• İDRAR KAÇIRMADAN KURTULMAK MÜMKÜN

    Bakırköy Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü ve Kontinans Derneği işbirliği ile Bakırköy Belediyesi Tarık Akan Konferans Salonu’nda ”İdrar Kaçırma Problemi ve Tedavi Yöntemleri” konulu seminer verildi.

  • Bakırköy Belediye Başkanı Dr. Bülent Kerimoğlu’nun öncülüğünde sürdürülen sağlık seminerlerinin bir yenisinde düzenlenen seminere  konuşmacı olarak katılan  Kontinans Derneği Başkanı Prof. Dr. Oktay Demirkesen ve Kontinans Derneği Yön. Kur. Üyesi Prof. Dr. Zafer Aybek, idrar kaçırma rahatsızlığı, risk grupları ve tedavi yöntemleri konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

    Prof. Dr. Oktay Demirkesen, idrar kaçırma şikayetinin genellikle çocuk ve kadınlarda görüldüğüne dikkat çekerek “İdrar kaçırma, bir anda ortaya çıkan sıkışma ve acil idrar yapma isteğidir. Sosyal hayatı ve yaşam kalitesini büyük ölçüde etkileyen idrar kaçırma probleminden kurtulmak mümkün” dedi.

    Her 4 Kadından 2’sinde Var

    Demirkesen İdrar kaçırma tipleri arasında en sık görünenlerin, aniden gelen ve tuvalete yetişememe ile aktif mesane problemleri olduğunu belirtti. Birçok insanın utandığı ve dile getirmekten çekindiği bu problemin aslında görülme sıklığının çok yaygın olduğunu belirten Demirkesen, idrar kaçırmanın fizyolojik sorunlarla sıkça ortaya çıksa da bazen psikolojik açıdan da ortaya çıkabildiğine dikkat çekti. Risk faktörleri arasında cinsiyet, yaş, kilo, doğum sonrası ve menopozun olduğunu söyleyen Demirkesen, faktörler göz önüne alındığında idrar kaçırma probleminin çoğunlukla kadınlarda görüldüğünün altını çizdi. Türkiye’de 40 yaş ve üzeri her 4 kadından 2’si idrar kaçırma sorunu yaşarken, 50 yaş ve üzeri her 10 erkekten 1’isi de idrar kaçırma sorunu yaşıyor.

    Tedaviler Genellikle Başarılı

    Bu hastalığın tedavi edilebilir bir problem olduğunu ancak insanların genellikle bu şikayetle bir hekime başvurmadıkları için idrar kaçırmaya çaresiz katlanmak zorunda hissettiklerinden dolayı tedavi yöntemleri hakkında bilgilerinin olmadığını söyleyen Prof. Dr. Zafer Aybek ise: “Tedaviler genel itibariyle başarılı. Kişinin ilk olarak bir hekime sıkıntılarından bahsetmesi gerekir. Hekimin ise öncelikle kişinin hastalıklarını bulup mevcut rahatsızlıkların ortadan kaldırılması için gerekli tedbirleri alması lazım. Problem kilo ise önce kilo verdirilmeli; kullanılan bir ilaç idrarı artırıyorsa ilaç tedavisinin bitmesi beklenmeli ve bu tür problemler ortadan kalkınca idrar kaçırma tedavisine başlanmalı.” dedi.

     

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir