• Pentagon: Türkiye, F-35 Programında Askıya Alındı

  • Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemlerini almasından önce başlayan Türkiye – ABD gerginliğinde ABD kanadında yeni bir adı geldi. Pentagon yaptığı açıklamada S-400 hava savunma sistemlerinin alınmasıyla Türkiye’nin F-35 projesini riske ettiğini belirtti.

     

    S-400 hava savunma füzelerinin Türkiye’ye kargo ile nakliyesinin başlamasının ardından Pentagon’dan gelen açıklamada “Kaçınmak için çok  çaba sarf etmiştik. İşlerin bu noktaya gelmesinden ötürü üzüntü duyuyoruz. Ama Türkiye’yi F-35 programından çıkarmamız kimseye sürpriz değil” açıklaması yapıldı.

    Türkiye İçin 9 Milyar Dolarlık Kayıp

    Pentagon açıklamasında “Türkiye’nin F-35 programına katılımını askıya alıyoruz” açıklamasını yaparken S-400 vurgusundan ve ekonomik kayıpları da ifade etti. Pentagon “Türkiye bu karardan dolayı F-35 iş imkanlarını ve ekonomik fırsatları kaybedecek. F-35 programıyla ilgili 9 milyar dolarlık bir kayıp olacak” ifadelerine yer verdi.

    Pentagon daha önce Türkiye ve F-35 ile ilgili yapacakları açıklamayı iki kere ertelemiş, yapmamıştı. S-400 hava savunma sistemlerinin Türkiye’ye gelmesinden sonra pazartesi günü yapılacağı açıklanan toplantı ikinci kez iptal edilmiş ve ardından ABD’li gazeteci Paul McLeary’nin “Pentagon programında yer alan bir toplantıyı ikinci kez erteliyor. Önce açıklama yapacağız dediler ardından 30 dakika sonra iptal ettiler. İşler hiç iyi gitmiyor” şeklinde açıklama yapmıştı.

     

    Türk Personeller Ay Sonuna Kadar Ülkeden Ayrılacak

    Ayrıca Pentagon Satın Alma ve İdare İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Ellen Ford yapmış olduğu duyuruda F-35 programı için ABD’de eğitim gören Türk personellerinin bu ayın son günü olan 31 Temmuz tarihine kadar ülkeden ayrılacaklarını duyurdu.

     

     

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir