• Rusya’dan alınan S400’lerin teknik özellikleri

  • Son dönemde gündemden yerini koruyan ve Türkiye’nin teslim aldığı S400 ‘ler Rusya tarafından, imal edilen, bir hava savunma sistemidir. Füze savunma sistemi olarak da isimlendirilen S400 ‘ler dünyanın en iyi savunma sistemidir. Rusya bu hava savunma sistemini ilk olarak Soğuk Savaş döneminde geliştirmeye başlamıştır. Şu an dördüncü neslini yaşayan S400‘lerin teknik özellikleri şu şekildedir;

    S400’lerin Teknik Özellikleri

    S400‘ler füze depolama, radarlar ve fırlatma rampı gibi özelliklerini bir önceki modeli olan S300’den almıştır. İnsanlı ya da insansız olmak üzere her çeşit hava taşıtları ile seyir ve balistik füzeleri imha edebilme özelliğine sahiptir. Orta menzilli olup azami menzili 400 km olup, ulaşabileceği en yüksek nokta ise 30 km ‘olarak açıklanmıştır. S300’lere göre tek farklı ise daha çok hedefi aynı anda takip etmesi ve elektronik gelişmelere karşı gerekli tedbir ve güvenlik önlemelerine sahip olmasıdır.

    S400’lerde bulunan radar hafif izlere sahiptir.  Dünya çapında en iyi hava füze savunma sistemleri olarak ifade edilen S400’ler hayalet uçak diye nitelendirilen sistem istenilen hedefleri takip edebiliyor. Ayrıca S400’lerde bulunan sistem bir önceki hava savunma sistemine göre kısa-orta ve uzun noktalara bir anda kullanılabilme farklı füzelerden oluşmaktadır.

    S400’ler Nerede Kullanılır?

    Füzenin orta menzili 9M96 aktif radar güdümlü 120 km’ye uzaklığa sahip bir füzedir. Uzun menzilli olan füze ise 40N6 bir füze olup, 400 km menzile sahiptir.

    S400‘lerin kullanıldığı yerler Suriye’ni bir şehri olan Tartus, Baltık denizinin civarında bulunan Kaliningrad’da ve Kırım’da mevcut olarak kullanılıyor.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir