• İBB, İSTANBUL’UN ELEKTRİĞİNİ ÇÖPTEN ÇIKARIYOR

    İBB İSTAÇ A.Ş bünyesinde faaliyet gösteren İstanbul Çevre Yönetimi Katı Atık Merkezi'nde "Çöp Gazından Elektrik Üretim Santrali"ni ziyaret ederek basın mensuplarına bilgi veren Başkan Mevlüt Uysal, “İstanbul'da günlük 300 bin konutun elektriği buralarda üretiyoruz. Bundan sonraki hedefimiz ilçe belediyeleri ile beraber ortak kampanyalarla çöplerin yerinde ayrıştırılmasıdır” dedi.

  • İstanbul’da toplanan çöplerin ne yapıldığını ve bundan sonra da neler yapılacağı hakkında bilgi vermek için basın mensupları ile Kemerburgaz İSTAÇ A.Ş’de bir araya geldiklerini ifade eden Başkan Uysal, “Bu tesis şu anda düzenli çöp depolama alanında biriken metan gazlarından elektrik üretme tesisi. Bu tesisin başlangıcı 1995 yılına kadar uzanmaktadır” diye konuştu.

    Cumhurbaşkanımıza Teşekkür Ediyorum
    İstanbul’da düzenli çöp depolamanın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1994 yılında İBB Başkanı olmasıyla başladığını vurgulayan Başkan Uysal şöyle devam etti: “Bugün de 27 Mart. İstanbul’da 1994 yılında 27 Mart seçimiyle İstanbul’da yeni bir süreç ve yeni bir belediyecilik anlayışı başlamıştı. Devamında ülkede AK Parti’yle birlikte yeni yönetim anlayışı oluştu. Tüm İstanbullular adına Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum.”

    Başkan Uysal çöp toplama ve bertaraf etme konusunda dünyada kullanılan tüm tekniklerin İBB tarafından kullanıldığının altını çizerek, “Ancak gelişmiş ülkelerde çöplerin ne kadarı depolanıyor ne kadarı yakılarak bertaraf ediliyor buna da bakmak lazım. Baktığımızda çöpleri yakma yöntemiyle yüzde 50, yüzde 80 oranında bertaraf edenler var. Bizim ülkemizde şu anda sadece biz yüzde 15’lik bir kısmını depolama harici değerlendirebiliyoruz. Bunun yaklaşık yüzde 4.5’i geri kazanım. Topladığımız çöplerden geri kazanım yapmak için depolamadan önce ayrıştırma yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

    İhalesi Yapılan İki Tesisimiz Daha Var
    Toplanan çöplerden bitkiler için Kompost üretimi yaptıkları bilgisini de paylaşan Başkan Uysal açıklamasını şöyle sürdürdü: “2017 yılında yapılan iki ihalemiz var. Bunlardan bir tanesi hizmete alındığında günlük 3 bin ton çöpü yakabilecek bir kapasiteye ulaşabileceğiz. O tesisimiz de Kemerburgaz’da bu tesisten 5-6 kilometre uzakta. İhalesi yapılan diğer tesisimiz de günlük 100 ton kapasiteli “Biyometanizasyon” denilen sistemle elektrik üretecek. Bu iki tesisimizden birisi 2019 sonu, diğeri de 2023 sonu gibi faaliyete geçmiş olacak. Bu tesislerle birlikte topladığımız çöpleri hedefimiz olan 50’sini düzenli depolama sistemiyle, yüzde 50’sini de kısmen geri dönüştürmek sistemiyle bertaraf etmiş olacağız.”

    İstanbul’dan günde 19 bin 200 ton çöp çıktığı bilgisini veren Başkan Uysal, “Bu 19 bin 200 ton çöpün, yaklaşık 2 bin tonu iki tesisimizde işlenerek Kompost üretimi yapılıyor.  Bin 500 tonu da geri dönüşüm malzemesi olarak ayrılıyor. Depolanan yaklaşık 16 bin ton atıktan da buradaki ve Şile’deki tesisimizde günlük 401 megawatt gücünde elektrik üretimi yapılıyor. Bu da 870 bin nüfusa tekabül ediyor ki, İstanbul’da günlük 300 bin konutun elektriği buralarda üretiliyor. Ayrıca ihalesi yapmış olduğumuz 3 bin tonluk yakma tesisimiz de devreye girdiği zaman yaklaşık 1.5 milyon nüfusun da elektrik ihtiyacını karşılamış olacağız” dedi.

    25 Yıl Boyunca Gaz Üretecek
    Kemerburgaz İSTAÇ A.Ş “Çöp Gazından Elektrik Üretim Santrali”nin yapımı devam eden 3.Havalimanı sebebiyle 2017 yılında çöp depolamaya kapatıldığını söyleyen Başkan Uysal, “Burası çöp depolamaya kapatılmış olsa da eski yıllarda toplanan çöplerden dolayı 25 yıl boyunca burada gaz üretimi devam edecek. Son 3 – 5 yıl içerisinde de üretim kalitesi düşerse tesis işlemez hale gelebilir” diye konuştu.

    Son yapılan iki ihale ile birlikte çöplerin bertaraf edilmesi konusunda dünya seviyesine ulaşıldığını ama bir eksiklerinin olduğunun altını çizen Başkan Uysal şöyle devam etti: “Ulaşamadığımız bir şey var. Gelişmiş ülkeler çöplerini yerinde ayrıştırıyor. Yani halkımız çöpleri konteynıra bırakmadan önce çöpünü ayrıştırmalı. Böylece asıl geri dönüşüm malzemelerinin tamamı çöpten ayrıştırılması mümkün olacak. O zaman 16 bin dediğimiz rakamlar, belki 10 bin tona düşecek. Önemli miktarda geri dönüşüm malzemeleri var çöplerin içerisinde. Bundan sonraki hedefimiz ilçe belediyeleri ile beraber ortak kampanyalarla çöplerin yerinde ayrıştırılmasıdır.”

    Başkan Uysal daha sonra da basın mensupları ile “Çöp Gazından Elektrik Üretim Santrali”ni gezerek yapılan işleri yakından inceledi. Başkan Uysal ayrıca tesis içinde oluşturulan hayvanat bahçesini gezerek çevreye zarar verilmeden işlerin yürütüldüğünü söyledi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir