• İLK YERLİ TBM’İ İSTANBUL’DA

    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Zeytinburnu-Bahçelievler İsale Hattı işi kapsamında inşa edilen ve Türkiye’nin içme suyu tüneli olan Zeytinburnu İçme suyu Tüneli’nde kullanılan ilk yerli TBM makinesini basın mensuplarına tanıttı.

  • Gazetecilerle birlikte tüneli gezen Başkan Kadir Topbaş, geçmişte tünel kazılarının elle yapıldığını ve kazalar yaşandığını, daha sonra çıkan iş makinelerinin yerini günümüzün en son teknolojisi olan TBM (Köstebek) makinesinin aldığını söyledi. “Bugün gerçekten heyecan verici ve Türkiye için çok önemli bir sistemi devreye sokuyoruz” ifadesini kullanan Kadir Topbaş, yeraltında bir fabrika gibi çalışan Türkiye’nin yüzde 95’i yerli TBM’inin Kocaeli’nde üretilmeye başlandığını söyledi.

    İlk yerli TBM’in İstanbul’da hizmet vermeye başladığını belirten Başkan Kadir Topbaş, “Bu çok heyecan verici, çok anlamlı. Artık teknolojileri kendimiz üretebiliyorsak, bu bizim gelişmemizin emaresidir. Bundan dolayı TBM makinesini üreten Arcan Makine’ye teşekkür ediyorum. Türkiye, böylece TBM üreten 5 ülkeden biri haline geldi” dedi.

    2004 yılında ilk başkan olduğunda Barselona’da yerin 60 metre altına inerek TBM makinesini gördüğünü ve çok heyecan duyduğunu anlatan Kadir Topbaş, şöyle konuştu; “Bugün bu teknolojiyi kendi ülkemizde bizim yapıyor olmamız çok önemli. Emeği geçenleri tekrar tekrar kutluyorum. Dışarı döviz gitmiyor, teknolojiyi yakalamışız. İnşallah işlerimiz daha az maliyetle daha kısa zamanda bitecek. Daha sonra bu TBM’ler dışarı satılacak. İstanbul dünyada çok önemli bir referans noktası. İstanbul’da iş yapan dünyada rahatlıkla iş alabiliyor. İstanbul’a cihaz veren dünyaya da rahatlıkla satabiliyor. İstanbul çok yakın takip ediliyor ve bizim en iyi işi çıkarmak konusundaki hassasiyetimizi UCLG Başkanlığımızdan dolayı biliyorlar.”

    Başkan Topbaş; Zeytinburnu İçme suyu Tüneli’nin 3 bin 200 metrelik ve 2 metre 60 santimetre çapında olduğunu ve Zeytinburnu Tramvayı’nın da altından geçen büyük bir çalışmayı kapsadığını ifade etti. İstanbul’daki ilk içme suyu tüneli olan çalışmanın yerli TBM ile kazılacağını ve 2018 yılı sonunda tamamlanacağını dile getiren Topbaş, yatırımın 36 milyon liraya mal olacağını belirtti.

    Topbaş, Zeytinburnu Tramvayı’nı yeraltına alma projesinin bitmek üzere olduğunu ve yakın bir zamanda çalışmayı başlatacaklarını da açıklayarak, Zeytinburnu’nun tramvayla ve ulaşımla ilgili sıkıntısının bileceğinin müjdesini verdi.

    “Kem aletle kemalat olmaz. Yukarıda kimse görmeyecek ve rahatsız olmayacak, ama yüzlerce insan İstanbul’un su tedariki için gece gündüz yerin 60 metre altında çalışıyorlar” diyen Topbaş, “Teknolojiyi yakından takip edebiliyorsanız sadece kendi işinizi yapmış olmuyorsunuz. Ülkenin gelişmesine de önemli katkı sunuyorsunuz. Bu nedenle yatırımlarımızda en son teknolojiyi kullanmaya özen gösteriyoruz” şeklinde konuştu.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir