• Dünya festivali sona erdi

    Dünya Festivaller Birliği (CIOFF) ve Uluslararası Dans Festivalleri Federasyonu (FIDAF) tarafından 7 kez “Dünyanın En İyi Kültür ve Sanat Festivali” seçilen 21'nci Uluslararası İstanbul Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali sona erdi.

  • 74 ülkeden 2600 sanat elçisinin katılımıyla gerçekleşmesi planlanan festival, dünyayı etkisi altına alan Covid – 19 salgını nedeniyle yabancı konuklarından yoksun gerçekleşti. Covid-19’dan yaşamını yitirenlerin anısına düzenlenen bu yıl ki festivalin konukları ise sadece sağlık çalışanları oldu.

    Tarihi köprü üzerinde 74 ülkenin bayrakları dalgalandırıldı

    Belediye hizmet binasındaki “Demir Heykel’in Teslim Alınması” etkinliğiyle başlayan festival Büyükçekmece Kültürpark’ta devam etti. Mehter Takımı gösterisinin ardından sevgi bahçesi oluşturularak ülkelerin plakaları barış kütüğüne asıldı. Covid-19 salgını nedeniyle festivale katılamayan 74 ülkeleri bu yıl Büyükçekmeceli gençler temsil etti. Ülkelerin geleneksel kıyafetleriyle tarihi Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü üzerinde bir araya gelen gençler, 74 ülkenin bayraklarını dalgalandırarak tüm dünyaya “Sevgi birbirimize, barış hepimize” mesajını verdiler.

    700 sağlık çalışanına moral konseri

    Kemal Sunal Anfi Tiyatro’da gerçekleşen etkinlikler Büyükçekmece Belediyesi Sahne Sanatları Modern Dans Gösterisi grubunun korona virüse dikkat çeken ilginç dans gösterisiyle başladı. Cem Mansur yönetimindeki Cemal Reşit Rey Senfoni Orkestrası ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Orkestralar Müdürlüğü “Gelenekselden Çağdaşa” konserinin konukları 700 sağlık çalışanı moral depolarken zaman zaman da keyifli anlar yaşadı. Festival sonundaki Büyükçekmece Albatros Sahili’nde deniz üzerinde ses, ışık ve su gösterisi izleyenleri kendine hayran bıraktı.

    Flyboard gösterisi nefesleri kesti

    Bu yılki festivalin kapanış gösteri olan deniz üzerinde su, ses, ışık ve flyboard gösterisi adeta nefesleri kesti. Büyükçekmece sahilinde gerçekleşen gösteri zaman zaman nefesleri kesti.

    “Festivali korona virüsten hayatını kaybeden insanlarımıza adadık”

    Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını nedeniyle festivale yurt dışından konuk alamadıklarını söyleyen Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, “21’inci Uluslararası İstanbul Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali 21’inci kez dünya kültür hayatına katıldı. Zor bir festival yapıyoruz. 20 yıldan bu yana Uluslararası İstanbul Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali dünya kültür ve sanat hayatına büyük katkı sağladı. Şuana kadar yaklaşık 180 ülkeden 30 binden fazla dünya genci Büyükçekmece tarihi Mimarsinan köprüsü üzerinde buluştu ve kültürlerini aslında dostlukla, sanatlarını da sevgiyle buluşturdular. El ele tutuştular ‘Sevgi Birbirimize, Barış Hepimize” diyerek dünyaya önemli mesaj verdiler. Bu seneki festival 1 günlüğüne yapılıyor. Çünkü Covid – 19 virüsü dünyayı sarstı. Dünya 731 binden fazla insan kaybetti. Bu akşam 1 günlük bir festivali icra etmenin ve bunu Covid – 19 nedeniyle hayatını kaybedenlere adamış olmamız bizim için çok önemliydi. Bize destek veren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu ve ekibine, benim bugüne kadar festivale emek veren çalışma arkadaşlarıma, Büyükçekmece aileme, meclis üyelerine şükranlarımı sunuyorum. Bu festivalin bir başka önemli anlamı da sağlık çalışanlarımız. 700 sağlık çalışanı davetlimiz var. Biz Covid – 19’dan kaçarken Covid -19 üzerine saldıran sağlık çalışanlarımızı da şeref misafiri olarak davet ettik. Dolayısıyla hem sağlık çalışanlarımızın şeref konuğu olması hem de bu festivalin Covid – 19’dan hayatını kaybeden 731 binden fazla insanımıza atfedilmesi bu festivale yeni bir boyut kazandırarak Dünya Festival Tarihi’ne imza atmışızdır” ifadesini kullandı.

    Festivale İBB Genel Sekreter Yardımcısı Şengül Altan Arslan, İBB Kültür Daire başkanı Hülya Muratlı, İBB Sağlı Daire Başkanı Dr. Önder Yüksel Eryiğit’in yanı sıra çok sayıda belediye  başkanı katıldı.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir