• KAYGININ SEBEBİ, KAYGILI EBEVEYNLER

    Küçükçekmece Belediyesi’nin düzenlediği okul söyleşilerine katılan Psikolog Ezgi Çonguroğlu, ebeveynlere çocuklardaki kaygıyı gidermenin yollarını anlattı.

  • İnönü Ortaokulu’nda gerçekleşen söyleşide Küçükçekmeceli ebeveynlerle buluşan Çonguroğlu, çocuklardaki kaygının sebepleri ve ailelerin bununla nasıl başa çıkacağı konusunda önemli bilgiler verdi.

    “KAYGI HERKESTE OLAN NORMAL BİR DUYGU”

    Kaygının herkeste olması gereken doğal bir duygu olduğunu kaydeden Ezgi Çonguroğlu, sorunun kaygının artmasıyla yaşandığını söyledi. Kaygı ile aslında çocukların kendilerini tehlikeli durumlardan da koruduğunu ifade eden Çonguroğlu, “Ancak kaygının şiddeti çocuğun hayatını olumsuz etkilemeye başladıysa kaygının bozukluk haline geldiğini anlarız” dedi.

    “6 AYDAN SONRA ÇOCUĞUN ODASINI AYIRIN”

    Kaygılı anne ve babalar nedeniyle çocukların da kaygı sorunları yaşadığını dile getiren Songuroğlu, “Anneler 6 aydan sonra mutlaka çocukları yanlarından ayırmalı. Çocuklar başka bir odada yatırılmalı. Çocuğa bir birey olduğu hissettirilmeli. Ancak bunu çocuktan ilginizi, sevginizi çekmeden, onları yalnız bırakmadan yapmalısınız” diye konuştu.

    “MUTLAKA BİR DESTEKLE TEDAVİ EDİLMELİ”

    Çocukların günümüzde, sosyal kaygı bozukluğu, özgül fobiler, okul fobisi, yaygın kaygı bozukluğu, panik bozukluk, sınav kaygısı gibi kaygılar yaşadığını kaydeden Songuroğlu, tüm bu kaygıların tedavi edilmezse yetişkinlikte de geçmeyeceğini ve kişinin hayatında ciddi problemler yaşanmasına neden olacağını söyledi.

    “ÇOCUĞUNUZ SİNİR KRİZİ GEÇİRİP KENDİNİ YERE ATIYORSA…”

    Çocukların yaşadıkları kaygılar nedeniyle ateşlenme, kusma, hasta olma, titreme gibi fiziksel belirtiler yaşayabileceğini bunların yanı sıra ağlama, sinir krizleri geçirme, kendini yere atma gibi davranışlar da gösterebileceğini kaydetti. Songuroğlu, ailelerin bu gibi durumlarda sinirlenmeden, aşırı tepki vermeden çocukla sakince iletişim kurması gerektiğini de ifade etti.

    ÇOCUKLARDAKİ KAYGININ SEBEBİ EBEVEYNLER

    Songuroğlu ayrıca, çocukların kaygılı olmasında anne ve babaların etkisinin büyük olduğunu belirterek, “Siz sürekli kaygılıysanız, lütfen bunu çocuklarınıza yansıtmayın. Çocuklarınızla konuşurken kendinizi frenleyin. Eğer çocuklarınızda da genetik yatkınlık varsa, sizin de kaygılı davranışlarınız nedeniyle çocuklarınız da kaygılı oluyor” dedi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir