• Hançerli, takipsizlik kararına itiraz edecek

    Çorlu tren faciası mağdurlarının gönüllü avukatlığını yapan CHP Avcılar Belediye Başkan Adayı Avukat Turan Hançerli, "şüpheli" olarak değerlendirdiği bilirkişi raporu neticesinde verilen takipsizlik kararına itiraz edeceklerini söyledi.

  • Çorlu-Sarılar mevkiinde gerçekleşen tren kazasında 25 vatandaş hayatını kaybetmiş ve 340 yurttaş yaralanmıştı. Türkiye’nin günlerce konuştuğu faciaya ilişkin açılan soruşturmada tren şefi, makinistler, siyasetçiler ve TCDD ve Ulaştırma Bakanlığı yöneticileri  hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.

    Hazırlanan bilirkişi raporuna göre, TCDD ve Ulaştırma Bakanlığı yöneticilerinin 25 kişinin ölümünden sorumlu tutulamayacağı ifade edilirken 4 memurun “asli kusurlu oldukları” belirtildi.

    Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunulan bilirkişi raporuna göre kazanın nedeni olarak özetle şu ifadelere yer verildi.

    *Yeniden yapılanmanın henüz tamamlanmamış olması, Mevcut bünyede meteorolojik değerlendirme yapan uzman personel ve idari birimin olmaması,
    *TCDD ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü arasında bir koordinasyon yapısının bulunmaması,
    *Yeni gelişen hat izleme ve demiryolu yapım teknolojilerinin eski hatlarda henüz etkin bir şekilde kullanılmaması,
    *Kaliteli teknik personel sayısının yetersiz kalması,
    *Menfez kontrollerinde ve bakımlarında herhangi bir meteorolojik ve jeolojik veriyi değerlendirmemesi,
    *taşın suların izlediği yolları değerlendirmemesi, yapılan rutin kontrol ve muayeneleri sadece gözle yaptırması, yapış istatistikleri tutmaması, menfez temizliği ve ıslahı yapmaması, menfez değişimi ile ilgili proje çalışması yapmaması

    Tren faciasında mağdur ailelerinin gönüllü avukatlığını yapan CHP Avcılar Belediye Başkan Adayı Avukat Turan Hançerli, TCDD ve Ulaştırma Bakanlığı yöneticilerinin sorumlular arasında gösterilmediği bilirkişi raporunun şüpheli olduğunu ifade etti.

    İHMALLER ZİNCİRİ FACİAYI BERABERİNDE GETİRDİ

    TCDD ve Ulaştırma Bakanlığı üst yöneticileri için verilen takipsizlik kararını değerlendiren Turan Hançerli şu ifadeleri kullandı:

    “Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından siyasetçiler, bürokratlar ve TCDD’nin üst yönetiminde yer alan kişiler hakkında verilen takipsizlik kararı gerçek sorumluları aklamaya onları sorumluluktan kurtarmaya yarayan bir nitelik taşımaktadır. Savcılık tarafından oluşturulan bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan ve heyette görev alan bilirkişilerden birinin TCDD danışmanı olduğu; bir diğerinin ise sinyalizasyon işlerini alan firmanın yönetim kurulu başkanlığı yaptığı konusunda kamuoyuna çeşitli bilgiler yansımış olması nedeniyle şüphe duyduğumuz ve itiraz ettiğimiz raporda bile kazanın meydana gelmesine neden olan asli sebebin yönetim ve organizasyondaki eksiklikler olduğu açıkça tespit edilmiştir.

    “TAKİPSİZLİK KARARINA İTİRAZ EDECEĞİZ”

    “Örneğin bilirkişi raporundaki tespitlere göre, rayların altındaki tabaka yeni teknolojik gelişmeler dikkate alınıp çimento enjekte edilerek doldurulsa yağışla birlikte erozyona uğramayacak ve kaza meydana gelmeyecektir. Yine kaliteli teknik personel istihdam edilse, TCDD ile Meteoroloji genel müdürlüğü arasında koordinasyon kurulsa kazanın meydana gelmesini önlemek mümkündür. Demiryollarının teknolojik gelişmeler de dikkate alınarak güvenli ve etkili işletilmesi, bunun gerekli organizasyonun yapılıp denetlenmesi mevzuatlarına göre Bakanlık bürokratları ve TCDD yönetimindedir. Sorumlulukları bu kadar açık olan yöneticiler hakkında verilen takipsizlik kararı kamu vicdanını yaralamıştır. Takipsizlik kararlarına itiraz edip gerçek sorumluların da gereken cezayı alması için gerekli hukuk mücadelemizi sürdüreceğiz.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir