• Ali Babacan erken seçim tarihini açıkladı

    DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan İngilizlerle yaptığı internet toplantısında Erdoğan’ın 2021 sonu, 2022 başında erken seçime giderek yeniden aday olabileceğini öne sürdü.

  • DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan İngilizlerle yaptığı internet toplantısında Erdoğan’ın 2021 sonu, 2022 başında erken seçime giderek yeniden aday olabileceğini öne sürdü.

    DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, 13 Ekim’de İngiltere merkezli “Democratic Progress Institute-Demokratik İlerleme Enstitüsü” tarafından düzenlenen internet toplantısında çarpıcı ifadeler kullandı.

    Babacan’ın toplantıda dile getirdiği erken seçim iddiasını köşesine taşıyan Murat Yetkin’e göre Babacan’ın erken seçim tahminini dayandırdığı iki gerekçe var.

    Erdoğan neden erken seçime gitmek ister?

    Babacan’ın erken seçim iddasında ısrar ettiğini belirten Murat Yetkin, “O kadar ki, şimdiye dek ‘2021 ya da 2022’ olarak yaptığı tahmini ‘2021’in ikinci yarısı ila 2022’nin ilk yarısı’ olarak daha da daralttı. Ama Babacan’ın asıl iddiası, Erdoğan’ın erken seçime ekonominin kötü gidişine ek olarak, Cumhurbaşkanlığındaki toplam süresinin uzaması için de başvurabileceği.” tespiti yaptı.

    İşte Murat Yetkin’in köşesinden bazı çarpıcı bölümler…

    “CUMHURBAŞKANI BİR DEFA DAHA…”

    -Babacan toplantıda maddeyi söylemedi. Ancak daha sonra Babacan’ın kurmaylarından birine ‘116’dan mı söz etti?’ diye sorduğumda ‘Evet’ yanıtı aldım; ‘O madde’. TBMM ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yenilenmesi başlıklı 116’ıncı maddesinin üçüncü cümlesinde şöyle deniyor: ‘Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde, Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir.’

    AYM BASKILARININ NEDENİ 

    Yani, Haziran 2023’te yapılması beklenen seçimler yerine, diyelim bir yıl, ya da birkaç ay önce erken seçime gidilse, Anayasa’nın bu maddesine göre Erdoğan’ın 2018’den beri cumhurbaşkanlığı süresi sayılmadan yeniden aday olabilir. Malum, AK Parti-MHP iktidar blokunun bir süredir Anayasa Mahkemesi üzerinde kurduğu baskının bir nedeni olarak da Cumhurbaşkanlığı seçimleri gösteriliyordu.

    KULİSLERLEDEKİ İDDİALAR

    Siyaset kulisindeki iddialara göre, iktidar bloku, 2014’ten sonra 2018’de de halk tarafından Cumhurbaşkanı seçilmiş olan Erdoğan’ın yeniden aday olmasını önlemek amacıyla muhalefetin Anayasa Mahkemesine gitmesinin önünü şimdiden almak istiyordu.

    Babacan böylelikle Erdoğan’ın hiç bu tartışmaya girmeden 2021 sonu, 2022 başında erken seçime gitmek suretiyle yeniden aday olabileceğini öne sürüyor.

     

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir