• ERGEN ÇOCUĞA NASIL YAKLAŞILMALI?

    Küçükçekmece Belediyesi’nin düzenlediği okul söyleşileri kapsamında Uzman Psikiyatr Dr. Bilge Parlakoğlu, Halkalı Güneş Ortaokulu’nda ebeveynlerle bir araya geldi.

  • “Ergenlik Dönemi” konulu söyleşide, Dr. Bilge Parlakoğlu, anne ve babalara önemli tavsiyelerde bulundu.

    “ÖFKELİ OLMALARI DOĞALDIR”

    Ergenlik dönemini çocukluk döneminin sonu olarak tanımlayan Dr. Bilge Parlakoğlu, “Bu dönem kızlarda 10-12 yaşları arasında, erkeklerde ise 13-14 yaşlarında başlar. Ergenlerde yalnızca bedensel değil, zihinsel gelişim de olur. Ergenlerin öfkeli, hırçın, eleştirel davranışları son derece normaldir ve sağlıklıdır” diye konuştu.

    EBEVEYNLER DİKKAT!

    Parlakoğlu, ebeveynlere çocuklarının ergenlik döneminde soğukkanlı olmalarını tavsiye ederek, şunları söyledi:

    “Bu dönemde ergenler özellikle mahremiyetlerine çok düşkündürler. Utanabilirler ve kendi kendilerini saklama duyguları yoğun olur. Örneğin; bir annenin, ‘ Oğlum da artık tıraş oluyor’ dediğini duyan bir ergen öfkelenebilir. Onların bu gelişimlerine saygı gösterme konusunda ebeveynler dikkatli olmalı. Anne- babalar ergen çocuklarının değişimlerini zaman zaman anlamsız buluyorlar, onlar için kaygılanıyorlar. Bu şekilde bizlere danışan ebeveynler var. Çocuğunuz ergenlik döneminde utanma, gerginlik, mutluluk, hüzün gibi duyguları bir arada yaşar. Bu son derece sağlıklıdır ve böyle olması gerekir. Anna Freud’un da ifade ettiği gibi ‘Bu çağın uyumsuzluğu, sağlık belirtisi sayılmalıdır.’ Çocuğunuz sürekli aynaya bakar. Kendisiyle meşguldür. Her günü başka duygularla yaşarlar. Çünkü hormonları da bu durumları etkiler. Anne- baba olarak serinkanlı olmalıyız ve bu durumun geçici olduğunu unutmamalıyız.” 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir