• Kıble Nedir ve Nasıl Bulunur?

  • Kıble, İslami bir terim olarak Mekke şehrindeki Kabe-i Muazzama yönünü ifade etmektedir. Namaz gibi bir takım ibadetler kıble cihetine yönelmek suretiyle eda edilir. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de Allahu Teala şöyle buyurmaktadır: “(Ey Muhammed!) Biz senin çok defa yüzünü göğe doğru çevirip durduğunu (vahiy beklediğini) görüyoruz. (Merak etme) elbette seni, hoşnut olacağın kıbleye çevireceğiz. (Bundan böyle), yüzünü Mescid-i Haram yönüne çevir. (Ey Müslümanlar!) Siz de nerede olursanız olun, (namazda) hep o yöne dönün. Şüphesiz kendilerine kitap verilenler, bunun Rabblerinden (gelen) bir gerçek olduğunu elbette bilirler. Allah onların yaptıklarından habersiz değildir.” (Bakara Suresi, 144. ayet) Kıble ile ilgili hadis-i şeriflerden birisinde Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmaktadır: “Sizden biri kıbleye yöneldiği zaman Allah’a yönelmiş olur” (Ebû Dâvûd, Salat, 22)

    Ayet ve hadisler ışığında, Rab Teala bizden namazda yönümüzü kıble cihetine çevirmemizi emrediyor. Namazın dışındaki farzları arasında yer alan istikbal-i kıble şartı da, namazın Kâbe cihetine yani kıble yönüne doğru kılınmasını ifade etmektedir. O halde herhangi bir yöne doğru namaz kılmak doğru olmaz sonucuna ulaşabiliriz. Namazın sıhhati açısından kıble cihetine doğru ifa edilmesi icap etmektedir. Bu bağlamda biliniyorsa kıble yönüne doğru, bilinmiyorsa kıble araştırması yapılarak (kıble için) içtihad edilen yöne doğru namazı kılmak gerekmektedir. Herhangi bir yöne doğru namaza durulmaz. Yine kıble yönünün bilinmediği ortamlarda mutlaka araştırma yapılması da gereklilik arz eden bir durumdur. Araştırma yapmadan herhangi bir yöne doğru kılınan namaz sahih olmaz.

    Kıble Yönü Nasıl Bulunur?

    Kıble yönü bulma gibi çalışmalar bize doğru kıble yönünün bulunmasında fayda sağlayacaktır. Zira günümüz internet alt yapısı ve özellikle uydu destekli haritalar ile Mekke’deki Kâbe-i Muazzama ile bulunduğunuz yer arasında kıble hattının oluşturulması artık çok kolay. Böylece evinizin veya bulunduğunuz mahallin tepesine kadar inerek kıble yönü hattınızı edinmeniz çok kolay. Bunun için biraz önce verdiğimiz kıble bulucu çalışmalardan istifade ederek hızlıca kıble yönünüzü bulmanız çok kolay.

    Yabancı memleketlerde bulunanlar ise bu çalışmanın farklı dillerde kıble yönü sonucunu veren Qibla Finder çalışmasından yararlanabilirler. Her ikisi de aynı alt yapıyı kullanan bu çalışmalar ile kıble yönünü bulmak artık çok kolay. Gerçek kuzey ile manyetik kuzey arasındaki manyetik sapmayı da dikkate alan bu sistemler size en doğru sonucu verecek şekilde kodlanmıştır. Eğer sizde evinizin, işyerinizin, yerleşim biriminizin veya merak ettiğiniz herhangi bir konumun kıble yönü hattını görmek istiyorsanız altta linki verilen kıble bulucu kaynak siteye göz atabilirsiniz.

    KAYNAK: https://www.kiblebulma.com

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir