• Gülüş Tasarımının Püf Noktaları

  • Modern diş hekimliği ve diş tedavilerinin temel prensiplerinden ve hedeflerinden biri olan estetik bir görünüm; kişinin kendine duyduğu güvenin artmasını ve daha mutlu bir yaşam sürmesini sağlıyor.

    Diş hekimliğinde önemli ve özel bir yeri bulunan gülüş tasarımı esnasında dudakların, dişlerin ve diş etlerinin birbirleriyle olan ilişkileri, birtakım estetik değerler dikkate alınarak, değerlendiriliyor ve bazı analizler doğrultusunda kişiye en çok yakışan gülüş tasarlanıyor.

    Gülüş tasarımı sırasında dişlerin bulunduğu bölgenin yanı sıra dudak ve diş eti dokusu gibi gülüşle ilişkili yerlerin durumu da ele alınıyor.

    Bu noktada öncelikle bir adet fotoğraf üzerinde hastayla birlikte tedavi sonrası gülüşünün nasıl görüneceği kararlaştırılıyor.

    Üç boyutlu similasyonlar sayesinde hastaya tedavi bitiminde kavuşacağı gülüş gösterilebiliyor. Böylelikle hastanın beklentilerine uygun bir gülüş kolaylıkla tasarlanmış oluyor.

    Gülüş Tasarımı Aşamaları Neler?

    Gülüş tasarımı öncesinde hastanın ağzının ve dişlerinin sağlık durumu diş hekimi tarafından değerlendiriliyor.

    Hasar görmüş ağız içi dokusu ve dişler, eski sağlığına bazı diş tedavileri ile geri kavuşturuluyor. Ardından hastanın yaşı, yüz şekli, tedaviden beklentileri ve cinsiyeti göz önünde bulundurularak, tedavinin aşamaları planlanıyor.

    Ön hazırlıklar tamamlandıktan sonra dermal dolgular kullanılarak, mimik esnasında dudaklarda oluşan çizgiler yok ediliyor. Dudak kontörü ve hedeflenen dudak hacmi elde edildikten sonra bazı ufak cerrahi uygulamalarla diş etlerindeki seviye farklılıkları düzeltiliyor.

    Son olarak da dişlerdeki form, şekil ve renk bozuklukları gideriliyor.

    Gülüş estetiği ile dişlerin düzeltildiği tedavide genellikle 3 farklı yöntemden yararlanılabiliyor. Bunlardan ilki diş rengindeki kompozit dolgu uygulamaları olan bonding tedavisi olma özelliği taşıyor.

    Bir diğer uygulama olan laminate kronlarda dişlerin dudaklara bakan yüzeylerinde aşındırmalar yapılıyor.

    Sonuncu yöntem olan estetik full kron tedavisi ile zirkonyum ya da full porselenler kullanılarak, dişlerin tamamı hacimsel olarak küçültülüyor.

    Gülüş Estetiği Tedavi Süreci:

    Gülüş estetiği tedavi süreci, hastaya ve vakaya göre değişiklik gösterebiliyor. Tedavi süresi genellikle 5-10 gün sürüyor.

    Dişetine müdahale edilmesi gereken durumlarda ise bu süre birkaç haftayı bulabiliyor.

    Bu süreçte hastanın dişsiz kalmaması adına hastaya geçici dişleri takılıyor. Böylelikle hasta; sosyal ve iş yaşamına devam edebiliyor.

     

    Kaynak: http://www.adadent.com.tr/dijital-gulus-tasarimi

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir