• MİLLİ MÜCADELE’NİN CESUR KADINLARI

    Küçükçekmece Belediyesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde milli mücadelenin destan yazmış kadın kahramanlarını andı

  • Araştırmacı-yazar İlknur Bektaş, ‘Nene Hatun, Kara Fatma, Şerife Bacı, Bodrumlu Ümmüşen’ gibi kadın kahramanlarımızı anlattı.

    Küçükçekmece Belediyesi’nin düzenlediği Tarihçi – Yazar Nermin Taylan’ın moderatör olduğu kadınlar günü özel etkinliğinde, İlknur Bektaş, “Milli Mücadelenin Cesur ve Kayıp Kadınları” adlı çalışmasından yola çıkarak, Milli Mücadele’nin kahraman ve cesur kadınlarıyla ilgili çarpıcı ve yürek yakıcı bilgileri dinleyicilerle paylaştı.

    “TÜRK KADINI İNATÇI VE MÜCADELECİDİR”

    Milli mücadelede kadınların depresyona girip evde oturmadıklarını söyleyen İlknur Bektaş, “Bizde varız dediler. Kocalarını, evlatlarını korumak için kurşuna dizildiler. Çünkü onları koruyacak kimse kalmamıştı. Kastamonu’da Ersiz Köyü var bilir misiniz? Hiç erkek kalmamış köyde. Türk kadını mücadeleci, inatçıdır. Onlar 344 km mesafe giderek mühümmat taşıdılar. Top mermisini omuzlayarak soğukta dağ, bayır yürüyerek taşıdılar. Her bir top mermisi 25 kilo. 3 tanesi 75 kilo eder. Bu kadınlar 50-60 kilo. Biz şimdi araçla o kadar yol gitsek, şikayet ederiz. 3-4 haftada taşıdıkları top mermisini ise asker 5 dakikada harcıyordu.”

    “KARA FATMA 700 KİŞİYİ ÖLÜME ÇAĞIRDI”

    Kara Fatma’nın hikayesini de katılımcılarla  paylaşan İlknur Bektaş, “Kara Fatma eşinin görevi nedeniyle önce Edirne’ye gidiyor. Sonra esi Sarıkamış’a atanıyor. Sarıkamış’ ta donarak ölüyor. Kara Fatma milli mücadelede etkin görev almıştır.  700 kişiyi peşine takmıştır. 700 erkek 43 kadın onla ölüme koştular Kara Fatma’nın önderliğinde” dedi.

    “CUMHURBAŞKANIMIZ ARAŞTIRMAYI GENİŞLET DEDİ”

    İlknur Bektaş, “4,5 yıl boyunca 30 bin Osmanlıca belgeyi inceledim. Anadolu’da saha araştırması yaparak veri ve belge topladım. Sadece Üsteğmen Kara Fatma için yola çıkmıştım. Cumhurbaşkanımız Erdoğan, diğerlerini de araştırmamı istedi. Onun için 3,5 yılımı daha verdim” diyerek çalışmalarını anlattı.

    “SOY AĞACINI MERAK ETTİĞİNİZ KADAR TARİHİNİZİ DE MERAK EDİN”

    İlknur Bektaş, bu çalışmaları sırasında ünlü bir üniversite hocasına gittiğini, hocanın kendisine  ‘Onlar  efsanedir, kadın kahramanları abartmamak lazım’ dediğini söyledi. Bektaş bu hocanın daha sonra Fetö’ den gözaltına alındığını da kaydetti. Bektaş sözlerini, “Geçenlerde soy ağacı açıldı. İnsanlar uyumadı sabaha kadar bekledi. Madem bu kadar soyunuza meraklısınız o zaman soyunuzu, tarihinizi okuyun” diyerek tamamladı.

    KADIN KAHRAMANLARIN FOTOĞRAFLARI SERGİLENDİ

    Öte yandan program çerçevesinde  “Kadın Kahramanlar” konulu bir sergi de sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Sergide milli mücadele zamanında kahramanlıklarıyla destan yazan kadınlara ait 50 fotoğraf paylaşıldı.  Program sonunda Küçükçekmece Belediyesi kadınlara gül hediye etti.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir