bir türküyü tanımlayacaksan mutlaka sürekliliğe bakacaksınız’. Türkü, halk kesimlerinde ağızdan ağza dolaşan, notalarda bulunmaya, notalardan öğrenilmeyen müziktir. Halk müziğidir ve süreklilik onun tanınmasını sağlayan ana unsurlardan bir tanesidir. Kültür, sanat ve sanatçıya verdiği destekten dolayı, Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz’e çok teşekkür ediyorum’’ dedi.

    Söyleşi sonunda ise, Küçükçekmece Belediyesi Kültür ve Sosyal İşleri Müdürü Salih Nurettin Çevik, Şenel’e teşekkür ederek çiçek takdim etti.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir