• Bisiklet yolu için ilk adım!

    Lüleburgaz Belediyesi uzun vadede kentin dört bir yanını saracak bisiklet yolları için ilk adımı attı. Belediye, tamamen yenilenen Özgürlük Caddesi’ne gidiş-geliş olmak üzere 2 kilometre uzunluğunda bisiklet yolu yaptı. Delinatörlerle güvenli sürüş alanı haline getirilen bisiklet yoluna önümüzdeki günlerde bisiklet çizgileri ile uyarı levhaları da yerleştirilecek. 

  • Bisikleti temel ulaşım aracı haline getirmek ve motorlu taşıt kullanımını en aza indirerek karbon emisyonunu azaltmayı hedefleyen Lüleburgaz Belediyesi, bisiklet yolları için ilk adımını attı. Bu kapsamda Lüleburgaz Belediyesi geçtiğimiz aylarda alt ve üstyapısı tamamen yenilenen Özgürlük Caddesi’ne standartlara uygun ilk bisiklet yolunun çizgi çekimini tamamladı.

    “Güvenli sürüş alanı”

    Geçtiğimiz hafta sonundaki sokağa çıkma kısıtlamalarında çalışmalarını yoğunlaştıran Lüleburgaz Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, bisiklet kullanımını teşvik etmek amacıyla yapımına başlanan uluslararası standartlara uygun ilk bisiklet yolunun yapımını tamamladı. Yolla bütünleşik bir halde gidiş-geliş şeklinde yapımı tamamlanan bisiklet yolu, bisiklet sürücülerinin güvenli sürüş alanına sahip olması için delinatörlerle kapatıldı. Herhangi bir araç parkı ya da girişine izin verilmeyecek bisiklet yolu, son uyarı çizgi ve levhalarının da tamamlamasıyla birlikte hizmete açılacak.

    “Sırada diğerleri var”

    Her 3 kişiden birine otomobil denk geldiği Lüleburgaz’da kent içinde bisiklet kullanımını artırmak için önemli bir adım olarak görülen bisiklet yolları Lüleburgaz’ın dört bir yanını saracak. Özgürlük Caddesi’nden uzanarak sırasıyla İstasyon Caddesi’ne bağlanıp oradan Durak Mahallesi’ne kadar uzatılması amaçlanan bisiklet yollarıyla birlikte Lüleburgaz’da bisiklet kullanımının teşvik edilmesi planlanıyor. Bu sayede motorlu taşıtların çevreye saldığı karbon emisyonunun en aza indirilmesi hedefleniyor.

    Hollanda’da “bisiklet” nasıl yaşam biçimi oldu?

    Tüm dünyada bisiklet kullanımında örnek gösterilen Hollanda’da özellikle Amsterdam şehri 1970’li yıllara kadar küçük bir İstanbul görüntüsünü aratmıyordu. O yıllarda hemen hemen herkesin otomobil sahibi olduğu Hollanda’da trafik kazalarında artan çocuk ölümleri nedeniyle bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak için kamuoyunda büyük bir dönüşüm yaşandı. Özellikle anne ve babalar “Kind de kindermoord” (Çocuk ölümlerini durdur) ismiyle sivil hareket başlattı. Bu hareket bisiklet altyapısına daha fazla hareket alanı sağlamak adına kamusal alanların yeniden tasarlanmasını içeriyordu. Günümüzde Hollanda’da özellikle Amsterdam şehri otomobilli yaşamı özendirmeyecek hale getirildi. Şehirlerde bazı bölgelerde otomobiller misafir araç statüsüne düşürülürken, bisikletli ulaşım öncelik haline getirildi. Bu çalışmalarla birlikte Hollanda günümüzde tamamen bisiklet yaşamına göre tasarlanan modern bir görünüme kavuştu.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir