• ŞEKER HASTALIĞINDA BESLENME ETKİLİ

    Bakırköy Belediye Başkanı Dr. Bülent Kerimoğlu'nun öncülüğünde başlayan sağlık seminerleri, şeker hastalığı ve beslenme semineriyle devam etti.

  • Bakırköy Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü tarafından  Dünya Diyabet Günü için ‘Şeker Hastalığı ve Beslenme’ semineri düzenlendi.

    Bakırköy Belediyesi doktorlarından İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Cansu Diyarbakırlıoğlu ve Uzman Diyetisyen Selma Kaya’nın sunumlarıyla halka açık yapılan seminer, Bakırköy Belediyesi Tıp Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

    Dr. Cansu Diyarbakırlıoğlu, diyabet yani halk arasındaki adıyla şeker hastalığı hakkında yaptığı tanımda: “Pankreasın yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insülin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda ortaya çıkan diyabet daha çok kilolu, kadın, orta yaş ve üzerindeki kişilerde görülmektedir. Ancak, beslenme alışkanlığındaki yanlışlıklardan dolayı çocuk ve genç erişkinlerde obezite oranının artması diyabetin de yaygın olarak görülmesine neden olmaktadır.” dedi. Şeker hastalığında beslenmenin ilaç kadar etkili olduğunu belirten Diyarbakırlıoğlu, konuyu Diyetisyen Selma Kaya’ya devretti.

    Uzman Diyetisyen Selma Kaya ise diyabetin zaman içerisinde farklı hastalıklara da yol açtığının altını çizerek, diyabet hastaları ve potansiyel diyabetliler için beslenmenin önemine değindi.

    Kaya şeker hastalarının beslenmede çok dikkatli davranmaları gerektiğini vurguladı ve “Çok yenmesine rağmen açlık hissinin artması, susuzluk hissi ve sık idrara çıkma, enerji eksikliği, kilo kaybı, bulanık görme, yaraların yavaş iyileşmesi, kadınlarda vajina kaşıntısı gibi farklı belirtilerde kendini belli eden diyabette beslenme hayati önem taşımaktadır. Diyabetin kontrol altına alınmasında beslenmede 3 temel kural unutulmamalıdır. Şeker ve şekerli yiyeceklerden sakının. Posalı yiyecekleri tercih edin. Glisemik indeksi ve glisemik yükü düşük yiyecekleri tercih edin. Glisemik indeksi yüksek yani kan şekerini hızla yükselten besinler tüketilecekse ara öğün yerine ana öğünler tercih edilmelidir.” diye açıkladı.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir