• Çalık: İlçe belediyeleri güçsüz hale getirildi

    Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık,  İstanbul Arel Üniversitesi ev sahipliğinde online gerçekleştirilen 1. Uluslararası Örgütler Yönetimi  kongresinin, “İlçe Belediyelerinde Yerel Yönetim ve Büyükşehir Yönetimi ile Etkileşim” konulu paneline konuşmacı olarak katıldı. Panelde, örgütsel yönetim bağlamında Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri arasındaki sorunların giderilmesinin tek yolunun eski siyasi alışkanlıklardan vazgeçilmesi olduğuna dikkat çeken Başkan Çalık, “ Ancak halkın çıkarlarını en üst noktaya çıkararak gerekli eşgüdüm ve iyi bir ilişki ortaya koyulabilir” dedi.

  • Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, İstanbul Arel Üniversitesi ev sahipliğinde online gerçekleştirilen 1. Uluslararası Örgütler  Yönetimi Kongresi’ne konuşmacı olarak katıldı. 10 panelde 40 konuşmacının yer aldığı kongrede, bilimsel araştırmaların yanı sıra yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, özel sektör konuları kapsamında sunumlar gerçekleşti. Açılış töreninden sonra ilk konferansı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu verdi. Kongrede; “İlçe Belediyelerinde Yerel Yönetim ve Büyükşehir Yönetimi ile Etkileşim” konulu  Yerel Yönetimler Paneline konuşmacı olarak katılan Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, “Bugün İstanbul’un yönetiminde siyasi çıkarları değil, 16 milyon insanın çıkarlarını gözeten bir anlayışın hakim olduğunu söylemek isterim. Bunu İstanbul’un 39 ilçesine ayrılan bütçe ve yapılan yatırımlardan çok net bir şekilde görebilirsiniz. Örgütsel yönetim bağlamında Büyükşehir ve İlçe belediyeleri arasındaki sorunların giderilmesinin tek yolu eski siyasi alışkanlıklarımızı bir kenara bırakarak halkın çıkarlarını en üst noktaya çıkarmamızdır. Ancak bu şekilde gerekli eşgüdüm ve iyi bir ilişki ortaya koyulabilir.” dedi.

    Çalık: İlçe Belediyeleri kendi sınırları içinde güçsüz hale getirildi

    2014 Yerel Seçimleri öncesi yapılan mevzuat değişikliği nedeniyle  ilçe belediyelerinin hizmet aktarımının kısıtlandığını dile getiren Başkan Çalık “2014’te Büyükşehir Belediyelerine bağımlı kılınan İlçe Belediyeleri siyaseten de daha güçsüz hale getirildi. 2019’a kadar Büyükşehir Belediyesi ile aynı kanatta olan ilçe belediyeleri bu bağımlılıktan bir hayli faydalanırken diğer ilçe belediyeleri maalesef tek başına bırakıldı. İlçe belediyelerinin ise hizmet aktarımının kısıtlanmasına yer açacak mevzuat değişiklikleri yapıldı” dedi. Beylikdüzü’nde Yakuplu Mahallesi’nin kültür sanata çok ihtiyacı olan bir bölge olduğunu, yatırım yapmak istediklerinde geçmiş dönemlerde onaylanmadığını belirten Çalık, “Siyasi farklılıkların olduğu belediyelerde ulaşım, altyapı, imar ve bütçe gibi konular Büyükşehir ve ilçe belediyeleri arasındaki gerilimi arttırdı.” vurgusu yaptı.  İlçe belediyelerinin kendi sınırları içinde güçsüz hale getirilmesine değinen Çalık “2010 yılında yapılan kanun değişikliği ile kentsel dönüşüm yetkisi sadece Büyükşehir Belediyelerine verildi. Bu konu da  ilçe belediyelerinin politikalarını  uygulayamaz hale gelmesine sebebiyet verdi. Siyasi çıkara kurban edilemeyecek kadar kıymetli bir meseleden bahsediyoruz. Gürpınar Siteler Bölgemiz var örneğin. Burada kentsel dönüşüme muhtaç 3 bin konut var. Geçen dönem, kentsel dönüşümün önünü açan plan notunu gündeme aldığımız için Büyükşehir Belediyesi ile davalık olduk. Maalesef o dönem hayata geçiremedik. Bu dönem Büyükşehir Belediyesi ile yaptığımız uzlaşı neticesinde ilk etap kentsel dönüşüm çalışmalarına başladık ama 4 yıl kaybettik” ifadelerinde bulundu.

    Çalık: İstanbul’un en büyük sorunu artan nüfus

    İstanbul’un en önemli sorunu nedir? sorusuna cevap olarak “İstanbul’un en önemli problemi nüfustur” diyen Çalık, “Nüfustaki  artış, hızlı haraketlilik, nüfusun kontrol altına alınamayışı en büyük sorundur. Fakat bu yeni yapıların imara açılmasıyla çözülebilecek bir konu değil. İstanbul’un bir kapasitesi var, Türkiye’nin dört bir yanına yatırım yapmak gerekiyor. Böylece yeni göçleri önlemiş oluruz. Deprem kuşağındayız.  Olası bir depremde İstanbul ve Türkiye çok ciddi zarar görür. İstanbul’a yoğunlaşmayı düşürmeliyiz.” diye konuştu.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir