• Doğan Subaşı: AK Partili İBB 2012’de Kore tanıtımına 10,5 milyon sterlin harcadı

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Eylül ayı birinci oturumunda konuşan İBB CHP Meclis Grup Başkan Vekili Av. Doğan Subaşı, “2012 yılında İBB, Kore’nin küçük bir belediyesiyle tanıtım anlaşması yapmış. Kore’deki etkinlikte 507 kişi 5 yıldızlı otelde kalmış. Koreli sanatçıların taksi parasını bile ödemişler. Kore’de yangın tüpü bile almışlar. Toplam 10,5 milyon sterlin harcamışlar” dedi.
    İBB Meclis dün saat 14’te sosyal mesafe kurallarına uygun bir şekilde İstanbul Yenikapı’da bulunan Avrasya Gösteri Merkezi’nde yapıldı. Grup Başkan Vekillerinin söz aldığı oturumda konuşan CHP’li Subaşı, kamuoyunda dile getirilen bazı eleştirilere yanıt verdi.
    12 EYLÜL’ÜN ÖZÜNÜ ANLAMAK İÇİN 3 SÖZ
    Herkesin 12 Eylül’ü kendince tarif etmesine değinen CHP’li Subaşı, “12 Eylül konusunda yerli yersiz bazı sözler ediliyor. 12 Eylül’ü 3 cümleyle anlamak mümkün. Birincisi, darbeci Kenan Evren’in, “Bu kürsüde biz konuşmasaydık Fatsadakiler konuşacaktı” sözüdür. Bir başka söz ise dönemin işadamı Halit Narin’in “Bugüne kadar hep işçiler güldü, bundan sonra biz güleceğiz” lafıdır.
    Üçüncüsü ise dönemin MHP Genel başkan Yardımcısı Agah Oktay Güner’in “Fikirlerimiz iktidarda kendimiz hapisteyiz” demesidir. 12 Eylül’ü bu 3 cümleyi aklınızdan hiç çıkarmadan hatırlarsanız 12 Eylül’ün anlamını kavramış olursunuz. Onun dışındaki bütün sözler aslında boş bir demagojiden ibarettir” dedi.
    “METROLAR İÇİN BİZE TEŞEKKÜR EDİN”
    CHP’li Subaşı’nın gündeminde İBB AK Parti Meclis Grubu tarafından “İBB metro projelerini durdurdu” iddiası da vardı. Konuya ilişkin bilgi veren Subaşı, AK Parti Grubu’na seslenerek, “14 tane metro projesi sizin döneminizde finansman bulamadığınız için durdurulmuş. Biz sizin durdurduğunuz projeleri başlattık. Bu metro projelerindeki geçici tüneller çökmek üzereydi. Finansman konusunda Başkanımız Ekrem İmamoğlu’nun bütün girişimlerine rağmen merkezi hükümet yardım etmeyince bu krediler yurtdışından temin edildi ve İstanbul büyük bir tehditten kurtuldu. Kredi bulduğumuz için bize teşekkür etmeniz gerekiyor” dedi. CHP’li Subaşı, geçmiş dönemde İBB’ye Ankara’dan projeler için en geç 2 ayda onay çıktığını, bu sayının şimdi ise 10 aya kadar yükseldiğini, bu tür engellemeleri söylemekten çekinmeyeceklerini de ifade etti.
    “KORE’DE TÜRK KÜLTÜRÜNÜ TANITMAK İÇİN 10,5 MİLYON STERLİN HARCAMIŞLAR”
    CHP’li Subaşı, AK Parti tarafından israf olarak nitelenen ve sahte olduğu ithamı yapılan ünlü ressam Gentile Bellini’nin Fatih Sultan Mehmet tablosu hakkında da bilgi verdi. Subaşı, “Tablo bir bakkal dükkânından alınmadı. Bu tabloyu açık artırmayla satan müzayede şirketi 1766’dan beri klasik eserlerin satışını yapan saygın bir kuruluş. Ulusal ve uluslar arası birçok araştırma kuruluşu da tablonun gerçekliğini ifade ediyor. 770 bin sterline Fatih tablosunu İstanbul’a getirdik. Bundan mutlu olmanız gerekiyor.” dedi. İsraf iddiasına ise Subaşı, İBB’nin 2012 yılında Kore’de yaptığı astronomik bir harcamayı ortaya çıkararak yanıt verdi. Subaşı, “2012’de İBB yönetiminden AK Parti var. Güney Kore’nin 250 bin nüfuslu Gyeongju belediyesiyle anlaşma yapıyor. Diyorlar ki, Kore kültürünü Türkiye’de tanıtalım, Türk kültürünü de Kore’de tanıtalım. Bu tip anlaşmalarda genellikle taraflar kendi ülkelerindeki masrafı üstlenirler. Fakat İBB demiş ki, “Kore’deki masrafı da biz üstleneceğiz”. 2 tane ihale yapılıyor. Bir tanesi İstanbul’da yapılacak etkinlikler, bunun değeri 2 milyon 317 bin sterlin. Kore’deki masraf ise 7 milyon 750 bin sterlin. Yani Türk kültürünü hem İstanbul’da hem de Kore’de tanıtmak için yaptığımız masraf yaklaşık 10,5 milyon sterlin. Biz bununla 11 fatih portresi satın alırdık. Üstelik harcırahlar bu maliyete dahil değil” dedi.
    “KORE’YE KÜLTÜREL TANITIM İÇİN GİDİP YANGIN TÜPÜ SATIN ALMIŞLAR”
    Yapılan söz konusu etkinlik kapsamında Güney Kore’de 507 kişinin 5 yıldızlı otelde konakladığına işaret eden CHP’li Subaşı, “507 kişi 5 yıldızlı otelde ne işi var. Kore’de ne işi var. 356 kişiye uçak bileti alınmış. İçlerinde Meclis üyesi olan, siyasi olan kişiler var mıdır? 5 yıldızlı otelde kalan o 507 kişi kimdir? Kore’de yapılan masraflara bakıyorsun. Yangın tüpü satın almışlar Kore’de. Kore’de gelip şarkı söyleyen Koreliler’in parasını bizimkiler ödemiş. Akıl alır gibi değil. Koreli sanatçıların Kore’deki taksi parasını bile bizimkiler ödemiş. Biz ise CHP olarak etkinliğin İstanbul’daki harcamaları için kabul, Kore’deki harcamaları için ret oyu vermişiz. Partimle bir kez daha gurur duydum. İşte ülkenin ekonomik darboğazda olmasının sebebi bu tür akıl almaz harcamalardır. Bu ülkede gençlerin yarısı işsiz. Halk bunları görüyor” diye konuştu.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir