• Dünyanın Borcu Bütün Ülkelerin GSYİH’nın 320’sine Ulaştı

  • 2019 yılı ilk çeyreğinde global borç 3 trilyon dolar daha artarak toplam 246 trilyon dolara ulaştı. Bu rakam, tüm ülkelerin toplam gayrisafi yurt içi hasılasının (GSYİH) %320 oranına denk düşüyor. Gelişmekte olan 30 büyük ülkenin hane halkları ve şirket borçlarını içeren toplam borç 2019 1.çeyrekte rekor kırarak tam 69.1 trilyon dolara ulaştı.

     

    IIF (Uluslararası Finans Enstitüsü) tarafından yayınlanan rapordan elde edilen bilgilerde bu yılın ilk çeyreğindeki 3 trilyon dolarlık artış ile global borç 246 trilyon dolara ulaştı. Geçen sene aynı dönemde toplam borç yükü 248 trilyon dolardı ve bu rakam tüm zamanların en yüksek borçluluk rakamıydı. Öte yandan ekonomistlerin dikkat çektiği önemli konulardan biri de toplam borç yükünün ülkelerin GSYİH’nın 3 katını aştığı konusu.

     

    IIF’nin aynı raporuna göre bu borçlanmalarda en büyük sebep, ülke merkez bankalarının finansal genişleme politikaları için borçlanma maliyetinin az olması ülkelerin yeni borçlar almaya teşvik olmasıdır. Gene aynı rapora göre hane halklarının bu borçlardaki payı %60, finansal olmayan işletmelerin %91, kamuya ait borçların ise %87, banka vb finansal şirketlere ait borçlar %81 oranında gerçekleşti.

    Gelişmekte Olan Ülkeler Bu Dönemde Borç Rekoru Kırdı

    İçinde Türkiye’nin de yer aldığı Brezilya, Hindistan ve Çin gibi ülkelerin yer aldığı gelişmekte olan 30 büyük ülkenin 2019 1.çeyrekte ulaştığı 69,1 trilyon dolar borç yeni bir rekor oldu. Bu borç 30 ülkenin GSYİH’nın mart ayı sonuna göre %216,4 oranına eşdeğer. Geçen sene 1.dönemde aynı ülkelerin borçları GSYİH’ın %212,40 olarak gerçekleşmişti. IIF raporuna göre dikkat çeken diğer bir detay ise bu 30 ülkede şirketlere ait borçların toplamı bu ülkelerin toplam GSYİH’nın %92,6 oranına denk gelmesi; geri kalan borç oranı hane halklarına ait olması. Şirket borçlarında 21 trilyon dolar ile Çin başı çekmekte.

    Gelişmiş Ülkelerin Borcu 177 Trilyon Dolara Yükseldi

    İngiltere, Almanya ve ABD gibi gelişmiş ülkelerin borçları ise 1,6 trilyon dolar artarak  177 trilyon dolara yükseldi. Bunda en büyük pay 69 trilyon dolar ile ABD borçları oluşturmakta.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir