• KADINLAR AYDINLANIYOR

    Toplumsal cinsiyet eşitliği kavramının toplumda yerleşebilmesi, kadının kadın olduğunun farkına varması, haklarının bilincinde olması ve benlik bilincini geliştirebilmesi amacıyla onlara elini uzatan Beylikdüzü Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü, ağırlıklı Gürpınar Mahallesi’nden katılımın olduğu kadınlarla bir yolculuğa başladı.

  • Beylikdüzü’nde kadınlar çiçek açıyor. Beylikdüzü Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nün Zübeyde Ana Sosyal Yaşam Merkezi’nde düzenlediği “Kadının Sağlığı” ve “Kadının İnsan Hakları” Eğitim Programlarına katılan Gürpınarlı kadınlar, birey olduklarının farkına vararak adeta bir dönüşüm yaşıyor. Öyle ki programa katılan kadınlardan 48 yaşındaki Nazlı Demir, “19 yaşında evlendirildim. Hakları bilseydim bu asla olmazdı. Artık ben varım demeyi öğrendim.” dedi.

    Toplumsal cinsiyet eşitliği kavramının toplumda yerleşebilmesi, kadının kadın olduğunun farkına varması, haklarının bilincinde olması ve benlik bilincini geliştirebilmesi amacıyla onlara elini uzatan Beylikdüzü Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü, ağırlıklı Gürpınar Mahallesi’nden katılımın olduğu kadınlarla bir yolculuğa başladı. Zübeyde Ana Sosyal Yaşam Merkezi’nde düzenlenen “Kadının Sağlığı” ve “Kadının İnsan Hakları” Eğitim Programı; bir sosyal hizmet uzmanı ve sosyolog tarafından aktarılıyor. Toplam 16 hafta boyunca devam edecek program sonunda yeterli seviyede katılım gösteren kadınlar, sertifika almaya hak kazanacak. Eğitim hakkında görüşlerini açıklayan Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü Muazzez Akbaba, amaçlarının Beylikdüzü’nde farkındalığı artmış kadınlarla yol yürüyebilmek olduğunu, her kadına eşit fırsat sunacak çalışmalar yapmak istediklerini söyledi.

    Kendilerini Rahatlıkla İfade Edebiliyorlar

    Oldukça aktif işlenen derslerde kadınlar; kendilerini ifade edebilecekleri grup çalışmalara katılıyor, sunum yapıyor, eğitim aldıkları konuda poster hazırlıyor ve fikirlerini beyan ediyorlar. İlk başlarda çekingen tavır sergileyen kadınların sonraki derslerde ise rahatlıkla düşüncelerini söyledikleri, sorumluluk aldıkları ve baskının ortadan kalktığını ifade eden uzmanlar derslerin işlenişinden de çok memnunlar. Programın içeriğinde ise güvenli annelik, beslenme, üreme sağlığı, çocuklar ve ergenler, kadına karşı şiddet ve aile içi şiddet, kadının ekonomik hakları, anayasal ve medeni haklar gibi konu başlıkları yer alıyor.

    “Ben Varım Demeyi Öğrendim”

    İlkokul mezunu ve bir kızı olan 48 yaşındaki Nazlı Demir, ailesinin kararı ile 19 yaşında evlendirildiğini ifade ederek, “Bugün öğrendiğim haklarımı o gün bilseydim bu kararı onaylamazdım.” dedi. Katıldığı eğitimler sayesinde hayata daha farklı bakmaya başladığını ve eğitimlerin daha çok kadına ulaşmasını istediğini söyleyen Demir, “En önemlisi de ‘ben varım’ diyebilmeyi öğrendim. Hak istenmez alınır, bunu öğrendim. Önceden çekimserdim, artık daha atılganım. Çok mutluyum. Haklar var ama haklar ne denli uygulanıyor, buna da bakmak lazım. ” diye konuştu.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir