• İkinci El Araç Satışı Yapanları İçin Son Gün: 13.Ağustos.2019

  • 13.Şubat.2018’de Resmi Gazete’de yayınlanan Yönetmeliğe göre ikinci el motorlu taşıt alım – satımı yapmak isteyenlerin 13.Ağustos.2019’a kadar yetki belgelerini alması gerekiyor. Aksi takdirde belgesi olmayan galerilerin ikinci el motorlu taşıt alım – satımı yapması mümkün olmayacak.

     

    Zonguldak Ticaret İl Müdürü İsmail Maden tarafından bugün yapılan uyarı tüm ikinci el motorlu taşıt işlemi yapanları ilgilendiriyor. Çünkü, 13.Ağustos’tan sonra ikinci el alım – satım işlemleri sadece yetki belgesi alan tacirler ve esnaflar tarafından yapılabilecek. Yetki belgesi her işletme için ayrı ayrı düzenlenecek, devredilemeyecek ve 5 yıl geçerli olacak. Yetki belgesini almak isteyen vatandaş bağlı olduğu ticaret müdürlüğüne giderek dilekçe ile müracaat edecek ve işlemlerini başlatacak.

    Bu tarihten sonra alım – satımlarda da bazı değişiklikler olacak.

    • Satışa çıkartılan motorlu araca herkes tarafından kolay görünebilir ve okunabilir bir şekilde araç ile ilgili tanıtıcı bilgilerin güncel halinin yer aldığı bir tanıtım kartı bulundurulması,
    • İkinci el aracın satışından hemen önce 8 yaşında veya 160.000 kilometreyi aşmamış tüm araçların ekspertiz raporlarının alınması mecburidir.
    • Ayrıca satış tarihinden itibaren 3 ay yada 5.000 kilometreye kadar satılan araç satıcı tarafından garantili olacaktır.

    13.Ağustos’tan sonra ikinci el motorlu araç alım – satımı için gerekli olan yetki belgesine en az lise mezunu olanlar alabilecek. İlköğretim mezunları yetki belgesini alamayacaklar.

    Bu yönetmelikten sonra ikinci el araçlar üzerinden yapılan usulsüzlüklerin, dolandırıcılık faaliyetlerinin önüne geçileceği ve satışlardan sonra ortaya çıkan ihtilafların sona ermesi bekleniyor.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir