• TÜRKİYE’NİN İLK MAVİ YUMURTA TESİSİ

    Günlük 80 bin mavi yumurta üretimi yapılacak tesisle tanesi 6,5 liraya satılan yumurtanın fiyatlarının aşağı çekilmesi hedefleniyor

  • Sakarya’nın Taraklı ilçesinde açılan mavi yumurta damızlık çiftliğinde günlük 80 bin mavi yumurta üretilmesi hedefleniyor. Bir yıl sonra 5 milyon yumurta hedefleyen firma yetkilileri şu anda 6,5 liraya satılan mavi yumurta fiyatlarının 2 liraya kadar düşeceğini bildirdi. Çiftlikbank Üst Yöneticisi (CEO) Mehmet Aydın, 37 dönüm arazi üzerine kurulu tesisin yaklaşık 6 bin metrekare kapalı alana sahip olduğunu söyledi. Tesisin 100 bin tavuk kapasiteli olduğunu belirten Aydın, “Şu anda mavi yumurta üretiminde dünyada eşi benzeri olmayan bir tesis, Çünkü, mavi yumurta üretimi şu anda dünyada sadece süs tavukçuluğu olarak yapılıyor ve bunun endüstriyel bir üretimi yok. İlk olarak biz bu girişime başladık. Şu anda açtığımız tesisimizde günlük yaklaşık 80 bin mavi yumurta üreteceğiz. Bu yumurtalardan yaklaşık 5 milyon civciv ürettikten sonra günlük 5 milyon yumurta üretimi yapacağız. Daha sonra bu yumurtaların 2 milyonu Türkiye pazarına gidecek 3 milyonunu da yurt dışına ihraç edilecek.” diye konuştu.

    İklime uygun hayvanlar

    Mavi yumurtanın çok talep gördüğünü belirten Aydın, Türkiye genelinde yaklaşık 40 şarküterileri bulunduğunu ve yumurtaların anında tükendiğini ifade etti. Yumurtaları sipariş üzerine gönderdiklerini ve talebe yetişemediklerini aktaran Aydın, “İnögöl’de AR-GE tesisi açtık. Burada “Çipa Ameraucana” ırkını ürettik. Türkiye iklimine uygun olan hayvanlardan çalışmalarımız sonucu yeni bir ırk ortaya çıkardık. Bu yeni ırkla yumurta sayısını 5 milyona çıkardığımızda ülke ekonomisine ciddi katkı sağlayacağımızı düşünüyorum.” dedi.

     

    Firma yetkilileri, çiftliğin dünyadaki en büyük mavi yumurta üretim tesisi olarak açılmasının tescili için Guinness’e başvuruda bulundu. Guinness Türkiye Fahri Temsilcisi Prof. Dr. Orhan Kural da inceleme ve uygunluk için açılışa katıldı.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir