• INDIANA ÜNİVERSİTESİ’NDE CEM RİTÜELİ

    ABD’deki Indiana Üniversitesi (Central Eurasian Studies at Indiana University) Avrasya çalışmaları merkezinde ‘Post doktora’ çalışmasına devam eden Türk Halk Müziği sanatçısı Dr. Yusuf Benli, düzenlenen ‘Türk gecesinde’, okuduğu ‘Bir gideriz bin geliriz’ adını verdiği şiir ve bestesi beğeni topladı.

  • İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Temel Bilimler lisans bölümünü bitiren Yusuf Benli, Haliç Üniversitesi Türk Müziği Konservatuarı’nda ‘Yedi Ulu Ozanın Alevi-Bektaşi Öğretisindeki Yeri ve Önemi’ konulu çalışma ile yüksek lisansını ardından aynı üniversitede bağlamada ileri icra niteliğinin Alevi müziği ve kültürünün yaygınlaşmasına etkisi konulu tezi ile doktorasını tamamladı. Benli, ‘Post doktora’ çalışmasını yapmak üzere Indiana Üniversitesi’ne gitti.

    Akademik çalışmasını burada sürdüren Dr. Yusuf Benli, aynı üniversitede eğitim gören yaklaşık 50 yabancı öğrencinin yanı sıra tanınmış Türk akademisyenlerden Prof.Dr. Kemal Sılay ve 98 yaşındaki Prof. İlhan Başgöz’ün de katıldığı geceye davet edildi. Benli, burada CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun geçen yıl katıldığı şehit cenaze töreninde önüne mermi atılması olayı ile ilgili yazdığı daha sonra bestelediği “Özgürlüğe giden yolda/Kimse döndüremez bizi/ Yüreğimiz çarpar solda/ Kimse yıldıramaz bizi/ Kurşun kar eylemez bize/ Zulmedenler gelir dize/ Ölümü almışız göze/ Bir gideriz bin geliriz’ dizelerinin yer aldığı şiiri okurken, Türkiye’de protokolde yeri 3’üncü sırada olan ana muhalefet partisi liderinin kurşun ile tehdit edilmesi olayından etkilendiğini anlattı.

    INDIANA ÜNİVERSİTESİ’NDE CEM RİTÜELİ

    İzinli olarak İstanbul Avcılar’a gelen Dr. Yusuf Benli, Alevi öğretisinin kendisini sanatla taşıdığı konusunda çalışma yaptığını, önümüzdeki ay 12 panelist ve 12 sanatçının katılımı ile bunu gerçekleştireceğini söyledi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir