• ‘İster sağdan sola, ister soldan sağa saysınlar bir şey değişmeyecek’

    İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Fatih Camii'nde Cuma namazını kıldıktan ve türbe ziyaretlerini yaptıktan sonra Kadınlar Pazarı'na geçti. Öğle yemeğini gazetecilerle birlikte yiyen İmamoğlu, daha sonra kameraları karşısına geçti.

  • İBB’nin yeni Başkanı Ekrem İmamoğlu, Fatih’teki Kadınlar Pazarı’nda kameraların karşısına geçti ve gündemle ilgili soruları yanıtladı. ”İster sağdan sola saysınlar, ister soldan sağa saysınlar inanın bir şey değişmeyecek” diyen İmamoğlu, ”Matematik ortada, istatistik ortada. Hiçbir şeyin değişmeyeceğinin özellikle altını çizmek istiyorum. Başka şeylere de artık girişim yapıyorlar. Kaybetmek bu kadar zor mu Allah aşkına ya. Yani 1994’te geldiniz, seçildiniz. İnsanlar size bu oyu verdi. Geldiniz, nezaketle bu süreç size teslim edildi. Teslim etmeyi bilin ya, Allah aşkına” şeklinde konuştu.

    İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Fatih Camii’nde Cuma namazını kıldıktan ve türbe ziyaretlerini yaptıktan sonra Kadınlar Pazarı’na geçti. Öğle yemeğini gazetecilerle birlikte yiyen İmamoğlu, daha sonra kameraları karşısına geçti. İmamoğlu’na, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, ”İBB Başkanı olsa dahi, sırtını dayayacağı yer olmayacak mecliste” diye bir cümle kurdu. Nasıl değerlendireceksiniz bu cümleyi” sorusu yöneltildi. İmamoğlu’nun bu soruya yanıtı, ”Biz, yönetmeyi beceririz. Hiç kuşkuları olmasın. Belki, şöyle düşünüyor olabilirler. Başka siyasi anlayışla yönetme kabiliyeti konusunda kendi partilerinde böyle bir eksiklik olabilir ama benim ruhumda böyle bir eksiklik yok. O kadar şeffaf bir yönetimi İstanbul’la buluşturacağız ki, İstanbul’un 39 belediye başkanı da bizimle çok eşit bir biçimde İstanbullu’ya hizmet için çalışacak. Eğer İstanbul’a değil de başka bir şeylere hizmet söz konusuysa da bu açıkça vatandaşın önünde cereyan edecek.
    Benim elim kolum bağlı değil. Ben, sırtımı 16 milyon insana yaslayacağım. Meclisteki herkesi, çalışmaya davet edeceğim. Onlarla beraber uyumlu bir şekilde süreci yöneteceğiz. Kendileri de şahit olacaklar. Türkiye’nin demokratikleşme anlamında, yerelden başlayacak ciddi bir yenilenmiş demokrasi hikayesinin de merkezi olacak İstanbul. Bunu başarabiliriz. Benim ruhum buna çok uygun. Sokakta kimseyi ayrıştırmıyorsak, mecliste de ayrıştırmayacağız” oldu.

    ”Yine gideriz, yine yazarız”

    İmamoğlu, Erdoğan’ın, Anıtkabir ziyaretiyle ilgili olarak yönelttiği, ”Usul, erkan bilmiyor. Savunma Bakanlığı, defteri çekip aldı” açıklamasını da yanıt verdi: ”Usulleri daha sonra konuşuruz, şu an gündemimiz değil. Anıtkabir’e ne zaman fırsat bulsam giderim. Defteri almışlarsa, bir daha gider, bir daha yazarız. Bizim için Anıtkabir’e gitmek çok önemli, değerli. Fırsat buldukça gideceğim. Moral bulmak için gideceğim. Türkiyemiz’in nasıl varlığını koruduğunu ve Cumhuriyet’in nasıl kurulduğunu anlamak için gideceğim. Yine gideriz ve yazarız. Usule bu kadar hassas bakıyorlar, İstanbul’da uygulanan usule neden hiç göz atmıyorlar ya da yorum yapmıyorlar, hayretle takip ediyorum. Onu da düzeltirlerse sevinirim. Hala, hiçbir hamleleri yok. Şu anda yaratılan ortamın en büyük sebebi, İstanbul’daki, ilk gece saat 10-10.30’da yapılan “Kazandık” açıklamasıdır. Hem de 3 bin oyla ”Kazandık” dediler. Anıtkabir’e yeniden gideriz, yine yazarız. Anıtkabir’e gitmek benim kararımdı. ”Kazandığım zaman gideceğim” demiştim. Seçimi kaybetsem de gidecektim aslında. Bu, benim ruhumda saklıydı.”

    ”Hiçbir şey değişmeyecek”

    İmamoğlu, gazetecilerin, ”Rakibiniz Binali Yıldırım’a sayımda son durum soruldu. Kendisi, 29 binlerden 18 bine düştüğünü söyledi, bu durumun tersine döneceğine inandığını da belirtti…” şeklindeki hatırlatmasını ise şöyle yanıtladı: ”Ben, matematik üzerinden konuşuyorum. Ortada bir sayım var. Sayımla ilgili bir derdimiz yok. Herkesin itiraz hakkını biz biliyoruz. Bunda problem yok. Ama hala milletin gözü önünde bir çifte standart var ve biz, bunu anlatıyoruz. Bugüne kadar, usulle ilgili, soyut kavramlar üzerinden sayım yapılmadı. İstanbul, bunun ilk uygulaması. Şimdi, Ankara’da aynı şeyler konuşuluyor. Peki niye Balıkesir’de, Malazgirt’te, Yusufeli’nde yapılmadı? Hem de 3 oyla. Çifte standart olunca haktır, hukuktur diyemezsiniz. İster sağdan sola saysınlar, ister soldan sağa saysınlar inanın bir şey değişmeyecek.

    Matematik ortada, istatistik ortada. Hiçbir şeyin değişmeyeceğinin özellikle altını çizmek istiyorum. Başka şeylere de artık girişim yapıyorlar. Kaybetmek bu kadar zor mu Allah aşkına ya. Yani 1994’te geldiniz, seçildiniz. İnsanlar size bu oyu verdi. Geldiniz, nezaketle bu süreç size teslim edildi. Teslim etmeyi bilin ya, Allah aşkına. Günün sonunda en fazla AK Partili vatandaşlarımızı üzüyorlar. AK Partili hemşehrilerim, Ak Parti’ye oy vermiş dostlarım, beni gördüklerinde tebrik ediyorlar. ”Hayırlı olsun” diyorlar. Bence en çok onları üzüyorlar. Böyle bir çabayla, onlara oy verenlerin de başlarını öne eğiyorlar. Yanlış yapıyorlar. Nereye kadar? Akıllarına geldikçe bir yorumla gündeme getiriyorlar. Seçimi kaybettiler, bunu da biliyorlar. Biz de kazandığımızı biliyoruz. Bilgisi ve belgesi ile. Ama bunu anlamak istemiyorlar. Bu seçimlerde başarısızlığın nedenini anlamaya çalışsalar, ”Neyi eksik yaptık deseler”, hem kendilerini hem de memlekete fayda verirler.”

    ”Toplumu doğru bilgilendirme konusunda özel bir çabamız var”

    İmamoğlu, son sayım sonuçlarına ilişkin soruya da ”YSK’da biz de kendi verilerimizi güncelliyoruz. Benim sosyal medya hesaplarımı takip edebilirler. Biz, orada ne olduysa, paylaşıyoruz. Bu hesap konusunda da, “Biz şuradan şuraya indik, söyle oldu böyle oldu” bu bir yanlıştır. Algı yaratıyorlar. Hesap bellidir. Yaklaşık 800 civarında iptal oyların sayımına başlandığı anda fark, 21 binin altındaydı. Başlanılan yeri yanlış tanımlıyorlar. Zaten 27 bin civarında ilk açıklamalarımız vardı pazar gecesi. Şu anda 18 bin civarında bir oya inmiş durumda. Bu da yaklaşık 120 binin üzerinde geçersiz oyların sayılmasından sonra gelinen netice. Dolayısı ile bizim şöyle bir durumumuz söz konusu. Biz seçimlere ve sayımlara çok hassas davranıyoruz. Toplumu doğru bilgilendirme konusunda özel bir çabamız var. Burada yanlış yapmayacağız. Lütfen vatandaşlarımız bizden bilgi aslınlar Seçimi kaybettiler, kaybettiklerini biliyorlar biz de kazandığımızı biliyoruz. Bunu kavramak ve kabul etmek istemiyorlar. Bu seçimde başarısızlığın sebebini araştırsalar hem kendilerine hem de memleketlerine faydalı olurlar. YSK da biz de verileri güncelliyoruz. Sosyal medya hesaplarımı takip edebilirler, en doğru gelişmeleri orada paylaşıyoruz. Şu an bizim 18 bin civarında oya inmiş durumda. Biz seçimlere sayımlara çok hassas yaklaşıyoruz. Toplumu bilgilendirme konusunda çok özel bir çabamız var” yanıtını verdi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir