• YAŞASIN BARIŞ YAŞASIN DOSTLUK

    Türk-Yunan Nüfus Mübadelesinin 94. Yıldönümünde Çatalca Belediyesi tarafından düzenlenen program, Çatalca Mübadele Meydanı’nda devam etti.

  • Tüm gün süren etkinliklerin ardından Çatalca Mübadele Meydanı’nda, saat 18.30’da başlayan program çerçevesinde, “Memleketten Vatana” konulu canlandırma sahnelendi. “Onlar İki Kere Yabancıydı” isimli sergi açılışı sonrası program güne özel hazırlanan Kokteyle katılım ile devam etti.

    Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara Türk-Yunan Nüfus Mübadelesinin 94. Yıldönümü etkinliklerine dair yaptığı konuşmasında dostluğa, kardeşliğe ve dünya barışına vurgu yaptı.

    Dostluk elçileri hoş geldiniz

    Başkan Cem Kara, “Çok Değerli Belediye Başkanlarım, çok Saygıdeğer İlçe Başkanlarım, çok Değerli Meclis Üyesi Arkadaşlarım, Mahalle Muhtarlarım, Sivil Toplum Kuruluşlarının Saygıdeğer Önderleri, Çatalca’mızın, Silivri’mizin, Mimarsinan’ın, Büyükçekmece’nin, İstanbul’un, ülkemizin güzel insanları, çok saygıdeğer hanımefendiler, beyefendiler, Yunanistan’dan,  Selanik’ten gelen çok saygıdeğer dostlarımız, barış elçileri, Dernek Başkanlarımız, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyor, hoş geldiniz diyorum” ifadelerinin ardından günün önemine değinerek, bu tür organizasyonların dostluğu, kardeşliği pekiştirdiğine dikkat çekti.

    Yaşasın barış, yaşasın dostluk

    Çatalca’dan dünyaya dostluk kardeşlik mesajlarının verildiğini belirten Başkan Kara, bunun örnek olmasını diledi. Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara’nın, “Bu organizasyonu gerçekleştiren Belediye Başkanlarımızı ve çalışanlarını kutluyorum. Bugün burada bulunan Tuzla’dan gelen, İstanbul’un diğer bölgelerinden gelen bütün Dernek Başkanlarıma huzurlarınızda çok teşekkür ediyorum. Buradan bütün dünyaya bir kez daha dostluğu, barışı, kardeşliği haykırmak istiyoruz. Yaşasın barış, yaşasın dostluk. Tek arzum ve dileğim ülkemizin her köşesinin komşularıyla, ülkemizin her köşesinin dünya milletleriyle barış içerisinde, dostluk, kardeşlik içerisinde yaşamasıdır. Ulusumuzun kurucusu ve kurtarıcısı Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, “Yurtta sulh, cihanda sulh” diyerek bu talebi ortaya koymuştur. Çatalca Selanik’le bunu başardı. Türkiye, Yunanistan’la bunu başarıyor. Dilerim ki bu bütün ülkemize, bütün dünyaya örnek olur” ifadeleri büyük alkış aldı.

    O yürekler nasıl dayanmış acaba?

    Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, yaptığı konuşmada, Mübadelenin açtığı derin izlerden söz etti. Başkan Akgün iki ulusun kardeşliğine dikkat çektiği sözlerinde şu ifadelere yer verdi; “Üç belediye, üç ilçe Büyükçekmece, Çatalca, Silivri, Lozan Antlaşması’ndan sonra devreye giren Mübadelede yani karşılıklı değişimde önemli rol oynamıştır.  Bunları burada bulunan herkes biliyor. Biraz önce burada çok etkilendim, bizler bu kadar etkilendiğimize göre, acaba dedelerimiz, büyüklerimiz ne kadar etkilenmiştir? O yürekler nasıl dayanmış acaba? Dedelerimizin karşılıklı ne kadar etkilendiğini, Mübadelenin, Mübadiller ve torunları üzerinde ne kadar büyük bir iz bıraktığını, kardeş şehirlerimize gittiğimizde, Yunan dostlarımızla kucaklaştığımızda, onların hemen geçmişe dönmelerinden çok net bir şekilde anlıyoruz. Şimdi dost ve kardeş iki ulus yaşıyorsa biz ona bakacağız, Mübadelenin bizim üzerimizde bıraktığı izleri de unutmayacağız. Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum, yaşasın iki ulus yaşasın Türkiye Cumhuriyeti, yaşasın Yunanistan Cumhuriyeti.”

    Şimdiki nesil ders çıkarmalı

    Çatalca’da gerçekleşen önemli günde, bu özel günün bir diğer mimarı Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar konuşmasında, Mübadelenin kendisi için farklı bir anlamı olduğunu söyledi. Işıklar,“ Mübadelenin benim için çok daha farklı bir önemi var. Benim ömrüm bu hikâyeleri dinleyerek geçmiştir. Ben annesi de babası da mübadil bir ailenin çocuğuyum. Dedemden, babaannemden, anneannemden bu öyküleri, bu acıları dinleyerek yaşadım. Babaannem her gün gitme özlemini dile getirerek vefat etti. Aynısını gittiğimde orada da dinledim. Onlarda ne zaman dönerim diye diye vefat etmişler. O dönemki zorlukları bilen, yaşayan şimdiki nesiller bunlardan ders çıkarmalıdır. Biz dünyanın en verimli topraklarında, coğrafyasında yaşayan milletler, birbirleriyle kardeş gibidir. Dünyada iki şeyden vazgeçilmez, bir ana sevgisi diğeri memleket sevgisi. Bu memleket sevgilerini korumamız, geliştirmemiz gerekiyor. Biz dünyaya buradan huzur, sevgi, barış, kardeşlik vereceğiz. Geçmişi değiştirme şansımız yok ama geleceği beraber kurmak, daha yaşanır yapmak bizim elimizde. Bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” sözlerine yer verdi. Konuşmaların ardından Halk Oyunları gösterileriyle devam eden etkinlik, Lozan Mübadilleri Vakfı Korosu’nun verdiği konser ile son buldu.

    066a3107_1024x683

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir