• MÜBADİL ANIT PARKI AÇILDI

    Türkiye ile Yunanistan arasındaki mübadelenin 93'üncü yıldönümünde Avcılar'da 'Mübadil Anıt Park' açıldı. Yunanistan'ın Kayalar bölgesinden 1923 yılında Türkiye'ye göç edenlerin anısı ve mübadelenin 93'üncü yıldönümü nedeniyle Ambarlı Mahallesi'ndeki 'Köy İçi Mevkii'ndeki bazı evler, aslına uygun olarak yeniden restore edildi.

  • Düzenlenen Mübadil Anıt Park’ta heykeltıraş Ergin Özkan tarafından hazırlanan iki ülke halkının ellerinde yükselen Türkiye’yi simgeleyen anıtın açılışına CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, Yunanistan’dan Eordaea Belediye Başkan Yardımcısı Kaidis Apostolos, Rumeli Balkan Federasyonu Başkanı Ayhan Bölükbaşı, Lozan Mübadilleri Vakfı Genel Başkanı Arif Ümit İşler, Lozan Mübadilleri Vakfı Genel Sekreteri Sefer Güvenç, Ozanlar Derneği Başkanı Delikostas Mihalis da katıldı.

    Yunan sanatçıların mini konserleri ardından konuşan Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli, Avcılar’ın mübadele ile kurulmuş bir belde olduğunu, günümüzde metropol ilçe konumuna geldiğini belirtirken, şöyle dedi: “Mübadil yoluyla kadın, erkek, çocuklarıyla Avcılarımıza gelen soydaşlarımız, geldikleri toprakları yani kendi vatanını, bayrağını sahiplenmekle kalmayıp ülkemizi başlarının üzerinde tuttular ve çalışarak yüceltti. Ambarlı tarihe tanıklık eden bir mahallemizdir. Bizden sonraki nesiller de unutmasın, diye mübadilleri o pırıl pırıl evleri ile kültürleri ile yeniden yaşatmak ve bir anıtla ölümsüzleştirmek istedik, bölgeye eski görünümünün verilmesi sağladık. Gazi M1ustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu topraklardan gelen siz değerli hemşehrilerimiz iyi ki geldiniz.” Yunan televizyonunun da izlediği açılışta soruları yanıtlayan Başkan Handan Toprak Benli, insanların yaşadıkları topraklardan göç etmek zorunda kalmalarının bir travma olduğunu ve onların yanında yer almak gerektiğini belirterek, “Anıları yaşatmak istiyoruz. Gidenleri de unutmadık, gelenleri de. Varlığı ile her zamanı kendi zamanı ile değerlendirmek lazım” dedi.

    KARDEŞLİK TÜRKÜLERİ

    Anıt açılışında sonra Avcılar Barış Manço Kültür Merkezinde dostluk şarkılar söylendi. Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak Benli yaptığı konuşmada, “Lozanla çizilen sınırlar masa başında olmuştur. Tartışmayı, tarih o gününü koşullarında değerlendirilmiştir. Travmatik bir durumdur. Biz böyle bir kentte yaşıyoruz. Kayalar köyü. Köklerinin bilincindeyiz. Onlara laik bir şekilde küçük dokunuşlarla anıtla taçlandırdık.
    Bu topraklardakiler de başka yerlere gittiler.Komşularını seven bir ulusun evlatlarıyız. Türkiye Cumhuriyetinin bayrağını yücelten evlatları ve Mustafa Kemal’i sevdiği topraklardan geldi. Hoş geldi sefa geldiniz. Son sözü sanat söyleyecektir ” dedi.

    15

     

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir