• YEREL ZİRVE SONA ERDİ

    Türkiye’de bugüne kadar yapılan en geniş katılımlı ve en kapsamlı kongre olan Büyükçekmece 1. Uluslararası Yerel Yönetimler Kongresi sona erdi.

  • İki gün süren kongrenin kapanışında 41 maddeden oluşan Büyükçekmece 1. Uluslararası Yerel Yönetimler Kongresi Sonuç Bildirgesi açıklanarak kamuoyuna duyuruldu.

    Yerel yönetimlerin geleceğine bilimsel bakış

    Büyükçekmece Belediyesi ile Marmara Belediyeler Birliği’nin işbirliğiyle “Belediyelerin Geleceği ve Yeni Yaklaşımlar” teması ile gerçekleştirilen kongreye Türkiye’den ve yurt dışından çok sayıda bilim insanı, yerel yönetici, araştırmacı ve uzman katıldı. Yerel yönetimlerin geleceğine ve yerel yönetimlerinde demokrasinin geliştirilmesine bilimsel ve teknik anlamda katkı sunmak amacıyla gerçekleştirilen Büyükçekmece 1. Uluslararası Yerel Yönetimler Kongresi’nin teması  “Belediyelerin Geleceği ve Yeni Yaklaşımlar” oldu. Başkanlığını Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün’ün yaptığı kongrenin Onursal Başkanı da Prof. Dr. Ruşen Keleş’ti.

    “Çok yararlı bir kongre oldu”

    Kongrenin kapanış konuşmasını yapan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Büyükçekmece’de 2 gün boyunca yerel demokrasi ve sorunlarının bugünü ve yarının çok kıymetli bilim insanları ve katılımcılar tarafından değerlendirildiğini ifade ederek; “Çok yararlı bir kongre olduğu düşüncesindeyim. Büyükçekmece 1. Uluslararası Yerel Yönetimler Kongresi beklentilerimizin çok daha ötesinde sonuçlanmıştır. İlk kongre olmasına karşın 210 bildiri sunulması seçici kurul tarafından 133 bildirinin seçilerek değerlendirilmiş olması kongreye verilen değerin göstergesidir” dedi.

    “Şehirlerinizin yöneticilerine güvenmek zorundasınız”

    Başkan Akgün şöyle konuştu: “Türkiye’de gördüğümüz uygulamalar merkezi yönetimin yerel demokrasiye ve yerel yöneticilere inanmadıklarını ortaya koyuyor. Oysa bugün dünyada artık şehirler yarışıyor. Medeni dünyada şehir diplomasisi çok üst düzeyde devam ediyor. O zaman şehirlerinizin yöneticisine güvenmek zorundasınız. Halkın seçtiği yerel yöneticilere güvenirseniz yerelden başlayan bu demokrasi genel demokrasiyi de taçlandırır. Aradığımız bütün çözümlerin tamamının insan hak ve özgürlüklerinin içinde saklı olduğunu ve demokrasinin içinde olduğunu bilmek zorundayız. Hiçbir surette kişisel yargılarla ve kendi mantığımıza oturan doğruları halka doğruymuş gibi kabul ettirme uğraşıyla şehrinizi, ülkenizi çağdaş medeniyet düzeyine taşıyamazsınız. Türkiye 1989’dan itibaren Avrupa Yerel Yönetim Özerklik Şartı’na imza koymuş bir ülkedir. Beklentimiz Türk yerel demokrasilerinin güçlendirilmesi için, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni yönetenlerce yerel yönetimlerin Avrupa Yerel Yönetim Özerklik Şartı çerçevesinde zenginleştirilmesi, halkın yönetimin içine katılımın sağlanmasıdır. Halkın beklentilerine cevap verilebilmesi için yerel hizmetlerin finans kaynaklarıyla birlikte yerel yönetimlere devredilmesi ülkemizin yerel demokrasisini taçlandıracaktır. Kongreye katılan, bildiri sunan, katkı sağlayan herkese şahsım ve yerel yönetimler adına mücadele verenler adına teşekkür ediyorum.”

    41 Maddelik “Sonuç Bildirgesi” açıklandı

    Başkan Akgün’ün konuşmasının ardından Bilim ve Hakem Kurulu Koordinatörü Doç. Dr. A. Menaf Turan tarafından Büyükçekmece 1. Uluslararası Yerel Yönetimler Kongresi’nin “Sonuç Bildirgesi” açıklandı.

    41 maddeden oluşan sonuç bildirgesi şu şekilde oluştu:

    BÜYÜKÇEKMECE 1. ULUSLARARASI YEREL YÖNETİMLER KONGRESİ SONUÇ BİLDİRGESİ

    Büyükçekmece Belediyesi ve Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen belediyelerin geleceği ve belediyeciliğe ilişkin yeni yaklaşımların 2 gün boyunca ele alındığı Büyükçekmece 1. Uluslararası Yerel Yönetimler Kongresi 130’u aşkın bildiriyle gerçekleştirilmiştir.

    Kongre temasını oluşturan ana başlıklar:

    Yerel Katılım, Teknoloji Kullanımı ve İnovasyon, Yerel Hizmet Sunumu, Kentsel Çevre Sorunları, Yerel Kamu Hizmetleri, Yerel Yönetimler Maliyesi, Kenti, Kimlik ve Kültür, Sosyal Belediyecilik, Göç, Mekansal Planlama ve Kentsel Dönüşüm, Yerel Kalkınma Stratejileri, Yerel Yönetimler ve Afet, Kent, Çocuk ve Gençlik olmuştur.

    3

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir