• Hançeli’den Ak Partili İBB İmar Komisyonu Başkanı’na: Avcılar’ın Raporu Neden Yok

    İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde konuşan Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, ömrünü tamamlamış eski binaların yenilenmesinin önünü açacak olan imar planı değişikliğinin neden hala hazırlanmadığı ile ilgili Ak Partili İBB İmar ve bayındırlık komisyonu başkanından açıklama yapmasını istedi.

  • Turan Hançerli, “Komisyonun raporu neden hazırlamadığı, neden raporun gelmediği hususunda bir açıklama yapmasının meclisimiz, İstanbul ve Avcılarımız açısından yararlı olacağı kanaatindeyim.” dedi.

    Silivri açıklarında meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremin ardından Avcılar Belediye Meclisi tarafından oy birliği ile kabul edilen depreme dayanıklı, güvenli, dirençli yapılar inşa edilmesine olanak sağlayacak imar planı değişikliği İstanbul Büyükşehir Belediyesi meclisinin gündemine geldi.

    1. Başkanvekili Ömer Faruk Kalaycı başkanlığında toplanan mecliste komisyon raporunun okunmasının ardından gündem dışı söz alan Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, komisyon raporlarının içerisinde Avcılar’ın İmar Planı değişikliğini içeren raporun olmamasına tepki gösterdi.

    “Hazırlanan plan notu değişikliğine ilişkin raporun sunulmadığını üzüntüyle görüyorum”

    26 Eylül’de yaşanan depremin hemen ardından Avcılar Belediye Meclisi’nin inanılmaz hızlı davranarak tüm partilerin oy birliği ile bir plan notu değişikliğini hazırlayıp değişikliğini İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin imar komisyonuna sevk edildiğini belirten Hançerli, “İstanbul’da deprem riski yaşayan deprem bölgesinde sağlam olmayan yapıların olduğu hepimizin malumu. Hatta deprem olmadığı halde yıkılan binaların da olduğunu biliyoruz. Ekim ayı meclisimizde komisyonumuzun raporu hazırlayamadığını ve süreye ihtiyacı olduğunu komisyon başkanımız ifade etmişti. Aradan geçen iki ay rağmen hala okunan 79 imar komisyonu raporunun arasında Avcılar’daki güvenli ve güçlü olmayan yapıları yenilemek, güçlendirmek, depreme dayanıklı hale getirmek amacıyla imar artışı talep etmeden mevcut yasaya uygun olarak yapılmış hazırlanan plan notu değişikliğine ilişkin raporun sunulmadığını üzüntüyle görüyorum.” dedi.

    İBB İmar ve bayındırlık komisyonu başkanı ve üyelerinin Avcılar halkının masum ve insanı yaşatacak taleplerine özel önem vererek ve hassas davranacaklarını inandığını ifade eden Başkan Hançerli, “Komisyonun raporu neden hazırlamadığı, neden raporun gelmediği hususunda bir açıklama yapmasının meclisimiz, İstanbul ve Avcılarımız açısından yararlı olacağı kanaatindeyim.” şeklinde konuştu.

    “Acele yapılması doğru değil, istişare halindeyiz”

    Avcılar Belediye Başkanı’ndan sonra söz alan Ak Parti’li İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı Yüksel Akyol şu değerlendirmede bulundu:

    “Avcılar Belediye Meclisi’nden depremden sonra çok acele geçirip getirdikleri bir dosya bu. Benim kanaatim bu konuların böyle çok acele yapılması doğru değil. Avcılar belediye başkanım 3 aydır bu konuyla ilgileniyor. Biz yaklaşık 1.5 yıldır bu konuda ne yapabileceğimizi komisyonda, şehir planlama müdürlüğüyle diğer ilgili müdürlüklerle ve komisyondaki arkadaşlarla sürekli istişare halindeyiz. Burada bir yanıltma veya yanlış bilgilendirme var. İmar artışı yok diye söyleniyor aslında imar artışı var. Mevcuda göre imar artışı yok.  Dolayısıyla biz bu konuda Fatih Belediyesi’nden gelmiş bir senedir bekleyen Tuzla Belediyesi’nden gelmiş bir senedir bekleyen benzer dosyalar var. Bu konuda diğer ilçelerden de benzer talepler gelmeye devam ediyor. Bir komisyon kuralım diye düşündük. Bilgili arkadaşların yer aldığı bir komisyon kuralım bu komisyonda bu konuları çalışalım bir standart getirelim.  Bütün ilçelerdeki taleplere aynı şekilde cevap verelim. Bu konuyla ilgili böyle bir süreç başlatmış bulunuyoruz.”

    Avcılar üzerinde kasıtlı bir durum söz konusu olmadığını sözlerine ekleyen Akyol, “Avcılar’da daha önce katları düşen yerlere biz katlarını vermiştik. Bu sadece belli bir kooperatif plan notundan kaynaklanan tali bir konu. Yani ben haksız bir taleptir diye hiçbir zaman söylemedim. Bunun genel bir çerçeve içerisinde İstanbul için çözülmesi gereken bir konu olduğu kanaatindeyim.” dedi.

     “Halkımızın canı tehlikede”

    Avcılar Belediyesi İyi parti Meclis Üyesi Sinan Gümüş

    “Komisyonun görevi bir standart getirmek değildir. Taleplerin makulluğu ile yapılabilirliği ile ilgili raporları değerlendirmektir. Aktif fay hattında olan ve olmayan ilçeleri bir standartla değerlendiremezsiniz. Biliyorsunuz halkımızın canı tehlikede, herhangi büyük bir depremi durdurabilecek durumda değiliz. Yapılarımız eski. Burada konuştuğumuz şey bir rant değil, bina yapma değil, insanlarımızın canın sağlama almakla ilgili plan tadilatları yapıldı. Eğer bunun eksiği fazlası ya da rant olduğunu düşündükleri yeri yanlış olduğunu düşündükleri yerleri bizimle paylaşırlarsa bizde çok kısa sürede bunları ilçemiz hazırlar. Ne bu mecliste ne belediye yetkilileri arasında olası bir can kaybında bu durumu üstlenebilecek kimse yok.” dedi.

     

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir