• Kaçak Suriyelilerin Sınırdışı İşlemleri Hızlandı

  • Yerel seçimlerin sonuçlanmasının ardından başta büyükşehirler olmak üzere sığınmacılara yönelik yapılan denetimlerin artmasıyla beraber suça karışmış, yasadışı yollardan Türkiye’ye girmiş olanların sınırdışı edilme işlemleri ile ikamet izinlerinden farklı şehirlerde yaşayanların ikamet şehirlerine geri gönderilme işlemleri de hızlandı.

     

    Özellikle büyükşehirlerde suçlara karışan Suriyelilerin artması ve bu suçlardan ötürü yerel halkların gösterdiği tepkilerden çıkan olaylar neticesinde denetimler artırılmıştı. Bu denetimler sonucunda 400 kişilik ilk kafile İdlib’e gönderildi. Bilindiği üzere sığınmacıların çalışma izni almadan bir işte çalışmaları suç. Son aylarda çalışma izni alan ve alabilen sığınmacı ise neredeyse yok denilecek kadar az sayıda. Denetimler ilk önce bu kaçak çalışan Suriyelilere yoğunlaşmış durumda. Bir sığınmacının yasal olarak oturma hakkı varsa bile eğer çalışma izni olmadan çalışıyorsa sınırdışı edilme sebebi oluyor. Bu durumda olan on binlerce Suriyeli sınırdışı edilme riski ile karşı karşıya.

    Yerel seçimlerin ardından büyükşehirlerde başlayan denetimler bütün Türkiye’ye yayılacak. Kaçak Suriyeli çalıştıran işverenlere de ağır cezalar vererek çalışma izni olmayan sığınmacıları istihdam etmeyerek önlem almak da uygulamalardan bir tanesi olacak. Yakalanan sığınmacı sınırdışı edilirken ona istihdam sağlayan işverende ağır cezalara çarptırılacak.

    Bu denetimlerin artırılmasında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun talimat verdiği iddia ediliyor. Belirlenen ilçelere özellikle giriş ve çıkış  noktalarında polis denetimlerinin çok artırılacağına dair duyumlar alındı. Yetkililer sınırdışı edilen sığınmacıların Afrin gibi güvenli bölgelere gönderildiğini söyleseler de bir kısmının İdlib gibi hala savaş devam eden bölgelere de gönderildiği biliniyor.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir