• Kars-Ardahan- Iğdır tanıtım günleri büyük ilgi gördü

    Bu yıl 4'üncüsü düzenlenen Kars, Ardahan, Iğdır Yöresel Ürünler ve Kültür Festivali, Beylikdüzü 15 Temmuz Şehitler Meydanı'nda düzenlendi. 9-16 Aralık tarihleri arasında meraklılarını ağırlayan festival, bu yıl geçmiş yıllara oranla daha büyük katılım ve beğeni topladı. Yöresel ürünler çadırını ziyaret eden vatandaşlar,  zaman zaman izdihama neden oldu.

  • Düzenlenen tanıtım günlerinde kültürel öğe ve yöresel etkinliklerin tanıtıldığı iki büyük çadır kuruldu. 7 gün boyunca devam eden etkinlikte vatandaşlar çadırları gezerek yöresel ürünleri tadıp satın aldılar. Öte yandan tanıtım günleri için alana gelen vatandaşlar düzenlenen halk oyunları gösterileri ile doyasıya eğlendi.

    Yaklaşık 30’a yakın dernekten oluşan komisyon üyeleriyle birlikte Kars-Ardahan-Iğdır Dernekleri Platformu tarafından organize edilen festivalin ev sahipliğini Esenyurt Belediyesi Başkanı Kemal Deniz Bozkurt yaptı. Festivale Beylikdüzü Belediyesi de desteklerini sundu.

    Kars – Ardahan – Iğdır Yöresel Ürünler ve Kültür Festivalinin Başkanlığını İstanbul Ardahan Kültür Evi Başkanı Efrail Çifçi yürütürken, Komisyon Üyeleri ise; Kars, Ardahan, Iğdır Federasyon Başkanı Gürsel İlgüz, Esenyurt Kars Kültür Evi Başkanı Av. Ender Aslan, Iğdır Dernek Başkanı, Esenyurt Iğdır Dernek Başkanı Ali Sakar, Esenyurt Muhtarlar Dernek Başkanı Ahmet Kuzgun tarafından yürütülürken Komite Başkanlığını Çıldır Dernekler Federasyon Başkanı Kemal Şimşir tarafından yapıldı. Komite Üyeliğini ise, Küçükçekmece Iğdır Dernek Başkan Yardımcısı Celal Karaali, Cafer Yıldırım, Esenyurt Kars Kültür Evi Genel Sekreteri Zafer Aras, Göle Federasyon Başkanı Ertekin Baysan, Esenyurt Hanak Dernek Başkan Vekili Sıtkı Dursun, Esenyurt Posof Dernek Başkanı Mihrican Deniz, Esenyurt Kars Kültür Evi Ali Kılıç, İş insanı Sait Üstündağ, Gazeteci Mustafa Küpeli, Küçükçekmece Iğdır Dernek Başkanı İmdat Atabey, Esenyurt Muhtarlar Derneği yöneticisi Murat Cambaz, Esenyurt Kars Kültür Evi Başkan Yardımcısı Ferhat Ulucutsoy, Güngören Iğdır Dernek Başkanı Kemal Kadan, İstanbul Ardahan Kültür Evi Genel Sekreteri Ayhan Aydemir, Çıldır Dernek Başkanı Ergin Aslan, Kars – Digor Dernek Başkanı Erol Öğedik üstlendi.

     “Bir olalım, beraber olalım, hep beraber Türkiye olalım’’

    1. Hükümet Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı ve aynı zamanda Kars Milletvekili Ahmet Arslan, AK Parti İstanbul Milletvekilleri Tülay Kaynarca ve Şamil Ayrım, AK Parti Ardahan Milletvekili Prof. Dr. Orhan Atalay ve AK Parti İstanbul İl Başkan Vekili Sevim Sayım Madak festivalin 4’üncü gününe katılarak, stantları gezdi ve alanda bulunan esnafla sohbet etti. Heyet, festivale gösterilen ilgi ve alakadan memnuniyet duyduklarını ifade ettiler. Alanda bulunan hemşerilerine seslenen  65. Hükümet Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı, Kars Milletvekili Ahmet Arslan: “Bir olalım, beraber olalım, hep beraber Türkiye olalım. Bunun olmazsa olmazı önce tabanda, yerelde bir ve beraber olacağız. Sonra Türkiye olarak güçlü olacağız. Anadolu’yu mazlumların, mağdurların umut kapısı yapan, orayı mazlumlara ana kucağı yapan Türkiye olacağız.” dedi. Arslan, bu üç ilde herkesin kendisinin başarılı olması için dua ettiğini kaydederek, “Sizlerin yüzünü kara çıkarmamak için gecemizi gündüzümüze katıyoruz. 81 ilimize aynı düstur ve aynı hizmet anlayışıyla koşturarak projeler yapıyoruz” diye konuştu.

     Açılış gününde heyecan doruk noktasına ulaştı

    9-16 Aralık arasında düzenlenen festival için 14 Aralık Cumartesi günü açılış töreni düzenlendi. Festival komitesi başkanı Kemal Şimşir, dernek başkanlarıyla birlikte sahneye çıkarak misafirleri selamladı. Komite adına konuşan Şimşir: ”Bu yıl 4’üncüsünü düzenlediğimiz festivalimize katılarak bizleri onurlandırdığınız için hepinize yürekten teşekkür ediyoruz” dedi.

    Dernek başkanları katılımcılara ve destek veren kurumlara teşekkür etti

    Daha sonra selamlama konuşması yapan Esenyurt Muhtarlar Derneği Başkanı Ahmet Kuzgun: ‘’Emeği geçen komiteye ve destek olan herkese teşekkür ediyoruz.’’ dedi. Iğdır Dernek Başkanı Ali Sakar da selamlama konuşması yaparak ‘’4’üncüsünü düzenlediğimiz etkinliğimize katılım sağladığınız ve her gelen hemşerimiz yanında bir komşusunu da getirdiği ve katkı sunduğu için teşekkür ediyoruz.’’ şeklinde konuştu. Akabinde sahneye çıkan Esenyurt Kars Dernek Başkanı Ender Aslan: ‘’Büyük emek ve özveri gösteren tüm derneklerimize teşekkür ediyorum. Kars, Ardahan ve Iğdır ismi gibi yaptıklarıyla da bir arada olduğumuzda neler başarabileceğimizi herkese gösterdik. Esenyurt Belediye Başkanı Sayın Kemal Deniz Bozkurt’a teşekkür ediyoruz.’’ diye konuştu. İstanbul Kars Ardahan Iğdır Dernekleri Federasyon Başkanı Gürsel İlgüz de konuşmacılar arasındaydı. 6 aydır etkinlik için çalıştıklarını ifade eden İlgüz: ‘’Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu’na alanı bize tahsis ettiği için çok teşekkür ediyorum. Ev sahipliğini yaptığı hemşerimiz Belediye Başkanımız Sayın Kemal Deniz Bozkurt’a ve ekibine sonsuz teşekkür ediyorum. Son olarak da Beylikdüzü Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Murat Çalık’a da teşekkürü bir borç biliriz. Geldiğiniz için hepinize teşekkür ediyoruz’’ ifadesini kullandı.

    ‘Yanımızda olan tüm dostlara yürekten teşekkür ediyoruz’

    Komitenin başkanlığını üstlenen İstanbul Ardahan Kültür Evi Başkanı Efrail Çifçi ise yaptığı konuşmada katılımcılara teşekkür ederek: “Bizleri yalnız bırakmadığınız için teşekkür ediyoruz. Bugüne kadar bütün taleplerimize olumlu cevap veren Belediye Başkanımız Kemal Deniz Bozkurt’a sizlerin önünde teşekkür ediyorum.  Yanımızda olan ve desteklerini esirgemeyen iş insanlarımıza da teşekkür ediyorum. Yerimiz dar ama gönlümüz geniştir.” dedi.

     ‘’Ayrışmayı ve insanların ayrıştırılmasını ortadan kaldırdınız’’

    Gecede kısa bir konuşma gerçekleştiren Beylikdüzü Belediye Başkan Yardımcısı Mülayim Demirtaş: “Dernek yöneticilerine ve komiteye teşekkür ediyorum. İnsanları bir araya getirmek için hep sebep oluşturmak zorundayız. Bir tanesini siz oluşturmuşsunuz.Bundan sonraki yapacağınız etkinliklerde de hep yanınızda olacağımızın altını çizmek istiyorum.” şeklinde konuştu.

    ‘’Bu tür organizasyonlar metropollerde çok önemli’’

    Iğdır Tuzluca Belediye Başkanı Ahmet Sait Sadrettin Türkan ise Iğdır’dan selam getirdiğini ifade etti. Türkan: ”Türkiye’nin üzerine güneşin doğduğu yerden, Anadolu’nun en uç noktası serhat ve gazi şehrimiz Iğdır’dan en içten sevgiler ve selamlar getirdim” dedi.

    ‘’Iğdır bizim evimiz’’

    Iğdır Belediye Eş Başkanı Eylem Çelik de konuşmacılar arasındaydı. Çelik: ”Bu festivalin ilk 3 yılına katılımcı ve misafir olarak gelmiştim. Bugün Iğdır Belediye Eş Başkanı  olarak katılmanın onurunu ve mutluluğunu yaşıyorum. Burada bizlere fırsat veren değerli başkanlarımıza çok teşekkür ediyorum.” dedi.

    ‘’Artık sorunlarımızı da birlikte çözmek zorundayız’’

    Sorunların olduğundan bahseden Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen: ”Bu güzel buluşmalar hem kültürümüzü, geleneğimizi yaşatmak hem de bir araya gelmek, dayanışma içinde olmak ve aynı zamanda doğduğumuz şehirlere sahip çıkmak açısından çok önemlidir. Artık sorunlarımızı da birlikte çözmek zorundayız. Sorunlarımızı hep birlikte çözebiliriz.” ifadesini kullandı.

    ‘’Kars’ın bütün renklerini gördük’’

    İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu adına programa katılan ve söz alan İBB Genel Koordinatörü Coşkun Tanış: ”Başkanımız Ekrem İmamoğlu’nun selamını ve şu mesajını sizlere iletmek istiyorum. Bir Kars çocuğu olarak çok duygulandım. O kadar güzel bir şey ki Kars’ın bütün renklerini gördük” dedi.

    ‘’Dağlarımız da, insanlarımız da renklidir’’

    Beylikdüzü Festival Alanı’nda düzenlenen 4. Kars Ardahan Iğdır Kültürel ve Yöresel Ürünler Festivali’nde konuşan Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, yöre ​insanlarının birbirlerini kökenine, inancına, siyasi görünüşüne göre ayırmadıklarını ifade ederek, “Biz doğarken coğrafi olarak biraz zor bir bölgede doğduk. Ama bu zorluklar bize insanlık sınavını başarıyla geçmeyi öğretti, aklı öne çıkardı. Biz o zorluklarda beraber yaşamayı öğrendik. Dolayısıyla öyle bir kültür de yetiştik ki, insanların dinine, inancına, kökenine bakmadan birlikte yaşamanın ne kadar önemli olduğunu yaşayarak öğrendik. O yüzden övünerek söylüyorum; biz insanları kökenine, inancına, siyasi görünüşüne göre ayırmayız. Dağlarımızda iki bin beş yüz çeşit çiçek vardır. Dağlarımız da renklidir, insanlarımız da renklidir. Biz birbirimizi böyle kabul ederiz. İnşallah bundan sonra da böyle kalacak, bu kültür sonuna kadar yaşayacaktır” diye konuştu.

    Göle Kadın Meclisi ve HOÇ-FED Kadın Komisyonu takdir topladı

    Yapılan protokol konuşmalarının ardından Türkiye Caferiler Lideri Selahattin Özügündüz’ün dualarıyla açılış kurdelesi kesildi. Ardından konuklara kaz ikramında bulunuldu. Misafirler festival alanını gezerek ürünlerden tatma fırsatı yakaladılar. Katılımın yoğun yaşandığı festivalde eğitime katkı amaçlı açılan ve yöresel yemeklerin ikram edildiği Göle Kadın Meclisi ve HOÇ-FED Kadın Komisyonu büyük takdir topladı. Platform Başkanlığı’nı yöneten Efrail Çiftçi’nin önderliğinde festival alanında bölgenin yöresel ürünlerinin yanı sıra festivalin 4’üncügününde hengel (mantı), 5’inci gününde kaz, 6’ıncı gününde haşil vatandaşlara dağıtılarak ikram edildi.

     

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir