• İmamoğlu Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal mezarı başında andı…

    İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 8'nci Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal'ı, 26'ncı ölüm yıl dönümü nedeniyle anıtmezarında ziyaret etti. İmamoğlu'na anma ziyaretinde, babası Hasan İmamoğlu ve Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün de eşlik etti.

  • İmamoğlu, vatandaşları yoğun ilgisi altında anıtmezara ulaştı. Bu sırada vatandaşlar İmamoğlu’na, ilgilerini ve desteklerini, ”Sayın Başkanım hoş geldiniz. İyi sabrediyorsunuz. İnşallah yolunuz açık olsun Sayın Başkanım. Başkan yürü, her şey güzel olacak Başkan. İyi olacak Başkanım inşallah, taşımayı onlar yaptı. Sizin için çalıştık Başkanım. Hadi bugün alalım mazbatayı” sözleriyle belli etti.

    İmamoğlu, Özal Ailesi’ne taziyelerini bildirip, dua ettikten sonra, anıtmezar çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Sorular ve İmamoğlu’nun verdiği yanıtlar şöyle oldu:

    – 26 yıl önce kaybettiğimiz Sayın Cumhurbaşkanımız Turgut Özal’ı anmaya geldik. Manevi huzurunda dua ettik. Babam, siyaset döneminde Özal’la birlikte siyaset yapmış bir kişiydi. Ben de 12-13 yaşlarında o günleri yaşamış birisiyim. Kısmet oldu, böyle bir gün çalışırken inşaatımızda bir seçim döneminde, koşarak konvoyun önünde durdum. Konvoy durdu, horonu oynamaya başlayınca karşı karşıya geldik. İlk karşılaşmamız öyle olmuştu. Trabzon’un sahilinde, bir yolda yüz yüze gelmiştik, hatırlıyorum. Ruhu şad olsun. Rahmetli Özal, 12 Eylül sonrasında yeniden göreve gelme sürecinde mücadele etmiş birisi. Dünyaya farklı bir bakış açış vardı. 12 Eylül sonrasında, yeniden seçimle göreve gelme sürecinde, farklı dirençlerle mücadele etmiş birisi. O dönemin sürecine baktığımızda, tarif şöyleydi: 4 tarafı düşmanla çevrili, bütün komşularıyla sıkıntılı bir tarif söz konusuydu.

    ”Söz milletindir” hatırlatması

    – Rahmetli Özal siyasetin paradigmalarını, kurallarını değiştiren farklı bir boyut kattı. O boyutla beraber, Türkiye’ye faklı bir boyut kattı. Türkiye’nin sıkışıp kalmış ortamlarından sıyrılma mücadelesi verdi. Bugüne baktığımızda aslında ne yazık ki bazı benzer şeyler yaşıyoruz. Nedir onlar? Herkes düşmanımız. Türkiye’nin içinde milyonlarca vatan haini var. Sanki terör bu ülkenin kaderiymiş gibi. Banlayışla hareket etme süreci yaşanıyor. Türkiye’nin soluk alması lazım. Bugünkü anlayışın süreci bu şekilde sıkıştırması, ülkeyi köşeye sıkıştırması üzücü. Ben, rahmetli Özal’ın manevi huzurunda bunu hatırlatmak istiyorum. Menderes’in ve Özal’ın temsilcisiyiz diyorlar. Kabul etmiyorum, böyle bir ruh yok. Rahmetli Menderes de ”Söz milletindir” diyen bir başbakanlık yaptı. Herkesin hataları, yanlışları, doğruları olabilir ama biz, doğrularla yol yürümek zorundayız. Biz, geçmişteki yanlışlarla değil, doğrularla bu ülkeye yön vermek zorundayız.

    ”Sürecin netleşmesini diliyoruz”

    – Bugün, bazı vesayetler üzerinden, baskı altında kurumlara yön vererek karar aldırma çabası var. Millete yüzünü dönmeyip, bir odada, ”Bavulların içinden tavşan çıkararak ne yaparız” anlayışıyla milletin iradesini baskı altına alma mücadelesini görüyoruz. Bu üzücü. Canımızı sıkıyor. Sürecin netleşmesini diliyoruz. Ben kendimi, yaşadıklarımı, toplumun bu süreçteki karar alma mekanizmasını, tam da işte o, ”Söz milletindir” anlayışıyla, egemenlik kayıtsız şartsız milletindir anlayışıyla ve Hakimeyet-i Milliye ruhuyla, ben kendimi, hem 16 milyon insanın hem de Türkiye’deki 82 milyon vatansever vatandaşımızın vicdanına emanet etmiş durumdayım. Biz, iyilerle, doğrularla geleceğe bakmaz zorunda, geçmişten ders çıkararak, geleceğe daha düzgün bir demokrasi ortamını yaratarak yol yürümeyi hedef şekline getirmeliyiz.

    Mevzuatlar nedeniyle mi devlet törenine katılmamayı tercih ettiniz ve Binali Yıldırım ile karşılaştığınızda ne geçti aranızda?

    – Aslında ben, yürüdüğünü görünce arabamdan indim ve ”Merhaba” deme ihtiyacı hissettim. Biraz daha duraksasaydı, kucaklardım da açık söyleyeyim. Çünkü milletin kucaklaşmaya ihtiyacı var. Ben, devlet törenine davet almadım. Alsaydım gelirdim. Ben, zaman dilimini öğrenmeye çalıştım ve geldim, duamı ettim. Nereye davet alırsam oraya giderim. Sayın Yıldırım olacakmış, Sayın Cumhurbaşkanı olacakmış, hiç umursamam. Herkesin göreve gelişini, seçilişini saygıyla karşılarım. Onlar kucaklamasa, ben kucaklarım. Kucaklamada iyiyim yani. Hiç kimse kaçamaz kucaklayışımdan.

    Yasal olarak mazbata almanızın önünde engel kalmadı yasal olarak. Bugün, yarın bekliyor musunuz mazbatayı?

    – Şu anda bildiğim kadarıyla Maltepe’de birleştirme tutanakları tutuldu. Yazılmak üzereydi bildiğim kadarıyla. Süreci yasal işleyişi belli. İstanbul İl Seçim Kurulu, birleştirme tutanağını netleştirecek. Netleştiği an, mazbatanın bir anlamı kalmıyor. Özgür Bey’in (Özel) güzel bir tanımlaması vardı dün. Nikah kıyıldı. Nikah defteri mazbata. Ama nikah kıyıldı. Tutanak tutulduğu anda biz artık görevimizi almışız demektir. Kanun böyle.

    Saraçhane’deki İBB Başkanlığı önünde polisin aldığı önlemler var. Bunu nasıl yorumlarsınız?

    – Bize, emniyetin neden orada önlem aldığıyla ilgili bilgi verilmedi. Amacı nedir, bilemiyorum. Milletin vicdanı, ahlakı, şu anda dinginliği ve gerçekten süreci tüm demokrat ruhuyla, tüm uzlaşmacı talebiyle izleyişi takdire şayandır. Yine de öyle olacak. Kucaklayarak, alkışlayarak Saraçhane’deki görevimize gideriz ama polisin neden orada olduğunu ben bilmiyorum. Sorarız gerekirse.

    İmamoğlu, daha sonra, 27 Mayıs ihtilali sonrasında idam edilen başbakan Adnan Menderes ile bakanlar Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan’ın anıtmezarlarını da ziyaret edip, dua okudu.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir