• Bina Ruhsatlarıyla İlgili Önemli Değişikliklere Gidildi

  • İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, 2018 yılında AFAD tarafından hazırlanmış olan Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayınlandığı ve geçerli olduğu hatırlatıldı. 1.Ocak.2019 tarihinden itibaren yapılacak olan tüm deprem güçlendirmelerinde, 2  tarihinden açılan ruhsat başvurularında ilk ruhsat alınan tarihteki yönetmelik geçerli olacak.

     

     

    İçişleri Bakanlığı, 01.Ocak.2019’da AFAD Yönetmeliğinin yürürlüğe girmesiyle beraber daha önce yürürlükte olan Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkındaki Yönetmelik’in artık yürürlükte olmadığı ve karar merciilerin ara dönem sürecinde karar verirken tereddütte bulunmalarından ötürü 17.07.2019 tarihli tebliğinin yayınlandığı ve artık karar merciilerinin tereddütte kalacakları bir konunun kalmadığını önemli belirtti. Tebliğde belirtilen ve önem verilen noktalar ise;

     

    • Oluşan tereddütleri gidermek amacıyla İçişleri Bakanlığı tarafından AFAD uygulama tebliği hazırlanmıştır. “Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği” kapsamında inşa edilecek olan yapılarla ile ilgili uygulama esaslarını içeren tebliğ bugünkü Resmi Gazete’de yayınlanmak suretiyle yürürlüğe girmiştir.
    • 01.Ocak.2019 tarihinden sonra yeniden inşa edilecek, değiştirilecek ve/veya büyütülecek resmi / özel tüm binaların ve bina kapsamındaki yapıların tamamının yada bölümlerinin deprem etkisi altında tasarımı ve yapımıyla varolan binaların deprem etkisi altındaki performanslarının değerlendirilmesi ve güçlendirilmesi işlemleri ile ilgili yapılacak olan ruhsat başvuruları, yine bu tarihten (01.Ocak.2019) sonra, bina kullanım sınıfının değiştirilmesi veya esaslı tadilata tabi olacak yapılar için yapılacak olan başvurularda ilk ruhsat alma tarihindeki yönetmelik geçerli olacaktır.
    • Ruhsat tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde inşaata başlamayan ve 5 yıllık ruhsat süresi içerisinde inşaatını tamamlamayan ve 01.Ocak.2019 tarihinden önce ruhsat yenilemesine başvurmayan inşaatlar için yapılacak olan ruhsat başvuruları ve 01.Ocak.2019 tarihinden sonra eksik kat bulunan yapılarda kat ilavesi için yapılacak başvurularda ilk ruhsat tarihindeki yönetmelik hükümleri geçerli olacaktır.

     

    Bu tebliğ ile beraber uygulamada yaklaşık 1400 civarındaki belediyede ara dönemde hangi yönetmeliğin uygulanacağı konusundaki ihtilaflardan ötürü oluşan imalat gecikmeleri ve ekonomik kaybın da önüne geçileceği belirtildi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir