• Korkunç rakam açıklandı: 100 testen 30’u pozitif

    İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, yaz aylarında yüzde 7'lere düşen PCR testlerindeki pozitiflik oranının yüzde 30'a çıktığını açıkladı. Tükek ayrıca, İstanbul'daki özel hastanelerin pandemi hastanesi yapılacağını söyledi.

  • İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, koronavirüs salgınındaki son durumu Haber Global’de değerlendirdi. Tükek, “PCR testlerinin yüzde 30’unda pozitiflik görüyoruz. Bu da bizi endişelendirmeye başladı” dedi. Sağlık Bakanlığı’nın dün açıkladığı son 24 saatlik verilere göre, 112 bin PCR testi yapılmıştı ve kayıtlara 2017 hasta olarak geçmişti.

    İstanbul’daki artışın kendilerini endişelendirmeye başladığını belirten İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, tedbirlere uyulmaması durumunda 15-20 gün içinde hastanelerin yoğun bakım servislerinde doluluklar yaşanacağını belirtti.

    “PCR TESTLERİNİN YÜZDE 30’U POZİTİF”

    Tükek sözlerine şöyle devam etti:

    “Eylül ortasında şehrin kalabalıklaşması ile PCR pozitifliklerinde artışlar yaşamaya başlamıştık. Yaz aylarında yüzde 7-8’e düşen pozitiflikler 15’e kadar yükselmişti. Sonra bir iki hafta yatar seyir izledik ve tekrar artış trendine ulaştı. Yüzde 25-30 civarına kadar ulaştı. PCR testlerinin yüzde 30’unda pozitiflik görüyoruz. Bu da bizi endişelendirmeye başladı.

    “ÖZEL HASTANELER PANDEMİ HASTANESİ OLACAK”

    Koronavirüse karşı bu hafta yeni kararlar bekleniyor: Salgının artış hızına göre ‘Aç-kapa’ taktiği uygulanabilir

    İstanbul çok büyük bir şehir. Kısa süre içine bu çok büyük rakamlara ulaşabilir. Bir iki haftadan itibaren nefes darlığı olan hastalarda da artış olmaya başladı. Bizde 8 hasta yatış bekliyor. Yatan hasta sayısının artması önümüzdeki günlerde yoğun bakımda artışı beraberinde getirecek. Bakan Bey’in İstanbul’a gelişi ile burada ciddi bir çalışma yürütülüyor. Özel hastaneler zannedersem tekrar pandemi hastanesi olarak dahil olacak.

    “SIKI TEDBİRLER GEREKİYOR”

    Benim gözlemim, şu anda gördüğünüz gibi herkes sokakta dolaşmaya devam ediyor. Hastalıkla ilgili duyarsızlaşma ciddi boyuta ulaştı. Bu dönem herhalde biraz daha farklı tedbirler almak gerekecek yoksa bu şekilde devam ederse hastanelerimiz, yoğun bakımlarımız dolmaya başlayacak.

    “ÇOCUKLARDA BİLE YOĞUN BAKIM İHTİYACI GÖRÜYORUZ”

    ‘Bana bir şey olmaz’ yaklaşımı doğru değil. Çocuklarda bile yoğun bakım ihtiyacı olduğunu gözlüyoruz. Erişkinde de her yaş grubunda, hastalık olmasa bile vücudun virüse karşı oluşturduğu bir hadise, tetik çekilerek bir organizmanın, hayatın sonlanmasına neden olabiliyor.

    “BULAŞICILIK HIZI ÇOK YÜKSEK”

    Geçen nisan aylarına göre, vurdumduymaz tavır, bazı kişilerin hastalığı hafif seyirle geçirmesinden kaynaklanıyor. Bulaşıcılık hızı çok yüksek. Hastalar içinden piyangonun kime isabet edeceğini öngöremiyoruz. Daha yoğun bir virüs ile karşılaşanlar, geçirenler, tekrar hastalık sırasında ciddi olarak hastalığı geçirebilirler.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir