• PROF. DR. HALİL İNALCIK ANILDI

    Türk tarihinin en uzun süre yaşayan ve en uzun süre tarih yazan bilim adamı Prof. Dr. Halil İnalcık, Fatih Cami haziresindeki mezarı başında düzenlenen törenle anıldı.

  • Geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden Tarihçi-yazar Prof. Dr. Halil İnalcık, Fatih Cami’nin haziresindeki mezarı başında düzenlenen törende, dualarla anıldı. Törene İnalcık’ın ailesinin yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın Danışmanı Prof. Dr. Erman Tuncer, AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, Prof. Dr. İskender Pala, Tarihçi Murat Bardakçı, Sanatçı Yavuz Bingöl katıldı.

    Törende konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Halil İnalcık’ın tarihçiliğin her alanında abide bir şahsiyet olduğunu ve kendisiyle millet olarak ne kadar övünülse az olduğunu belirterek, şöyle konuştu;

    “Tarih okumuş bir öğrenci olarak Halil İnalcık Hocanın eserlerinin derinliği karşısında büyük heyecan duymuş bir gençtim. Kendisi sadece Osmanlı Türk tarihini araştırmakla kalmadı, Osmanlı tarihinin dünya tarihi içindeki yerini çok muhkem bir şekilde ortaya koyan bir ilim adamıydı. Sık sık, ‘Osmanlı tarihini anlamadan Avrupa ve dünya tarihini yazamazsınız’ diye söylerdi. Bu sözü eserleriyle teyit etmiş büyük bir tarihçiydi. Aynı zamanda antropoloji, siyaset, vesika, şiir, arkeoloji ve siyaset bilimi gibi çok farklı ilim dallarından istifade ederek tarihçilik yapan çok büyük bir bilim adamıydı.”

    Halil İnalcık’ın kızı Gülhan İnalcık da babasına muhteşem bir kabir yapıldığını ifade ederek, “Her yönüyle kendisine layık bir kabir olmuş. Bu beni çok mutlu ediyor ve babamın kızı olmak bana her geçen gün daha çok onur veriyor. Babamın özlemi hiçbir zaman bitmiyor. Ancak babam hala her yerde, her şekilde yaşatılıyor. Onun için çok mutluyum. Babam da bunu isterdi” diye konuştu.

    Törende konuşmaların ardından Kur’an-ı Kerim okundu ve katılımcılar, İstanbul Müftüsü Hasan Kamil Yılmaz’ın yaptığı duaya amin dediler. Prof. Dr. Halil İnalcık için Fatih Cami’nde ikindi namazını müteakip de Mevlit okundu.

    Tarihçi-Yazar Prof. Dr. Halil İnalcık, 25 Temmuz 2016’da Ankara’da tedavi gördüğü hastanede 100 yaşında hayatını kaybetmişti. Halil İnalcık’ın ölümü sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan hemen bir ulema kabri yapılması talimatı vermişti.

    İnalcık’ın kabri bu doğrultuda 1 yılın sonunda tamamlanmış oldu. İnalcık’ın, büyük Osmanlı Tarihçisi ve Uleması Ahmet Cevdet Paşa’nın kabrinden örnek alınarak yapılan kabri, Fatih Cami’nin Osmanlı’da görev yapmış üst düzey kişilerin kabirlerinin konulduğu kısımda yer alıyor.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir