• OSTEOPOROZ’U ANLATTILAR

    Bakırköy Belediyesi 18 branşta hizmet veren Bakırköy Belediyesi Tıp Merkezi ile Bakırköylüleri ücretsiz tedavi ederken diğer taraftan da halkı sağlık konusunda bilinçlendirmek için paneller düzenliyor.

  • Bakırköy Belediye Başkanı Dr. Bülent Kerimoğlu hassasiyetiyle sürdürülen panellerden bir yenisi de kemik erimesi üzerine yapıldı.

    Türkiye Osteoporoz Hasta Derneği ve  Bakırköy Belediyesi’nin işbirliği ile Bakırköy Belediyesi İspirtohane Kültür Merkezi’nde gerçekleşen kemik erimesi paneline Bakırköylülüler de büyük ilgi gösterdi.

    Farklı üniversitelerden öğretim üyelerinin konuşmacı olduğu etkinlik sonrasında katılımcılara bilgilendirme broşürleri dağıtıldı.

    Yoğun ilgi gören etkinliğin en dikkat çekici görüntüleri ise salonu dolduran katılımcının hep birlikte egzersiz yaptığı anlardı. Osteoporozda hareketin öneminin anlatıldığı konuşmanın ardından hep birlikte bazı temel egzersizler yapıldı. Konuşmacı profesörlerin de katıldığı çalışma sırasında keyifli dakikalar yaşandı.

    ‘Kemiklerinizi Sevin Geleceğinizi Koruyun’ başlığıyla yapılan panelde dört profesör osteoporozun ne olduğunu, korunma ve tedavi yöntemlerini detayları ile anlattı. Prof.Dr. Merih Sarıdoğan, Prof.Dr. Nurten Eskiyurt, Prof.Dr. Şansın Tüzün ve Prof.Dr. Ülkü Akarırmak, toplum sağlığı için yapılan işbirliğinin önemine dikkat çekti.  Katılımcılar osteoporoz hakkındaki merak ettiklerini öğrenme fırsatı buldu.

    Prof.Dr. Merih Sarıdoğan, bu özel günde Bakırköylülerle birlikte olmak istediklerini belirterek, “Bakırköy Belediyesi’ne ve Başkan Bülent Kerimoğlu’na toplumun böylesi konularda bilinçlendirilmesi konusunda verdiği destek için çok teşekkür ediyoruz. Tüm dünyada her üç saniyede bir osteoporoza bağlı bir kırık oluştuğuna dikkat çeken Prof. Dr. Sarıdoğan, bu sayının çok sık görülen hastalıklar olan meme kanseri, kalp krizi ve inme hastalığının üçünün toplamından daha fazla olduğunu ifade etti. Kirazlı, “Bu nedenle osteoporoz çok önemli bir toplum sağlığı sorunudur. Ortalama yaşam süresi giderek arttığı için bu hastalığın görülme oranı da artacak ve giderek daha önemli bir sağlık sorunu haline gelecektir” diye konuştu.

    Her Yönüyle Osteoporozu Anlattılar

    Prof.Dr. Nurten Eskiyurt, kırık riski taşıyan kişilerin kırıktan önce tedavi görmelerinin ve önlem almalarının çok önemli olduğunu belirterek, “Bu da hastalığı tanımaktan geçiyor. Osteoporozdan ancak nasıl bir hastalık olduğunu bilerek korunabiliriz” dedi. Prof.Dr. Şansın Tüzün, “Osteoporoz Risk Faktörleri başlığıyla konuştu. Kemiklerin sağlığında beslenmenin çok önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Tüzün, “Günlük kalsiyum ihtiyacımızı mutlaka karşılamalıyız. Kalsiyum için en önemli kaynak ise süt ve süt ürünleridir. Az yağlı olması koşuluyla süt, yoğurt ve peynir tüketimi çok önemli. Tabi ki tuz, şeker, sigara, alkol, kafein ve işlenmiş gıdalardan uzak durmamız gerekiyor. ” diye konuştu. Prof.Dr. Ülkü Akarırmak ise osteoporozda düşmeler, düşmelerden korunma yöntemleri ve egzersizin önemini anlattı. Egzersizin kemiği korurken aynı zamanda geliştirdiğine dikkat çeken Akarırmak, hareketsiz yaşam tarzının osteoporozun başlıca nedeni olduğunu belirtti. Günlük hayatta evde veya iş yerinde yapabilecekleri egzersizleri ise uygulamalı olarak katılımcılara gösterdi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir