• SARISÖZEN DERLEMELERİYLE ANILDI

    Türkülerin halka kazandırılmasında büyük hizmetler veren, ünlü derleme üstadı merhum Muzaffer Sarısözen, Küçükçekmece’de anıldı.

  • Küçükçekmece Belediyesi tarafından Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen programa, Sarısözen ile çalışma fırsatı bulan Yücel Paşmakçı ve ünlü Türk Halk Müziği Sanatçısı Cengiz Özkan katıldı. Başak ikiz’in sunumuyla gerçekleşen programda, üstad Muzaffer Sarısözen derlediği türkülerle anıldı. Programa Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcıları Besim Müftüoğlu ve Mustafa Kuzugüden de katıldı.

    “BİZ DİSİPLİNİ ONDAN ÖĞRENDİK”

    Programda, Türk halk müziği derleyicisi Yücel Paşmakçı, Muzaffer Sarısözen’i şu sözlerle andı:

    “Muzaffer Sarısözen, 1938’de Ankara Devlet Konservatuarı folklor arşivi şefliğine getirildi. Anadolu’da yapılan halk müziği derlemelerine katıldı. Ankara Radyosu’nda Yurttan Sesler programını yönetti. Yurttan Sesler programında türküleri duyurdu. Mahalli sanatçıları da çağırırdı. Halka yakınlığı ile bilinir. 10 bin ezgi derlemiştir. Biz disiplinli olmayı ondan öğrendik. Çalışmalara her daim ceketiyle, kravatıyla özenle katılırdı. Ayak ayak üstüne atıp, bağlama çalması mümkün değildi. Bize hiçbir şey söylemeden bunları yapardı. Kendisini rahmetle anıyorum.”

    “TÜRKÜLERİMİZİN ÖZÜNÜ BOZMASINLAR”

    Yücel Paşmakçı, günümüzde türkülerin farklı tarzlara uydurulup söylenmesini eleştirdiği konuşmasında, “Türkülere bir şeyler ekliyorlar, çıkarıyorlar, değiştiriyorlar. Beste yapmak gibi marifetleri olanlar yapsın ama türkülerin özünü bozmasınlar. Türkülerimizin eğlendirici olmasından ziyade milli birliği perçinleyen bir tarafı var. Türkülerin, asli karakterini muhafaza etmek hepimizin görevidir” diye konuştu.

    Halk müziğinin sevilen sanatçısı Cengiz Özkan da Muzaffer Sarısözen’in Kayseri, Kıbrıs, Bilecik, Sivas yörelerinden derlediği türküleri seslendirdi. Cengiz Özkan programda sazı ve sözüyle katılımcılara duygusal anlar yaşattı. Özkan’ın hocası Yücel Paşmakçı’nın bağlama icrası da ayakta alkışlandı.

    Program sonunda Başkan Yardımcıları Besim Müftüoğlu ve Mustafa Kuzugüden türkülerin birlik ve beraberliğin en önemli aracı olduğunu ifade ederek, konuklara çiçek takdim etti.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir