• AVM’LERDE DOLARLI KİRAYA TEPKİ GÖSTERİP KEPENK KAPATTILAR

    İstanbul’daki 3 AVM’de mağazalar kiraların dolarla istenmesine tepki nedeniyle iki saat geç açıldı. Esenyurt’ta ki Marmara Park da ki mağazalarda eyleme destek verenlerden oldu.

  • İstanbul’daki bazı AVM’lerde bulunan mağazalarda dolarla kiraya tepki gösterildi. Kiranın dolar üzerinden ödenmesine karşı tepkili olan bazı mağaza sahipleri öğlen saatlerine kadar kepenklerini indirdi.

    İstanbul’un çeşitli semtlerindeki alışveriş merkezinde kepenkleri inmiş mağazaları gören vatandaşlar durum karşısında şaşkına döndü.

    Çalışanlar ise mağaza önlerinde beklerken, mağazalar öğleden sonra açıldı. Hükümetin dolar konusunda izlediği politikaya destek veren mağazalar bu konuda adım atıla kadar bu tür etkinliklere devam edileceğini belirttiler.

    3 AVM’DE MAĞAZALAR İKİ SAAT GEÇ AÇILDI           

    Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Yönetim Kurulu, İstanbul’daki 3 AVM’de mağazaların iki saat geç açıldığını duyurdu.

    BMD Yönetim Kurulu’ndan yapılan açıklamada, perakende sektörünün iki yıldır türbülansla karşı karşı karşıya bulunduğu kaydedildi.

    Döviz kurlarına bağlı olarak artan yüksek kira maliyetlerinin varlıklarını tehdit etme noktasına gelmesinden yakınan markaların, “onurlu” ve “adil” ticaret talebi ile İstanbul’daki 3 AVM’de mağazalarını iki saat geç açtığı aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

    “Sektörü derinden sarsan sorun temel olarak dövize bağlı maliyet artışından kaynaklanıyor. Sezon başında satış fiyatlaması yapılan ürünlerin maliyeti her gün artan kira ve imalat giderleriyle neredeyse satış fiyatını yakalıyor. Bu durum perakende ticareti sürdürülebilir olmaktan çıkarırken, oluşumu on yılları bulan markalarımızın faaliyetini sona erdirecek bir tehdit haline gelmiş bulunuyor. Üzülerek izlediğimiz gibi son bir haftada köklü üç markamız konkordato ilan etmek zorunda kaldı.

    Markalarımız Türkiye’de faaliyet gösteren AVM yatırımcılarının üçte ikisi ile neredeyse hiçbir sorun yaşamadan tam bir işbirliği içinde faaliyetlerini sürdürüyor. Ağırlıklı olarak yabancılardan oluşan üçte birlik AVM yatırımcısı ise omuz omuza verip dayanışmaya en çok ihtiyaç duyduğumuz bir dönemde ülke gerçeklerini ısrarla görmek istemiyor. Eylül ayında kamuoyu baskısıyla söz konusu AVM’lerin önemli bir kısmı günlük kurdan göstermelik bir şekilde vazgeçti. Buna rağmen kira faturaları yılbaşına oranla yüzde 31, son bir yıla oranla ise yüzde 46 daha yüksek olarak düzenlendi.”

    Açıklamada, işbirliğine gitmeyen AVM yatırımcılarının önceden olduğu gibi yine “oyalama” taktiğini sürdürdüğü belirtilerek, markaların talepleri şöyle sıralandı:

    “Markalı perakende sektörünün önemli temsilcisi BMD üyeleri, her ay kira düzenlemesi için kapı kapı gezmek zorunda bırakılmamalı. En kısa sürede ‘onurlu’ ve ‘adil’ bir ticaret düzeni tesis edilmeli. Mücbir sebeplerle karşılaşan, zora düşen, işletmesini kurtarmaya çalışan girişimci, yüksek cezalarla tehdit edilmemeli. Bu gibi durumlarda iki ay önceden bildirimde bulunulması kaydıyla verimsiz mağazanın cezasız kapatılmasına imkân veren bir yasal düzenleme çok acil hayata geçirilmeli. Yabancı paraya endeksli ticaret ve ham maddenin ağırlıklı bölümünün dövizle tedarik edilmesi imalat sektörümüzü çok olumsuz etkiliyor. Fırsatçı piyasa yapıcılara karşı ham madde tedarikçileri, ülke ekonomimizin geleceği için markalarımızla işbirliğini arttırmalı.

    “BAKANLIK TARAFINDAN ÇALIŞMA BAŞLATILMALI”

    Markalı perakende sektörünün güçlenmesi ve katma değerli ihracat için çalışan BMD işletmelerinin aynı zamanda istihdam konusunda büyük bir sorumlulukları bulunuyor. Bankalar, üyelerimize kredi kullandırtırken bu sosyal kriteri de göz önünde bulundurmalı. Zorlu süreçte markalarımız ile omuz omuza veren ve dayanışma gösteren AVM’lerin de döviz borcu bulunuyor. Bu AVM’lerin yatırımcıları ‘çarşılar ve mağazalar kapanmasın’ ilkesi ile her türlü fedakarlığı gösterirken, perakendeciyi anlamamakta direten AVM yatırımcıları ısrarla kendi döviz borçlarını öne sürmeye devam ediyorlar. Söz konusu döviz borçları bakanlık tarafından resmi olarak tespit edilerek çözümü konusunda bir çalışma başlatılmalı.”

    ERDOĞAN’DAN TL İLE KİRA ÇAĞRISI      

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde  7. Boğaziçi Zirvesi’nde alışveriş merkezlerinde TL ile kira ödeme çağrısında bulunmuştu.

    Erdoğan; Dolar kurundaki hızlı dalgalanmalar alışveriş merkezinde döviz üzerinden kira ödeyen pek çok esnafı etkiliyor. Alışveriş merkezlerinde bazı mağazalar bu dalgalanmalar sonucu dükkanını kapatmak zorunda kalıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı konuşmada bu konuya değindi ve yerli parayla kira ödeme çağrısında bulunduğu halde hala AVM’lerde dolar üzerinden kira alınarak yapılan çağrıları dikkate almadıkları görülüyor.

    AYD’DEN AÇIKLAMA

    Kepenk kapatma eylemine ilişkin Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği’nden (AYD) yazılı bir açıklama geldi.

    Açıklamada eylemin sansayon oluşturmaktan öteye gitmeyecek bir zaman kaybı olduğu vurgulanarak “Geçtiğimiz hafta içerisinde üyelerimizle yaptığımız toplantıda da söylediğimiz gibi en doğru yol, ilgili Bakanlıklarımızın riyasetinde, diyalog kurarak meselelere ortak çözüm aramaktan geçmektedir. Türkiye’de bulunan tüm Alışveriş Merkezleri, sıkıntısı olan tüm perakendecilere ya indirim vererek ya da kuru sabitleyerek yaşanan sıkıntılı dönemde ellerinden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyor ve bunu AYD olarak tüm paydaşlarımıza tavsiye ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir