• Tuncer Dağ: “Belediye taleplerimize cevap veremiyor”

    Esenyurt Kent Konseyi Başkanı Tuncer Dağ ile Esenyurt’u ve kent konseyinin çalışmalarını konuştuk. Esenyurt belediyesinin Kent Konseyinin taleplerini karşılaması konusunda sıkıntı yaşadıklarını söyleyen Tuncer Dağ, “Şuana kadar belediye ile uyumlu çalıştığımızı söyleyemeyiz. Belediye bizim taleplerimize cevap veremiyor. Bunu söylerken de kastettiğim yerimizin ve personelimizin olması değildir. Biz belediyeye Esenyurt’la ilgili bir talep bildirmişsek belediyede yasa gereği 30 gün içinde bize cevap vermek zorundadır. Bizim sorunlarımız Esenyurt’un sorunları ve talepleridir. Belediye şuana kadar birkaç tanesine cevap vermiş, verirken de okumadan anlamadan cevap vermiştir” ifadelerini kullandı.

  • Esenyurt Kent Konseyi Başkanı Tuncer Dağ 3 aylık sürede yaptıkları çalışmalarını gazetemize değerlendirdi. Samimi açıklamalarda bulunan Dağ,  “kamuoyunda Esenyurt Kent Konseyinin CHP ağırlıklı bir yapıya sahip olduğunu söyleyerek taraflı olduğunu ima ediyorlar.  Benim ya da içimizde CHP’li arkadaşların olması buranın taraflı bir kurum olduğu anlamına gelmez.  Yürütme kurulunda Ak Partili 7 arkadaşımız var. Kent Konseyi tüm siyasi parti temsilcilerinin olduğu bir yer. Bizim amcamız Esenyurt kamuoyu yararına ne varsa onu yapmaktır. Bizim hiçbir kurumu kollama gibi bir durumumuz olmayacaktır” dedi.

    Kent konseyinin çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?

    Bildiğiniz gibi biz hazır bir kent konseyi almadık. Kent konseyleri kurulduğu zaman kendine göre kurulları, komisyonları, önergeleri hazırlar ve ona göre çalışmalar yaparlar. Eylül ayı içinde yapılan kongrede ilk olarak 25 önergeden oluşan kitapçığımızı hazırladık. Daha sonra bunun çalışma guruplarını oluşturduk ve kurumlardan temsilciler gönderildi. Yani bu süreçte bir yandan Kent konseyinin alt yapısını oluşturmaya çalışırken bir yandan da Esenyurt’un sorunlarını tespit etmeye çalıştık. Biliyorsunuz ilk görevi aldığımızda İstanbul’da bir deprem oldu. Bizde ilk olarak hemen depremin ertesi haftası bir deprem paneli düzenledik.  Türkiye’nin en iyi hocalarını Esenyurt’ta ağırladık. Diğer taratanda Esenyurt’un deprem toplama alanlarını tespit ettik. Bunlarla ilgili gerekli yerlere bildirimleri yaptık. Deprem toplama yerleri ile ilgili ilk çalışmayı biz yaptık ve duyurduk. Bir diğer çalışmamız ise,  Türkiye’de kadınlara karşı uygulanan şiddet. Biz de Esenyurt’ta bu konuya dikkat çekerek farkındalık yaratmak istedik. Kadın meclisimizin çalışması ile kadınlar arası bir futbol turnuvası düzenledik. Yaptığımız bu çalışma ulusal basında çok ses getirdi ve Esenyurt Kent Konseyini tüm Türkiye konuştu. Daha sonra akabinde dünya engelliler günü münasebetiyle engelliler komisyonumuz tarafından bir etkinlik organize edildi. Bununla ilgilide otizmli çocuklarla ilgili bir basın açıklaması yaptık ve 700 engelli çocuğumuz ve aileleri ile birlikte bir araya geldik.   Onun dışında yine depremle alakalı Şişli’de arama kurtarma ekibi ile ortaklaşa bir çalışma yaptık. Esenyurt’un 43 mahallesinde arama kurtarma ekipleri kurmak için çalışmalar yürüttük.  Bununla ilgilide önerge hazırladık ve belediye ye sunduk.  Özetle 3 aylık süreçte sağlıklı bir kent konseyi ortamı yakaladık. Şu anda personeli olan her gün nöbetçisi olan bir kent konseyimiz var. Oluşturduğumuz komisyonların kademelerinde yaklaşık 900 kişi görev alıyor. 350 kişilik gençlik meclisimiz var. Diğer taraftan 49 mimar ve mühendis kurullarda görev alıyor. Hukuk komisyonumuzda görev alan yaklaşık 15 hukukçumuz var. 50 ye yakın eğitimcimiz var, kadın meclisimizin sayısı 100 geçti. Yaklaşık 2000’e yakın üyemiz, 900’ü aktif olmak üzere kent konseyinin çeşitli kademelerinde görev alıyor. 

    “Kreş Annelerinin sorununu Kent Konseyi çözdü”

    Esenyurt’ta vatandaşlarımız her türlü sıkıntıda bize geliyor. Bildiğiniz üzere Esenyurt’un günlerce gündemini alan kreşler meselesi vardı. Şunu da özellikle belirtmek istiyorum; bu sorunu çözen kent konseyi oldu. Ama biz çok fazla gündeme getirmedik. Kreşlerle ilgili yaklaşık 20 kişilik bir gurup buraya geldi. Kendileri ile bizzat görüştük. Bu arkadaşları belediye yetkilileri ve kreşlerden sorumlu başkan yardımcısı ile görüştürdük. AK Partili komisyondaki meclis üyeleri ile görüştürdük. Ve onlardan şu sözü aldık; Kreş ücretleri 400 TL olarak devam edecek.  Başkan yardımcısı da bize, 750 TL’lik yazıların kreşler üzerinden kaldırılması yönünde ki talimatları müdürlerine vereceğini söyledi. Tabi sonrasında arkadaşlar gidip başka partilerle ve kişilerle de görüştüler. Birileri de bunu malzeme yaparak kendilerine mal ettiler.  Ama burada önemli olan sorunun çözülmesidir. Ayrıca sosyal manada ve ihtiyaçlar konusunda vatandaşlar bizden yardım istediği zaman taleplere cevap vermeye ve çözüm üretmeye çalışıyoruz. İnsanlar Kaymakamlık ve diğer kurumlara ulaşamadığı zaman kent konseyi üzerinden rahatlıkla ulaşabiliyor.

    Taleplere cevap verebiliyor musunuz?

    Öncelikle şunu bilmek gerekir, Kent konseyleri icra kurulları değildir. Yaptırım gücü olan kurumlardır. Biz ancak şu şekilde yapabiliyoruz; vatandaşlar herhangi bir sorunla bize geldiği zaman, bizde vatandaşın sorununu ilgile kuruma bildiriyoruz, yardımcı olmaya çalışıyoruz.

    Esenyurt’ta Belediye ve Kaymakamlık başta olmak üzere kurumlarla koordineli çalışabiliyor musunuz? Taleplerinize cevap alabiliyor musunuz?

    Kent Konseyi olarak taleplerimize ne yazık ki belediyeden yeterli kadar dönüş yapılamıyor. Belediye ile çalışma noktasında sıkıntı yaşıyoruz. Biz burada icra kurulu değiliz. Bizim kimseye talimat verme gibi bir durumumuz yok. Biz sadece insanların görevlerini yapmaları konusunu hatırlatırız. Bunu yapmadıkları zaman da kamuoyuna açıklarız ki bunu da yapacağız. Çünkü kamuoyunda Esenyurt Kent Konseyinin CHP ağırlıklı bir yapıya sahip olduğunu söyleyerek taraflı olduğunu ima ediyorlar.  Benim ya da içimizde CHP’li arkadaşların olması buranın taraflı bir kurum olduğu anlamına gelmez.  Yürütme kurulunda Ak Partili 7 arkadaşımız var. Kent Konseyi tüm siyasi parti temsilcilerinin olduğu bir yer. Bizim amcamız Esenyurt kamuoyu yararına ne varsa onu yapmaktır. Bizim hiçbir kurumu kollama gibi bir durumumuz olmayacaktır.

    Esenyurt Bağlarçeşme mahallesinin isminin, Merkez mahallesi olarak değiştirilmesi için meclise önerge verdiniz. Fakat red edildi. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

    Öncelikle şunu söylemek istiyorum;  Ak Partili arkadaşların kent konseyini siyasi bir gözle görmemelerini istiyoruz. Önergeyi Kent Konseyi verdi diye kabul edilmedi. Önergeyi kendileri vermiş olsaydı red edilmezdi. Kaldı ki biz bu önergeyi verirken, AK Partili arkadaşlarla ve diğer guruplarla görüştük ve sorunun siyasi olmadığını söyledik. Biz bu kararı yürütme kulundaki 30 arkadaşımızın oy birliği ile aldık. Ama ne yazık ki bu olaya siyasi bakıldı.  Bizim taraflı olduğumuzu düşünüyorlar. Ama biz tarafsızlığımızı yapacağımız genel kurulda ortaya koyacağız. Yaptığımız önerge kitapçığında hangi önergeleri belediyeye verdik, hangi önergelerin neden sonuçlanmadığını genel kurulda anlatacağız. Şuana kadar belediye ile uyumlu çalıştığımızı söyleyemeyiz. Biz belediye ile uyumlu çalışamıyoruz. Neden çalışamıyoruz? Çünkü belediye bizim taleplerimize cevap veremiyor. Bunu söylerken de kastettiğim yerimizin ve personelimizin olması değil. Bizim sorunlarımız Esenyurt’un sorunları ve talepleridir. Biz belediyeye Esenyurt’la ilgili bir talep bildirmişsek belediyede yasa gereği 30 gün içinde bize cevap vermek zorundadır. Belediye şuana kadar birkaç tanesine cevap vermiş, verirken de okumadan anlamadan cevap vermiştir. Örneğin;   biz diyoruz ki imar uygulaması ile ilgili Esenyurt’ta bir sorun var. Bu sorununda bağımsız bir kurul tarafından çözülmesi lazım. Bağımsız kuruldan kastım; içinde üniversite, kent konseyi, baro, odalar ve belediyenin olacağı bir kurul. Bu bağımsız kurul bir araya gelsin ve sorunu bağımsız bir gözle ele alsın.  Sorunun geçmişten mi, şimdiki yönetimden mi kaynaklı olduğuna bu bağımsız kurul karar versin.  Ama belediyenin bize gönderdiği cevap; biz özel meclis kararlarımızı imar raporlarımızı veremeyiz. Biz sizden rapor ya da meclis kararı istemedik ki. Bize anlamadan sormadan ve araştırılmadan cevap veriliyor. Doğrusu bu durumu doğru bulmuyoruz.  Genelde yazdığımız yazılara, bize talimat mı veriyorsunuz? diye cevap veriyorlar? Biz kimseye talimat vermiyoruz. Biz sadece insanlara görevlerini hatırlatıyoruz ve bunu yapmaya da devam edeceğiz. Biz diyoruz ki; Kent Konseyinin görevleri Esenyurt’un sıkıntılarını sorunlarını size anlatmaktır. Sizin göreviniz ise bunları çözmektir.  Esenyurt’un 43 tane mahallesinde mahalle meclisleri oluşturuldu. Kaldı ki biz daha işin başındayız. Esenyurt’un sorunlarını biz daha belediyeye aktaramadık. Çünkü halen komisyonlarımızı oluşturuyoruz. Asıl sorun ve sıkıntılar bundan sonra belediyeye gidecektir.

    Bütçeniz ve geliriniz var mı?

    Bizim bir bütçemiz yok, belediyeden talep ettiğimiz bir bütçede yok. Çoğu arkadaşlarımız güncel giderleri kendi cebinden karşılıyorlar. Şu anda belediye tarafından bize tahsis edilmiş bir bütçede yok. Belediyenin bize tek katkısı; Yer, personel ve buradaki günlük giderler. Ayrıca yapmış olduğumuz etkinliklerde belediyenin yerlerini kullanıyoruz.  Yapmış olduğumuz etkinliklerde ki giderler belediye tarafından karşılanıyor. Şu ana kadarda bu konularda belediye ile herhangi bir sıkıntı yaşamadık.

    Kent konseyinin aldığı kararları belediye uygulamak zorunda mı?

    Kent konseyinin raporları belediyeye verildiği zaman meclisi ilgilendiren bir konu varsa oylama yapmadan gündeme almak zorundadır. Kabulü veya reddi tamamen belediye meclisine aittir. Belediyenin şu görevi vardır; kent konseyinin vermiş olduğu önergeyi olumlu ya da olumsuz 30 gün içinde cevaplamak zorundadır. Bildirdikten sonrada kent konseyi de bu konu ile ilgili gerekli açıklamayı yapar. Bu yasal bir zorunluluktur.

    Bu durumda ortaya bir yetki tartışması çıkıyor, diyebilir miyiz?

    Bir kere şunu belirteyim, herkes alışacak. Yani bir kanun varsa, bir kent konseyi yasası varsa, kent konseyine tanınan yetkiler varsa herkes bu yetkileri kabul edecek.  Biz yetkilerimizi hiç aşmadık. Görevimiz neyse onu yaptık ve yapmaya da çalışıyoruz. Biz Esenyurt’a artı değer katma açısından belediyenin bütçesine zarar vermeden çalışmalarımızı yapmak istiyoruz.

    Esenyurt’ta ki STK’larla nasıl çalışmayı düşünüyorsunuz?

    Esenyurt’ta 840 tane dernek var. Biz Sivil Toplumla iletişim diye bir birim oluşturduk. Bu birimin başına da 2 tane dernek başkanı arkadaşımızı koyduk. Bu konu ile ilgili detaylı çalışma yapıyoruz, Derneklerin alanlarına göre dağılımının tespitini yaptık. Esenyurt’taki derneklerin yasal sorumlukları nelerdir diye ilerleyen günlerde seminer yapacağız. Derneklerin hiçbir yere bağlı kalmadan kendi projelerini ve kaynaklarını oluşturulmaları için çalışmalar yapacağız.

    Esenyurtluların bize güvenmelerini istiyoruz, Bizim tarafsız bir ve özerk bir kurum olduğumuzu, hiçbir siyasi partinin arka bahçesi olmadığımızı ve olmayacağımızı belirtmek istiyorum.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir